پیچ زنی رولینگ و فرم دهی روشی از رزوه زنی پیچ رزوهدار و یا میلگرد است که به آن رزوه رولینگ گفته میشود. در این روش پیچها به وسیله فشار ابزاری و فرم دهی با شکل معین روی فلز اولیه خام دارای رزوه میشوند. بزرگترین مزیت این روش رزوه عدم وجود براده برداری است که باعث حفظ خاصیت و مقاومت فلز است. مجموعه آهن بازار با سالها تجربه در فروش محصولات فلزی و داشتن بروزترین دستگاههای رزوه رولینگ با کیفیت و سرعت بالا آماده ارائه خدمات رزوه رولینگ میباشد. برای مشاوره و ثبت سفارش خود از طریق پلهای ارتباطی ما در سایت با ما در تماس باشید.
در ادامه به معرفی کامل روش رزوه زنی با رزوه رولینگ و مزایای آن نسبت به دیگر روشها توضیح میدهیم تا شما خواننده گرامی با آگاهی بهترین تصمیم را برای رزوه زنی فلزات خود بگیرید. با ما همراه باشید.
رزوه رولینگ چیست؟
یکی از حساسترین قسمتهای تولید یک پیچ رولینگ آن است. برای رزوه زنی پیچ چند روش مختلف وجود دارد ، که میتوان آنها را روش تراشکاری ، حدیده یا قلاویز ، رولینگ غلطکی و اصطکاکی و استروژن دسته بندی کرد.
هر یک از روشهای نام برده دارای مزایای خاص خود میباشد اما برای تولید انبوه روشی مورد قبول است که سرعت و دقت بالا داشته باشد.
رزوه رولینگ ایجاد رزوه بر روی قطعات توسط نورد است که قادر به رزوه زدن داخلی (مهره) و خارجی (پیچ،میلگرد و …) بدون براده برداری میباشد. در رزوه رولینگ فرم دهی دندانهها (رزوه) توسط قالبهایی که فرم رزوه بر روی آن ایجاد شده ، با فشار بر روی سطح قطعه باعث فرو رفتن و ایجاد شیار بر روی سطح قطعه ، رزوه زنی را انجام میدهد.
دستگاه رولینگ ، قابلیت رزوه زنی از سایز ۶ تا ۱۰۰ میلی متر با تناژ مختلف را دارد. همچنین ماشین رولینگ را میتوان برای گریدهای مختلف استفاده کرد.
در روش رزوه رولینگ قالبها متفاوت میباشد و امکان رزوه زنی در اشکال استوانهای و تخت وجود دارد.
انواع روش رزوه رولینگ
یکی از پرکاربردترین روشها که در تولید انبوه مورد استفاده قرار میگیرد ، روش رولینگ دوتوپی و سه توپی است که هر کدام برای تولید قطعات و محصولات خاصی مورد استفاده قرار میگیرند.
روش رزوه رولینگ دوتوپی برای تولید انواع پیچهای با سرپیچ شش گوش ، هشت پر ، مربعی ، انواع پیچ آلن ، پیچهای اتاقی ، استاد بولت و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. البته روش سه توپی نیز برای محصولات ذکر شده میتواند مورد استفاده باشد.
رزوه رولینگ اصطکاکی برای تولید انواع رزوههای خودکار ، پیچ با انتهای هزار خواره ، پیچ با زروه متقاطع و رزوه با تلرانس لقی بسیار دقیق میتواند استفاده شود. در کل لیست گام رزوه مطابق با استاندارد رزوه مورد نظر برای هر نوع پیچ و مهره و استادبولت یا پیچ خودکار در استانداردهای مربوطه تعریف شده است که از آنها میتوان برای تعیین گام رزوه ، میزان زیرکار رزوه ، میزان تلرانس لقی قابل قبول و همچنین تطبیق گام رزوه استفاده نمود.
مزایای رزوه رولینگ
- سرعت بالا (تولید هر قطعه در یک ثانیه)
- دقت بالا
- کیفیت در رزوه
- ایجاد انواع مختلف رزوه
- مناسب برای تولید انبوه
- ایجاد رزوه بر روی مفتول آجدار
- انجام عملیات رزوه زنی کاملا اتوماتیک
- بدون براده برداری و صرفه جویی در مواد
- حفظ خاصیت ملکولی فلز به علت تراش نخوردن
- وجود خواب کریستالی یکنواخت در جهت پیچش
- کیفیت سطح ، سختی ، مقاومت بالا در برابر سایش و استحکام تسلیم
کاربرد رزوه رولینگ
- رزوه لولههای آب و گاز
- رزوه زنی انواع میلگرد
- ساخت انواع پیچهای دنده کبریتی بدون محدودیت طول
- تولید پیچ های چند راه و چپ دنده كه در تولید جک های ساختمانی و صنعتی و آسانسور ، ماشین های صنعتی و کارگاهی
رزوه میلگرد در رزوه رولینگ
رزوه زنی میلگرد که هدف آن استفاده از وصله مکانیکی و بهرهمندی از مزایای این نوع اتصال در سازه های بتنی است ، نیازمند آمادهسازیها سر میلگردها پیش از بستن کوپلرها میباشد. با کمک کوپلر یا همان جفت کننده مانند مهره به میلگرد اتصال پیدا میکند و به سر دیگر کوپلر هم یک میلگرد دیگر متصل میشود.عمق رزوه زنی با توجه به سایز میلگرد مشخص میشود.
مزیت مهم این روش این است که این روش قادر به رزوه زنی میلگرد آجدار هم دارد. انجام چنین کاری آن هم به روش معمولی هزینه و زمان زیادی را به دنبال دارد و البته کیفیت رزوه ایجاد شده هم چندان دلخواه و مطلوب نمیشود.
در قدم اول بردین سر میلگردها به صورت کاملا صاف میباشد ، که برای بریدن سرمیلگردها باید از برشهایی مانند ارههای دیسکی آتشی و نواری استفاده کرد و از برش با هوا برش یا قیچی خوداری کرد زیرا سر میلگرد دچار بد فرمی و له شدگی میشود که منجر به عدم شکل گیری صحیح رزوههای ابتدایی میشود. پس از برش با دستگاه رزوه رولینگ سر میلگردها رزوه زنی میشود.
حالا شاید سوالی براتون پیش بیاد که چرا رزوه زدن میلگرد باید به روش رزوه رولینگ انجام شود؟ خب باید بگیم که طبق آیین نامههای مختلف بتن ، اتصال مکانیکی باید نیرویی معادل با 1.25 برابر تنش تسلیم میلگرد پایه را تحمل کند. به همین دلیل روش رزوه زنی باید به گونهای باشد که مقاومت میلگرد کاهش زیادی نداشته باشد.
به همین دلیل روش براده برداری برای رزوه زنی مناسب میلگرد نیست زیرا با حذف مقدار زیادی از سطح میلگرد ، مقاومت آن به طرز چشمگیری کم میشود و تحت نیروی کششی و فشاری قادر به تحمل نخواهد بود و شکننده میشود.
مجموعه آهن بازار با سالها تجربه در فروش ، برشکاری و رزوه کاری در بازار آهن مکان ، آماده ارائه خدمات رزوه کاری در انواع مختلف با کیفیت و سرعت بالا میباشد. شما میتوانید به صورت آنلاین ، تلفنی و حضوری سفارش خود را ثبت کنید.