سقف عرشه فولادی یکی از روشهای ایدهآل در اجرای سازههای گوناگون است که مزایای متعددی را برای سازندگان و مشتریان به ارمغان خواهد آورد. در حقیقت در عرشه فولادی از ورقهای خم شده یا کنگره دار در تیرهای مرکب استفاده میشود. در ادامه سقفهای مرکب و غیر مرکب عرشه فولادی را در بلاگ آهن بازار مورد نقد و بررسی قرار خواهیم داد.
سقف عرشه فولادی مرکب چیست؟
امروزه استفاده از قالبهای ماندگار و موسوم به عرشه فولادی در اجرای سقفهای مرکب عمومیت پیدا کرده است. سقف مرکب عرشه فولادی یک سیستم اجرای سقف ساختمان است که از عناصر مختلفی تشکیل شده است. مزیت اصلی استفاده از این روش افزایش سرعت اجرا در مقایسه با روش استفاده از قالبهای موقت است. سقف مرکب عرشه فولادی علاوه بر اینکه مقاومت بالایی دارد، دارای وزن سبکی نیز میباشد که باعث سهولت در نصب و کاهش هزینههای حمل و نقل میشود. این سیستم معمولاً در ساختمانهای صنعتی، تجاری، ورزشی و پارکینگها استفاده میشود.
اجزای سقف مرکب عرشه فولادی
اجزای سقف مرکب عرشه فولادی عبارتند از:
ورقهای فولادی
مهمترین جز سقف عرشه فولادی، ورق های فولادی هستند که با ضخامت 0.8 تا 1.2 میلیمتر مورد استفاده قرار میگیرند. این ورقها با روش رول فرمینگ به روش نورد سرد به شکل ذوزنقه میشوند و آج روی آنها ایجاد میشود.
برشگیر
برش گیرها که با نام گل میخ نیز شناخته میشوند، وظیفه انتقال نیروی برشی در محل اتصال بتن و فولاد را دارد و میتواند باعث ایجاد رفتار مرکب گردد.
آرماتور
در صورتی که شرایط زیر در سقف عرشه فولادی وجود داشته باشد، نیاز است که از آرماتورها در آن مورد استفاده قرار گیرد.
- وجود مقاومت در برابر لنگر منفی در دهانههای ممتد و کنسولها
- وجود بارهای متمرکز یا بازشو
- وجود آرماتور افت و حرارتی
بتن
بر اساس نوع بتن استفاده شده در عرشه فولادی، مقاومت فشاری این بتنها می تواند از 200 تا 300 کیلوگرم تعیین شود. این مقاومت بر اساس نوع بارگذاری و مشخصات دهانه تعیین میشود. لازم است که در زمان محاسبه مشخصات مقطع، دقت زیادی به جهت کنگرههای ورق فولادی نسبت به تیرهای سازهای شود. چرا که، اگر کنگرهها بر تیرهای سازهای عمود باشند، میتوان از بتن در زیر سطح بالایی ورقهای گالوانیزه ذوزنقهای استفاده نکرد. این اجزا با مشارکت در کنار یکدیگر کمک میکنند تا یک سقف مرکب عرشه فولادی مستحکم، مقاوم و پایدار ساخته شود.
مزایای سقف مرکب عرشه فولادی
مزایای استفاده از سقف مرکب عرشه فولادی شامل موارد زیر میشود:
- مقاومت و استحکام: عرشههای فولادی مرکب از جنس آهن با استحکام و مقاومت بالا برای تحمل بارهای مختلف ساختمانی مانند بار مستقر، بار زنده، بار باد و بار زلزله مناسب هستند.
- سبک و ظریف: عرشه فولادی مرکب به دلیل وزن سبکتر خود نسبت به سایر مصالح سازهای، میتوانند در کاهش وزن نهایی ساختمان و همچنین سرعت و آسانی اجرای پروژه موثر باشند.
- اطمینان از کیفیت: فولاد به عنوان یک ماده سازهای با کیفیت بالا و قابل اطمینان شناخته میشود، که به تضمین کیفیت و عمر طولانی سازه کمک زیادی میکند.
- انعطافپذیری طراحی: امکان انجام طرحهای خلاقانه و پیچیدهتر در ساختمانها با استفاده از عرشه فولادی مرکب، به دلیل قابلیت انعطافپذیری و تطابق با انواع شکلها و ابعاد وجود دارد.
- سرعت اجرا: سازههای عرشه فولادی مرکب به دلیل روشهای پیشساخته و تکمیلی، در محل کار باسرعت بیشتری اجرا میشوند و زمان انجام پروژه را کاهش میدهند.
- پایداری زیستمحیطی: استفاده از این نوع سقفها 30 درصد صرفهجویی در فولاد اسکلت سازه و.تا 70 درصد کاهش در مصرف میلگرد سقف را به دنبال خواهد داشت.
معایب سقف مرکب عرشه فولادی
معایب استفاده از سقف عرشه فولادی مرکب شامل موارد زیر میشود:
- هزینه ابتدایی: نصب و اجرای سقف عرشه فولادی مرکب ممکن است نیازمند هزینه اولیه بیشتری باشد نسبت به سایر روشهای ساختمانی باشد.
- حرارت و صدا: عرشه فولادی ممکن است حرارت و صدا را بیشتر منتقل کند نسبت به مصالح دیگر، بنابراین برای حفظ راحتی اکوستیک و حرارتی ممکن است نیاز به استفاده از عایقهای مناسب باشد.
- زنگ زدگی و خوردگی: در صورت عدم استفاده از پوشش و رنگآمیزی مناسب، عرشه فولادی ممکن است زمانی به زنگ زده شده یا خورده شود که این موضوع میتواند به کاهش ظاهر و عمر مفید آن منجر شود.
سقف غیر مرکب عرشه فولادی چیست؟
این عرشه بسیار ضعیف است و صرفاً بهعنوان دال بتنی در سقف استفاده میشود؛ در طراحی و تولید سقفهای غیر مرکب عرشه فولادی خبری از آج نیست. در برخی موارد نیز که به صورت آجدار ساخته میشوند، خیلی ضعیف هستند. این نوع عرشهها صرفاً به عنوان قالب دال بتنی برای احداث سقفها استفاده میشوند. به هیچ عنوان نباید از سقف غیر مرکب عرشه فولادی انتظار استحکام و کیفیت سقفهای مرکب را داشته باشیم.
سقف عرشه فولادی غیر مرکب رفتار یکپارچه و هماهنگی با دال بتنی از خود نشان نمیدهد. بنابراین باید به فکر راهحلی برای تقویت این نوع سقفها باشیم. برای این منظور از آرماتور کششی در ناحیه زیرین ورقهای عرشه فولادی استفاده میشود. این ایده تا حدودی استحکام سقفهای عرشه فولادی غیر مرکب را ارتقا میدهد.
مزایا سقف عرشه غیر مرکب فولادی
عرشه فولادی غیر مرکب به دلیل فرم ماندگار و قیمت مقرونبهصرفه آن، یک فرم بتنی محبوب محسوب میشود. سایر کاربردهای این محصول به شرح زیر است:
- استفاده در پایهی کف و راهپله
- ایجاد پایهی کارآمد و محکم برای تشکیل صفحات از طریق فراهم کردن پایداری جانبی به سایر قسمتهای سازه
معایب سقف عرشه غیر مرکب فولادی
سقف عرشه غیر مرکب فولادی، همچنین ممکن است معایب زیر را داشته باشد:
- انتقال حرارت: عرشههای فولادی ممکن است حرارت را بیشتر منتقل کنند و باعث افزایش هزینههای سرمایش و گرمایش ساختمان شوند.
- حساسیت به خوردگی: در مواردی که عرشههای فولادی غیر مرکب از جنس فولاد ضدزنگ استفاده نشده باشند، ممکن است حساسیت به خوردگی داشته باشند و نیاز به نگهداری و تعمیرات مکرر داشته باشند.
قیمت سقف عرشه فولادی
قیمت سقف عرشه فولادی به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:
- ابعاد و اندازه ساختمان
- طراحی و جزئیات سازه
- مواد استفاده شده
- هزینه نصب و نیروی انسانی
با توجه به این عوامل، نمیتوان یک قیمت دقیق برای سقف عرشه فولادی تعیین کرد. برای اطلاعات دقیقتر و استعلام قیمت و خرید عرشه فولادی با شرکتهای ساختمانی یا پیمانکاران تماس بگیرید.
کلام آخر
همانطور که پیش از این اشاره کردیم سقفهای مرکب عرشه فولادی را میتوانیم یک سیستم مدرن و کارآمد که باعث شد صنعت ساختمانسازی با تحولی شگرف رو به رو شود. در این مقاله به تشریح و بررسی سقف مرکب و غیر مرکب عرشه فولادی پرداختیم.
در صورتیکه شما قصد خرید عرشه فولادی را دارید، میتوانید، محصولات ما در «آهن بازار» را انتخاب کنید. شرکت آهن بازار، گروهی از متخصصان صنعت فولاد هست که با تجربه و توانمندیهای خود، به تامین و خرید محصولات فولادی در ایران میپردازد. این شرکت، با امکاناتی مانند انبار سرپوشیده به مساحت ۱۰ هزار مترمربع و ارائه گواهینامههای کیفیت، همواره به دنبال فراهمکردن محیط امن برای مشتریان و صنایع تولیدی است.