ورق گالوانیزه چیست؟ ویژگی،کاربرد و تشخیص کیفیت

ورق گالوانیزه چیست؟ ویژگی،کاربرد و تشخیص کیفیت

یکی از مشکلات مهم آهن و فولاد ، مقاومت بسیار پایین آن‌ها در برابر زنگ زدی است. و از این رو متخصصان آهن راهکاری‌هایی برای جلوگیری از این مشکل را ارائه دادند.

ورق گالوانیزه یکی از بهترین راهکارهای کاربردی و بسیار پرطدارفدار است. چون هم مشکل زنگ زدگی و خوردگی رو حل کرده هم قیمت بسیار مناسبی داره و مقرون به صرفه است.

اما آیا میدونید ورق گالوانیزه چی هست و چطور ساخته میشه؟ میدونید کجاها استفاده می‌شه؟ چرا قیمتش مناسبه؟ و اینکه چطور ورق با کیفیت انتخاب کنید ؟ اگه این سوالات مشغله ذهنی شماست ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید و جواب‌ها را به صورت کاملا واضح و ساده دریافت کنید.

ورق گالوانیزه چیست؟ ویژگی،کاربرد و تشخیص کیفیت مواردی است که در این مقاله صقد داریم بررسی کنیم.

فهرست مطالب

ورق گالوانیزه چیست؟

ورق گالوانیزه همون ورق فولادی است که با روش کشیدن لایه‌ای از فلز روی بر سطح آن نقاط ضعف فولاد که زنگ‌زدگی و خوردگی است از بین می‌رود.

این ورق که جزء ورق سرد دسته بندی می‌شه ، دارای 2 نوع گرم و سرد است که در فرآیند تولید ، این ورق با لایه‌ای از فلز روی پوشانده می‌شود. این لایه از فلز روی ، از فولاد اصلی ورق در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی محافظت می‌کنه. تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد ، در فرآیند گالوانیزاسیون است. به عنوان مثال ، در روش گالوانیزه گرم ورق اصلی در فلز روی غوطه‌ور شده و در روش گالوانیزه سرد ، ورق با استفاده از جریان الکتریکی ، پوششی روی آن ایجاد می‌شه.

این روش‌ها 3 نوع شکل ظاهری به ورق میده که به اینصورت تقسیم بندی میشه :

  1. بدون گل
  2. گل‌ ریز
  3. گل درشت

در نظر داشته باشید که تصویر گل بر روی ورق بخاطر وجود ناخالصی سرب در حوضچه مذاب روی شکل میگیرد ، هرچه این ناخالصی کمتر باشه ، گل گالوانیزه کمتر و یا بدون گل است.

همه از مضرات سرب برای محیط زیست اطلاع داریم و تولیدکنندگان گالوانیزه در پی حذف ناخالصی سرب هستند و در آینده نزدیک گالوانیزه گل دار دیگه تولید نمی‌شه. در نتیجه ورق بدون گل با کیفیت ترین ورق شناخته می‌شه.

ویژگی‌ ورق گالوانیزه چیست

اولین و مهمترین ویژگی ورق گالوانیزه مقاومت بالای اون در مقابل زنگ زدگی و خوردگی است. به همین دلیل از ورق گالوانیزه در صنعت لوازم خانگی مانند لباسشویی و صنعت ساختمان سازی مخصوصا در نواحی که رطوبت هوا بالاست بسیار استفاده می‌شود.

از دیگر ویژگی‌ها می‌توان به خاصیت رنگ‌پذیری و شکل پذیری این ورق اشاره کرد.

جالبه بدونید قیمت مناسب این ورق در کنار کیفیت و کارایی که داره اون رو به یک ورق بسیار کاربردی و پرطرفدار تبدیل کرده. چون ورق گالوانیزه به هزینه و نگهداری کمی نیاز داره و همچنین هزینه تولید نسبتا پایینی داره.

ویژگی دیگه این ورق خاصیت جوش پذیری اون هست ، این ویژگی باعث شده تا ورق‌های گالوانیزه در جوشکاری نیز کاربرد داشته باشند. داشتن ظاهری زیبا و براق هم یکی دیگر از ویژگی‌های این نوع ورق است.
همچنین باید بدونید که ورق‌های گالوانیزه به دلیل مقاومت بالایی که در برابر عوامل بیرونی دارن در حین فرآیند حمل و نقل و نصب ، کمتر از سایر ورق‌های فولادی آسیب می‌بینن.
نکته بعدی اینه که ، هزینه بازرسی ورق‌های گالوانیزه پایین است. بازرسی این ورق‌ها نیاز به صرف هزینه‌های سنگین برای تست‌های کیفی نداشته و بررسی آن‌ها با چشم غیر مسلح ممکن است.

ورق گالوانیزه چیست؟ ویژگی،کاربرد و تشخیص کیفیت

کاربرد ورق گالوانیزه چیست

اولین کاربرد این ورق در صنعت کابینت سازی است ، چون ضدزنگ و خوردگی است و عمر بالایی داره. و برای کابینت آشپزخانه که در معرض آب و رطوبت مداوم اسن بهترین گزینه است.

کاربردهای دیگر این ورق :

  • کانال تهویه
  • مخازن تانکر
  • تابلوهای برق
  • تجهیزات آشپزخانه
  • سقف سوله و سالن های بزرگ
  • کاربرد ورق گالوانیزه در خودروسازی مثل بدنه ، کفه کابین ، مخازن سوخت و فیلتر هوا
  • ساخت صنایع و تجهیزات کشاورزی مثل سمپاش یا سیلوهای غلات
  • کاربرد ورق گالوانیزه در ساختمان سازی مثل ساخت نرده‌ها ، سقف‌های کاذب ، درهای کرکره‌ای ، پارتیشن‌ها
  • محصولات صنعتی مثل لوله و پروفیل که در ساختمان سازی کاربرد داره مثل لوله بخاری و لوله آب

و در آخر هر جایی به ورقی که نیاز به مقاومت بالا در برابر رطوبت ، ضد زنگ ، ضد خوردگی ، و همچنین نیاز به شکل پذیری راحت ، رنگ پذیری بالا و جوش پذیری داشته باشید ، ورق گالوانیزه با قیمت مناسب و کارایی بالا بهترین گزینه است.

نحوه تشخیص کیفیت ورق گالوانیزه

سطح شفاف ، صیقلی و براق از جمله ویژگی‌های مهم یک ورق گالوانیزه است. کاور حفاظتی این ورق‌ها به ده الی ۲۷۵ میلی‌متر می‌رسد و ضخامت خود ورق ۰.۱۸ الی ۱۶ میلی‌متر خواهد بود.
سه دسته ورق گل درشت ، گل ریزه و بدون گل که در بالا ذکر شد هرکدام کارایی خاص خود را دارند. چنانچه قصد دارید یک ورق گالوانیزه مرغوب بخرید حتما به سطح لیز آن توجه کنید. عدم وجود لکه‌های سیاه بر روی سطح ورق‌های گالوانیزه نیز یک راه تشخیص مرغوبیت ورق‌های فولادی است.

لکه‌های سیاه روی سطح ورق‌های گالوانیزه به‌خاطر جوشکاری ایجاد میشن. علاوه‌بر لکه‌های سیاه رنگ ، لکه‌های سفید یا زرد نیز از مشکلات ظاهری ورق‌های گالوانیزه هستن و نباید در لابه‌لای ورق دیده شوند.
سومین روش برای تشخیص استاندارد بودن ورق‌های گالوانیزه ، توجه به گل‌های موجود بر روی سطح آن است. هر ورق گالوانیزه که گل‌های ریز یا شفاف داشته باشه ، کیفیت آن‌ها بالاتر بوده و به‌صورت استاندارد ساخته شده‌.

ویژگی ورق گالوانیزه | کاربرد ورق گالوانیزه چیست

در تصویر بالا نمونه‌ای از ورق گالوانیزه با 2 کیفیت متفاوت رو مشاهده می‌کنید. ورق سمت راست صاف و صیقلی بدون گل است اما ورق سمت چپ گل درشت که نشانه ناخالصی سرب می‌باشد.

رعایت اصول و استانداردهای تولید در ساخت ورق‌های فولادی گالوانیزه ، کیفیت نهایی محصول را تعیین می‌کنه ، هر کسی با شناخت این استانداردها می‌تونه ، ورق‌های گالوانیزه باکیفیتی تهیه کنه. در ادامه به ذکر چندین نمونه از استانداردهای تولید ورق‌های فولادی خواهیم پرداخت :

  1. ورق‌های فولادی گالوانیزه ، دوام ، استحکام و مقاومت بهینه‌ای دارند و برای ساخت سقف و پروفیل‌های ثانویه به کار برده می‌شوند.
  2. ورق‌هایی که درجه کیفی CQ دارند ، انعطاف و استحکام بهینه‌ای داشته و برای ساخت کابینت ، کانال ، لوازم‌خانگی و پوشش سقف‌های موج‌دار کاربرد دارند.
  3. خمش ، انعطاف و خاصیت چکش‌پذیری بالا در این ورق‌های فولادی استاندارد سبب می‌شود تا در شکل‌دهی قطعات پیچیده ، پرس‌کاری و ساخت قطعات خودرو کارکرد موفق داشته باشند.
  4. برای تشخیص وزن ورق‌های فولادی ، جدولی به نام اشتال تنظیم شده تا بتوان رقم آن را تعیین نمود ، البته باید میزان ضخامت لایه روی و کروماته ورق را نیز در نظر گرفت. برای هر مورد از عوامل موثر بر وزن ، استانداردهای خاصی تعیین شده که درهنگام خرید باید موردتوجه قرار بگیرند.
  5. سطح مقطع ورق‌های فولادی برای کاربردهای خاص متفاوت است ، ازهمین‌ رو هر یک از آن‌ها ابعاد تولیدی مختلفی دارن. در مرحله نهایی تولید محصول باید ابعاد آن بررسی بشه تا میزان تولرانس آن در حد بهینه باقی بمونه و توسط بازرسان تایید بشه. هر کارخانه ابعاد ورق‌های تولیدی خود را برای تولرانس منحصربه‌فرد برند ، معین می‌کنه. برای مثال تولرانس کارخانه امیرکبیر کاشان برای ساخت ورق‌های فولادی ، JIS G 3302 است.
  6. هر ورق فولادی تنها زمانی تایید و به بازار عرضه می‌شه که مجوز آن را دریافت کرده و محدودیت‌های تولیدی را نیز در نظر گرفته باشه.

در این مقاله سعی کردیم با مفاهیم “ورق گالوانیزه چیست؟” ، کاربرد ورق گالوانیزه چیست و نحوه تشخیص کیفیت آن نیز آشنا شویم ، امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشه و خرید آگاهانه و مفیدی داشته باشید.

اگه نکته‌ای در مورد این ورق میدونید که ذکر نشده لطفا برایمان بنویسید تا ما و دیگران هم از تجربه شما استفاده کنیم.

support
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *