در اجرای ساختمانهای امروزی، سرعت بالای اجرا، سبکسازی و کاهش مصرف مصالح بسیار حائز اهمیت است. چرا که بهکارگیری روشهای سنتی، وقتگیر و پر هزینه میباشد. یکی از بخشهای ساختمان که تاثیر چشمگیری در سرعت ساخت دارد، سقف سازه است. اگر در اجرای سقف از روشهای نوین استفاده شود، پروژه در دوره زمان کوتاه و بسیار مناسبی اجرا میشود. سقف عرشه فولادی یکی از روشهای کارآمد در اجرای سقف است که امروزه علاقهمندان زیادی در دنیا پیدا کرده است. ما در این مقاله قصد مطالعه در رابطه با مزایا و معایب اجرای سقف عرشه فولادی را داریم، پس با ما در بلاگ آهن بازار همراه شوید.
معرفی جزئیات سقف عرشه فولادی
مقطع خمشی مختلطی که از دو عنصر گل میخ و ورق فولادی گالوانیزه تشکیل شده است را سقف عرشه فولادی مینامند، به همین دلیل این سقف از سایر سقفها متمایز شده است. سقفهای عرشه فولادی به شکل مسطح روی ساختمان قرار میگیرند. این مزیت در سقفهای مسطحی که با آجر و مصالح ساختمانی تهیه میشوند، وجود ندارد.
وزن این سقف نسبت به سقفهای مشابه حدود 30 تا 60 درصد کمتر بوده و سرعت اجرای این سقف حدود 12 برابر بیشتر از سقفهای متداول مانند دال بتنی و تیرچه بلوک میباشد.
اجزای سقف عرشه فولادی در اسکلت فلزی و بتنی
ورقهای فولادی
ورقهی گالوانیزه مورد استفاده در سقفهای عرشه فولادی ابتدا در کارخانه به صورت ذوزنقهای فرم داده شده و سپس به محل کار منتقل میشوند. این ورقها بسته به نوع سفارش میتوانند دارای ابعاد مختلفی باشد. این ورقها دارای تورفتگی و برآمدگیهایی است که باعث درگیری بهتر بتن و ورق و در نتیجه عملکرد یکپارچه و بهتر سقف میگردد.
برشگيرها و گل ميخها
برشگیرها و گل میخها، وظیفه انتقال برش را از دال بتنی به تیرچهها دارند. با نصب برشگیرها و یا گل میخها، پایداری ورقها بیشتر شده و فضای مطمئنتری برای کار در طبقات ایجاد میشود.
آرماتور
در این مرحله، از میلگرد برای آرماتوربندی استفاده میشود. شبکهای از میلگردها بر روی ورق فولادی قرار میگیرند و به گل میخها متصل میشوند تا باعث افزایش تحمل تنش کششی سقف شوند. میلگردها بسته به نوع طراحی و نوع اسکلت سازه (فلزی یا بتنی) در جاهای مختلف سقف به کار میروند.
در سازههای اسکلت فلزی، معمولا طراحی طوری است که ورقهای فلزی، نقش میلگردهای کششی در پایین مقاطع T شکل بتنی ایجاد شده را ایفا میکند و نیازی به میلگرد کششی نیست؛ اما برای اجرای سقف عرشه فولادی در اسکلت بتنی در تمام شیارهای ورق های فلزی در 75 درصد وسط دهانه از میلگرد کششی استفاده میشود.
فلاشینگ
دوربند یا فلاشینگ، از اجزای فرعی سقف محسوب میشوند که با ورقهای گالوانیزه ساخته شدهاند. این ورق فلزی که ضخامتی حدود 5 میلیمتر دارد، برای تکمیل ساختار ورق فولادی به کار میرود. فلاشینگ در دو لبهی عرشه نصب میشود تا از بیرون ریختن بتن از سقف جلوگیری کند.
تیرهای فرعی
تیرهای فرعی، تیرهای افقی و متصل به تیرهای اصلی ساختمان هستند که وظیفهی آن نگهداری سقف است. این تیرها مستقیما به ستونهای اصلی ساختمان متصل نمیشوند و باری که به سقف وارد میشود را به تیرهای اصلی انتقال میدهند.
بتن
بتن مورد استفاده در سقف عرشه فولادی همانند بتن دیگر سقفها است و نباید از بتن سبک و بتنهای با مقاومت فشاری پایین استفاده شود.
مزایای اجرای سقف عرشه فولادی
این سقفها از نظر پیمانکاران و کسانی که در صنعت ساخت و ساز فعال هستند، از بهترین تجهیزات برای ساختمانسازی بهویژه در سازههای صنعتی هستند.
از جمله مزایای اجرای سقف عرشه فولادی عبارتند از:
دوام و بازدهی بالا
مواد فولادی به دلیل مقاومت بالا در برابر عوامل خارجی مانند رطوبت، زنگزدگی و حرارت، دوام و بازدهی بالایی دارند. سقف عرشه فولادی با استفاده از ورق گالوانیزه تهیه میشود که در برابر رطوبت مقاومت بسیار بالایی دارند و ضخامت آنها به حدی است که بتوانند از ساختمان در برابر عوامل محیطی مثل باد، طوفان و بارشها حفاظت کنند.
افزایش بهرهوری و سرعت ساخت
یکی دیگر از مزایای اجرای عرشه فولادی برای ساختمان، بالا رفتن سرعت ساخت و ساز است که تا11 برابر از دیگر سقفها سرعت اجرای بیشتری دارد و همین امر هزینههای اجرایی را کاهش میدهد. ورقهای فولادی و قطعات پیشساخته و دقیق، باعث سرعت بیشتر در اجرای پروژهها و کاهش زمان مورد نیاز برای ساخت میشوند و فقط باید با روش جوشکاری آنها را نصب کنید. اما برای ساخت سقف با مصالح ساختمانی و به شکل مسطح به زمان زیادی نیاز است.
عدم نیاز به تعمیر
سقفهای عرشه فولادی به صورت ورقهای یکدست و از آلیاژ گالوانیزه یا آلومینیوم هستند که روی ساختمان قرار میگیرند. نسبت به ورقهای فولادی که نیاز به رنگآمیزی برای ایجاد یک لایه محافظ در برابر رطوبت دارند؛ با ورقهای گالوانیزه مدرنتر که با تجهیزات پیشرفتهتری تولید میشوند، رطوبت به داخل خانه نفوذ نمیکند و از خراب شدن زنگزدگی ساختمان جلوگیری میشود.
امکان پوششدهی فضاهای بزرگ
ساختار سقف عرشه فولادی به دلیل استحکام و پایداری فوق العادهای که دارد، این امکان را فراهم میکند که فضاهای بزرگ را بدون نیاز به ستونهای پشتیبانی مسقف کرد، که میتواند برای برنامهریزی و طراحی سازهها بسیار مفید و ارزشمند باشد.
معایب اجرای عرشه فولادی
نیاز به دقت در نصب
اگرچه که سرعت اجرای این سقف بالاست اما مشکل اساسی این محصول، اجرا کردن و اجرای تمهیدات لازم آن است. چرا که زدن این سقف، سخت است و باید شرایط بسیاری را سنجید و رعایت کرد.
برای نصب سقفهای عرشه، باید این ورق با اسکلت ساختمان پیوند بخورد تا از استحکام آن مطمئن شوید. بنابراین جوشکاری به شکل دقیق و درست ضرورت دارد.
نیاز به عایق حرارتی و صوتی
استفاده از عایق حرارتی و صوتی مناسب بر روی سقفهای عرشه فولادی ضروری است تا از انتقال حرارت و صدا به داخل ساختمان جلوگیری شود که افزایش هزینه نصب و نگهداری را به دنبال خواهد داشت.
مشاوره خرید سقف عرشه فولادی
برای اجرای سقف عرشه فولادی لازم است تا نسبت به عوامل تاثیرگذار بر قیمت عرشه فولادی آگاهی کامل داشته باشید و از متخصصان و تولیدکنندگان با تجربه، جزئیات سقف عرشه فولادی را به طور کامل پرس و جو کنید.
در صورتیکه شما قصد خرید عرشه فولادی را دارید، میتوانید، محصولات ما در «آهن بازار» را انتخاب کنید. شرکت آهن بازار، گروهی از متخصصان صنعت فولاد هست که با تجربه و توانمندیهای خود، به تامین و خرید محصولات فولادی در ایران میپردازد. این شرکت، با امکاناتی مانند انبار سرپوشیده به مساحت ۱۰ هزار مترمربع و ارائه گواهینامههای کیفیت، همواره به دنبال فراهمکردن محیط امن برای مشتریان و صنایع تولیدی است.
کلام آخر
در این مقاله ساختار، مزایا و معایب اجرای سقف عرشه فولادی مورد بحث قرار گرفت. سقفهای عرشه فولادی از جمله جدیدترین تکنیک برای ساختمانسازی هستند که سرعت ساخت سقفها را بیشتر میکنند. این ورقها با استفاده از آلیاژ فولاد و قلع تهیه میشوند (گالوانیزه هستند) که در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارند.