معرفی کامل انواع ورق سیاه و کاربرد آن ها

معرفی کامل انواع ورق سیاه و کاربرد آن ها

ورق سیاه یک ورق فولادی است که با روش نورد گرم و و توسط حرارت‌دهیِ بسیار زیاد تولید می‌شود. این ورق در صنعت‌های متفاوتی کاربرد دارد و بر اساس ویژگی‌های منحصر به فردش ، بسیار هم پُرطرفدار است. هدف این مقاله معرفی انواع ورق سیاه و کاربرد آن ها می‌باشد. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

مشخصات ورق سیاه

ورق سیاه تحت تاثیر عملیات نورد گرم فشاری در دمای بیشتر از ۹۳۰ درجه سانتیگراد قرار می‌گیرد و ویژگی شکل پذیری آن بهینه می‌گردد ، به ورق حاصله ورق فولادی نورد گرم یا ورق سیاه می‌گویند.
سطح بیرون این نوع ورق به دلیل عملیاتی که بر روی آن انجام می‌شود براق نیست و به رنگ مات است. به همین دلیل است که آن را تحت عنوان ورق سیاه می‌شناسند.

مقدار نرمی و سختی این ورق‌ها بر اساس نوع آلیاژی که در تهیه و ساخت آن‌ها به‌کار رفته تفاوت دارد ، در واقع ورق‌های سخت‌تر ورق‌هایی هستند که میزان درصد کربن در آن‌ها بیشتر است.

به طور کلی ورق‌های سیاه به دو صورت ورق سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی دسته‌بندی می‌شوند. از پرکاربرد ترین استاندارد ورق سیاه معمولی می‌توان به ST37 و ST52  اشاره کرد. و استانداردهای صنعتی ورق سیاه به صورت ۶۰،۷۰ A283-RGC ، A615-GR ، A285-GRC ، ST25 است.

ورق سیاه به صورت ابعاد مختلف و به دو شکل رول و شیت به بازار عرضه می‌گردد. ورق‌ها تا ضخامت ۱۵ میلی‌متر به صورت رول یا شیت و از ضخامت ۱۵ میلی‌متر به بالا فقط به صورت شیت به بازار وارد می‌شوند که استفاده از هر یک از آن‌ها با توجه به نیاز مصرف کننده خواهد بود. ورق شیت دارای ابعاد دقیق‌تر و سطح صاف است.

انواع ورق سیاه از نظر ظاهر

ورق سیاه از نظر شکل ظاهری به 2 دسته تقسیم می‌شوند:

  1. ورق سیاه رول ، کویل یا کلاف (رولی)
  2. ورق سیاه به صورت فابریک یا شیت (ورقه ای)

ورق سیاه رول شده در عرض 1500،1250،1000 و 2000 میلی متر، ضخامت 1.5 الی 15 میلیمتر و در طول نا محدود تولید میگردد.

ورق سیاه فابریک در ضخامت های بالای 15 میلی متر به بالا تولید میشود و در هر سایزی قابل خرید است اما ابعاد ۱۰۰۰ در ۲۰۰۰ ، ۱۲۵۰ در ۲۵۰۰ ، ۱۰۰۰ در ۶۰۰۰ ، ۱۵۰۰ در ۶۰۰۰ ، ۲۰۰۰ در ۶۰۰۰ و ۲۰۰۰ در ۱۲۰۰۰ بیشترین کاربرد را در مقایسه با ابعاد دیگر دارند.

معرفی کامل انواع ورق سیاه و کاربرد آن ها

انواع ورق سیاه در صنعت و کاربرد آن ها

دو گرید معروف St37 و St52 برای ورق سیاه معمولی و صنعتی هستند که در آن‌ها  St  نماد قدرت و عدد کنار آن میزان سختی برحسب کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع را نشان می‌دهد.
ورق سیاه St37 به عنوان ورق سیاه معمولی با درصد کربن کمتر در صنایعی مانند ساختمان سازی و ورق سیاه St52 به عنوان ورق سیاه صنعتی با درصد کربن بیشتر در صنایع سنگین مانند ساخت ماشین آلات کاربرد دارند.

برخی از ورق‌های سیاه در بدنه کشتی و ماشین آلات سنگین مورد استفاده قرار می‌گیرند ، که آنها را با نام DD ۱۱،  DD۱۲ ، DD ۱۳ ،  STW۲۲ و STW ۲۴ می‌شناسند ، لازم به ذکر است که این ورق‌ها تا حدودی نرم هستند.

برخی دیگر از ورق‌های سیاه که نسبت به دیگر ورق‌ها سخت‌تر هستند ، کاربرد ورق سیاه در این حالت در لوله‌های تحت فشار و مخازن نفتی است.

در صنایع سبک مانند ساختمان از گرید ST37 و در صنایع سنگین مانند تانکرسازی از گرید ST52 استفاده می شود.

ورق سیاه St52 دارای عناصری مانند سیلیکون (Si) و منگنز (Mn) است. ازجمله ویژگی‌های ورق سیاه St52 می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت در برابر خمش و پیچش
  • کشش و تحمل وزن بالا
  • قابلیت جوشکاری خوب
  •  قابلیت ماشین‌کاری خوب

ویژگی انواع ورق سیاه

قرار گرفتن در معرض دمای بالا به این ورق ویژگی‌هایی چون :

  1. انعطاف پذیری
  2. قابلیت جوشکاری
  3. شامل چقرمگی بالا
  4. ظاهری مات و سیاه
  5. دارای مقاومت کششی بالا
  6. دارای استحکام و طول عمر بالا
  7. مقاومت بیشتر در برابر ضربه و فشار
  8. مقاوم در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی

انواع کاربرد ورق سیاه

ورق سیاه یک نوع محصول اولیه برای ساخت محصولات دیگر است.که این محصولات در صنایع مختلفی به کار برده می‌شوند.

  • کاربرد ورق سیاه در ساخت مخازن تحت‌فشار

برای ساخت مخازن تحت‌فشار از ورق‌های سیاه استفاده می‌شود. سیستم‌هایی مانند دیگ‌های بخار یا مخازن گاز می‌توانند جزو مخازن تحت‌فشار محسوب شوند.
بسته به اینکه این مخازن قرار است تحت چه شرایطی با چه فشاری و در چه دمایی کار کنند می‌توان از ورق‌های سیاه با ساختار دانه‌ریز یا دانه‌درشت استفاده کرد.

  • گاربرد ورق سیاه در ساخت آبگرمکن ، مخازن کشتی سازی و تانکرسازی

ورق سیاه به دلیل داشتن خواصی مانند مقاومت و تحمل وزن برای ساخت آبگرمن ، ساخت مخازن خاص کشتی سازی و و تانکرسازی بسیار مناسب می‌باشد.
ضمن این که در مقابل خوردگی نیز مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد.

معرفی کامل انواع ورق سیاه و کاربرد آن ها
  • کاربرد ورق سیاه در ساختمان

از ورق سیاه در ساختمان سازی برای مصالح فلزی ساختمان نیز استفاده می‌شود. از موارد استفاده ورق سیاه در ساختمان می‌توان به ساختمان سازی و سوله سازی اشاره کرد. یکی از پر کاربرد ترین انواع ورق سیاه در ساختمان ، ورق 33ST می‌باشد.

این ورق در موارد زیر مورد استفاده قرارا می‌گیرد.

  • پروفیل‌ها با توجه به شکل ظاهری خود به دو دسته باز و بسته تقسیم می‌شوند که کاربرد پروفیل‌های باز به صورت ساخت میلگرد ، نبشی ، ناودانی ، تیر آهن ، چهار پهلو و … است و کاربرد پروفیل‌های بسته در ساخت درب و پنجره ، پروفیل یو پی وی سی، قوطی ، لوله و … به کار می‌روند.
  • ساخت تیر
  • پروفیل‌های Z شکل به منظور ساخت پارکینگ‌ها ، سالن‌های بزرگ ، سقف سوله‌ها و … به کار می‌روند.
  • ساخت سپری‌ها
  • کاربرد ورق سیاه در حمل و نقل ، بدنه خودرو ، کشاورزی

ورق سیاه در صنعت حمل و نقل کاربردهای متعددی دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها استفاده در ریل‌های راه آهن است. از جمله کاربردهای دیگر ورق سیاه در حمل و نقل می‌توان به سدسازی ، تولید سیلندرهای گازی ، ساخت وسایل جنگی و تانک‌ها ، ساخت پل‌ها اشاره کرد.
در کشاورزی نیز این ورق‌ها حائز اهمیت هستند که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به ساخت سیلوها ، ساخت بیل‌ها و چنگک‌ها اشاره نمود.

ورق های سیاه در ساخت بدنه خودرو به دلیل داشتن ضخامت نسبتا بالای که باعث کاهش وزن خودرو می‌شوند، به وفور کاربرد دارند.

معرفی کامل انواع ورق سیاه و کاربرد آن ها

کلام پایانی :

برای خرید ورق سیاه به نکاتی باید توجه کرد تا خرید به درستی انجام شود.
در قدم اول انتخاب کارخانه تولید کننده است که با کیفیت‌ترین ورق­‌های نازک بار موجود در بازار ورق‌های کارخانه فولاد مبارکه اصفهان هستند که به طبع قیمت نسبتاً بالاتری نیز دارند.
بعد از آن ورق­‌های کارخانه گیلان در عرض ۱۲۰سانتی‌متر و کارخانه نورد و لوله اهواز در عرض ۶۰ سانتی‌متر را می­‌توان پیشنهاد داد که قیمت نسبتاً مناسب‌تری دارند.
مهم‌ترین نکته در خرید ورق­ مناسب پروفیل سازی ، قابلیت خم­کاری ورق است ، ورق سیاه نباید خشک باشد تا بتوان به راحتی آن را مورد خم کاری قرار داد در نتیجه از ورق‌های MMK روس نمی­‌توان بدین منظور استفاده کرد.

کارشناسان آهن بازار برای راهنمایی شما در امر خرید ورق سیاه آماده خدمت رسانی هستند. همچنین در نظر داشته باشید علاوه بر وب سایت ، می توانید با عضویت در کانال تلگرام آهن بازار به صورت روزانه لیست قیمت ورق سیاه را دریافت کنید.

امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد. از همراهیتان تا انتهای مقاله سپاسگذاریم.

آیا قصد خرید ورق سیاه را دارید؟ برای چه پروژه ای و انتخاب شما چیست؟

support
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *