نبشی چیست؟ معرفی انواع نبشی و کاربرد

نبشی چیست؟ معرفی انواع نبشی و کاربرد

نبشی پروفیلی است که سطح مقطع آن بصورت دو ضلع عمود برهم بوده و یکی از مهم‌ترین مصالح و پروفیل‌های ساختمانی می‌باشد که به صورت تک یا به عنوان نگهدارنده در پروژه‌های عمرانی , ساختمانی و نیز صنعتی استفاده می‌گردد. نبشـی ها با دو مشخصه: اندازه بال‌ها و ضخامت شناخته می‌شود.

نبشی فولادی باوجود وزن کم قدرت شگفت انگیزی داشته و می‌تواند وزن‌های سنگینی را تحمل کند و به همین دلیل مهندسان در موقعیت‌هایی که نیاز است یک سازه سبک ، وزن بالایی را تحمل کند از نبشی استفاده می‌کنند.
اگر نیاز دارید بدانید نبشی چیست و انواع نبشی و کاربرد آن چیست ، ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.

فهرست مطالب

نبشی چیست؟

نبشی (angel) فولادی مقطعی طویل است که از دو بال تشکیل شده که عرض این بال‌ها می‌تواند مساوی یا نامساوی باشد. زاویه بین این دو بال نیز می‌تواند 90 درجه باشد که در این صورت آن را با حرف انگلیسی L می‌شناسند و اگر دو بال با زاویه‌ای متفاوت در کنار یکدیگر قرار گرفته باشند آن را با حرف انگلیسی V نمایش می‌دهند.
نبشی‌های بال نامساوی اغلب در مصارفی که امکان استفاده از نبشی‌های بال مساوی وجود نداشته باشد استفاده می‌شود.

انواع نبشی

برای انواع نبشی موجود در بازار ، 3 طبقه‌بندی وجود دارد:

نبشی از نظر تولید:

  • نبشی پرسی
  • نبشی فابریک

نبشی پرسی

اساس ساخت این نوع پروفیل نورد سرد می‌باشد. جهت ساخت نبشی پرسی ، ورق فولادی را بعد از برش به طول ۶ متر به درون دستگاه فرمینگ هدایت می‌کنند. این ورق با عبور از میان دستگاه رول فرمینگ از وسط خم می‌شود و شکل و فرم نبشی را به خود می‌گیرد. بنابراین این محصول که ماهیتی از ورق فولادی داشته بدون هیچگونه درز جوش بر روی بدنه تولید می‌گردد.

اساس کار دستگاه رول فرمینگ متشکل از تعدادی گیربکس می‌باشد و توانایی فرم دهی به ورق های فولادی با عرض و ضخامت‌های متفاوت را دارد. سیستم کار دستگاه برش به صورت گیوتین هیدرولیکی می‌باشد که دارای قابلیت تنظیم سرعت می‌باشد.

نبشی فابریک

شیوه تولید نبشی فابریک به شیوه نورد گرم می‌باشد به این صورت که در مرحله اول شمشه فولادی یا بلوم با اندازه‌های مشخص و استاندراد را به درون کوره‌های حرارت انتقال می‌دهند. سپس با عبور دادن شمشه های سرخ شده از میان غلتک‌های نورد ، ضمن کاهش ضخامت و افزایش طول به شکل پروفیل نبشی فرم می‌گیرد.

بعد از این مرحله نبشی تولید شده به بخش برش فرستاده و در اندازه‌های مورد نظر برش داده می‌شود. سرعت ، قدرت موتور و تعداد دروازه‌های گیوتین هیدرولیکی که نبشی‌ها را به طول‌های استاندارد برش می‌دهد از مشخصاتی است که می‌تواند بر کیفیت محصول تاثیرگذار باشد. به همین علت اپراتوری جهت تنظیم این پارامترها باید در این قسمت قرار گرفته باشد.

نبشی از نظر جنس:

انواع نبشی آلمینیومی

یکی از پرکاربردترین مقاطع در صنایع مختلف مانند ساختمان سازی ، کابینت سازی و سایر صنایع به شمار میرود. نبشی آلومینیوم از سایز 10* 10 تا سایز 100*100 میلی متر و در انواع نبشی آلومینیوم خام ، رنگی و آنادایز شده یا آبکاری شده تولید می‌شود.

آلومینیوم فلزی نرم ، چکش خوار و نقره‌ای رنگ و از فراوان ترین عنصر در پوسته زمین می‌باشد. این فلز به دلیل استحکام بالا و در عین حال با دارا بودن وزنی سبک ، همچنین جوش پذیری و شکل پذیری عالی ، مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارد و در ساخت انواع پروفیل و مقاطع فولادی از این آلیاژ استفاده شود.
نبشی‌های آلومینیومی از لحاظ اندازه و کیفیت بسیار متنوع بوده ، همچنین از وزن سبکی برخوردار است که این امر نصب و حمل و نقل آن را با سهولت همراه کرده است.

از کاربرد‌های این محصول در زوایای دیوار سردخانه‌های متحرک و صنعتی ، به عنوان محافظ پله‌ها ، پرکننده‌های فواصل در پارتیشن‌های دو جداره و تک جداره و به جهت آب بندی کردن درزها کاربرد دارد.
در تعیین قیمت نبشی آلومینیومی عواملی از جمله عملیات حرارتی ، نوع مواد اولیه آلومینیوم ، ابعاد پروفیل آلومینیوم همچنین نوع رنگ یا آنودایز محصول تاثیر می گذارد.

نبشی چیست؟ معرفی انواع نبشی و کاربرد

انواع نبشی استیل

در حقیقت استیل همان فلز آهن است که در ترکیبات خود دارای تنها ۲ درصد کربن می‌باشد. از دیگر آلیاژهای موجود در استیل می‌توان کروم ، نیکل ، مولیبدن را نام برد. البته درصد وجود این آلیاژها در انواع استیل متفاوت بوده که انواع استیل بگیر ، نگیر ، ضد زنگ و … را شامل می‌شود.
این نوع فلز همچنین در برابر خوردگی و دمای بالا بسیار مقاوم می‌باشد. با استفاده از فلز استیل می‌توان نبشی را به هر دو صورت پرسی و فابریک و در دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تولید کرد که از این نوع نبشی‌ها در مکان‌های فضای باز و یا دارای رطوبت مورد استفاده می‌شود.

انواع نبشی ضد زنگ

پروفیل نبشی ضد زنگ در دو نوع ضد زنگ 304 ، L304 و T316 می‌باشد که چنانچه در برابر آب شور ، مواد شیمیایی ، اسیدی یا خورنده قرار بگیرد مقاومت از خود نشان می‌دهد و تخریب نمی‌شود. به همین دلیل از آن در ساخت چهارچوب‌های فلزی ، تجهیزات صنایع غذا و دارو همچنین در تعمیرات یا مستحکم سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نبشی L304 از نبشی 304 ضعیف‌تر است ، اما قابلیت جوشکاری بالاتری دارد.

از نبشی ضدزنگ T316 به دلیل داشتن یک لایه پوشش نیکل کروم ، حاوی مولیبدن ، به عنوان قفسه یا پایه ضدزنگ در صنایع غذایی ، هواپیمایی ، پتروشیمی و دریایی استفاده می‌شود.

انواع نبشی گالوانیزه

بعد از ساخت نبشی ، فرقی ندارد به چه روشی فابریک یا پرسی ، برای بالا بردن مقاومت محصول بر روی مقطع پوششی از فلز روی را به شیوه گرم می‌دهند تا در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم شود. در این صورت فلز روی به عنوان آند و نبشی که از جنس آهن است به عنوان کاتد عمل کرده ، و در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت با اکسیژن واکنش می‌دهد. در این مرحله لایه‌ای شفاف بر روی سطع مقطع ایجاد می‌شود و از زنگ زدن آهن جلوگیری می‌نماید . از نبشی گالوانیزه در قسمت‌های داخلی و خارجی ساختمان برای افزایش طول عمر ساختمان و کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری آن استفاده می‌شود.

انواع نبشی فولادی A36

این نبشی قابلیت جوشکاری ، خمکاری و ماشینکاری دارد و با توجه به قیمت آهن آلات ، این نبشی کم هزینه تر از دیگر نبشی‌های موجود در بازار است. ازجمله کاربردهای نبشی فوالدی A36 می‌توان به تولید ماشین آلات کشاورزی و تجهیزات ساخت وساز اشاره کرد.

نبشی لقمه چیست؟

نبشی‌ها اغلب در طول 6 و 12 متر تولید می‌شوند ، اما اگر برش‌های کوچکتری برای نبشی در نظر گرفته شود به آن نبشی لقمه می‌گویند. از این نبشی خردشده بیشتر برای سازه‌های مرتبط به آسانسور و زوایای دیوار استفاده می‌شود.

نبشی چیست؟ معرفی انواع نبشی و کاربرد

برخی تولیدکنندگان نبشی

در زیر چند کارخانه معتبر تولید کننده نبشی را معرفی می‌کنیم:

  • فولاد نستا
  • فولاد زنجان
  • فولاد اشتهارد
  • فولاد ظهوریان
  • فولاد ناب تبریز
  • نورد آریان فولاد
  • گروه صنعتی شکفته

سخن پایانی:

وزن ، ضخامت و کیفیت تولید 3 فاکتور مهمی هستند که محصولات کارخانجات تولیدکننده نبشی را از یکدیگر متمایز می‌سازند. بنابراین اگر در بازار چرخی زده باشید حتما با نبشی‌های متفاوتی که از نظر کیفی ، ضخامت و وزن با یکدیگر متفاوت هستند و کاربردهای گوناگونی دارند برخورد کرده‌اید.

در هنگام خرید نبشی بعد از انتخاب جنس مناسب پروژه خود ، به دو فاکتور طول و ضخامت بال‌ها توجه کنید. اندازه‌های نبشی معمولا روی بدنه نبشی درج می‌شوند. برای مثال اگر روی بدنه نبشی علامت  3*30*30 را مشاهده کردید ، یعنی هر بال نبشی دارای 30 میلی‌متر عرض و ضخامت پروفیل آن 3 می‌باشد.

امیدواریم مطلب فوق برایتان مفید واقع شده باشد.

آیا تا بحال از نبشی استفاده کرده‌اید؟ در چه پروژه ای و چه جنس و اندازه‌ای استفاده کردید؟

support
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *