در امر ساختمان سازی یکی از مهمترین مراحل ساخت ، بتن ریزی سازه است. برای ساخت یک ساختمان و سازه مقاوم و مستحکم که در برابر عوامل جوی و طبیعی مانند زلزله و سیل همچنان مقاوم باشد ، نیاز به یک پی ریزی استاندارد و با قدرت است ، خشت اول گر نهد معمار کج تا ثریا میرود دیوار کج! و پی ریزی دقیقا خشت اول است.
اگر در زمینه ساخت و ساز فعال هستید متوجه میشوید که یکی از مهمترین مراحل و عملیات در اجرای سازههای بتنی شکل دهی بتن است. از نظر اقتصادی و زمان اجرا میتوان آن را کارآمدترین بخش فرآیند اجرای سازه بتنی دانست. بنابراین رعایت نکات اجرایی ، نگهداری ، کیفیت اجرا ، استفاده از بهترین نوع قالب و هماهنگی با نوع پروژه تاثیر زیادی در کل پروژه دارد.
هدف این مقاله بررسی انواع قالب فلزی بتن که یکی از با دوامترین و مقاومترین قالبهای موجود در بازار است ، و نکات اجرایی آن میپردازیم. لطفا با ما همراه باشید.
قالب فلزی بتن
قالب فلزی بتن در واقع ظروف موقت با شکل خاص میباشند که جهت نگهداری آرماتورها و بتن خیس استفاده میشوند. که پس از خشک شدن و شکل گرفتن بتن از سازه جدا میشود.
برای ساخت سازه بتن آرمه باید بتن را در قالبهایی ریخت ، تا پس از پر شدن کل حجم قالبها و سخت شدن بدون تغییر شکل ، به شکل مورد نظر در آید. و یکی از مهمترین مراحل در ساخت سازه بتنی انجام قالب بندی میباشد.
به همین دلیل پیمانکار سازههای بتنی ، باید از موارد مربوط به قالب بندی ، از تجهیزات گرفته تا مشخصات و تحمل ابعاد و روشهای اجرا آگاهی کامل داشته باشد.
در میان انواع متریال قالب بتن ، یکی از با دوامترین و مقاومترین مدل قالب ، انواع قالب فلزی بتن است. قالب فلزی بتن در 2 نوع متریال ساخته میشود:
- فولاد کربن
- آلومنیوم
قالبهای فلزی بتنی از مادهای ساخته شدهاند که چسبندگی به دیوارههای قالب را به حداقل میرساند و از خوردگی قالب جلوگیری میکند. بنابراین قالب فلزی بتن نسبت به سایر قالبها عمر بیشتری دارند.
انواع قالب فلزی بتن
قالب فلزی بتن در انواع مختلفی برای کاربردهای مختلف تولید و عرضه میگردد ، که یک سازنده باید با تمامی مدلها آشنا باشد تا بهترین گزینه را برای پروژه خود انتخاب کند.
- قالب گرد
- قالب لبه 5
- قالب لبه 6
- قالب جدول
- قالب تیرچه
- قالب ستون دو تکه
- قالب ستون چهار تکه
هر یک از انواع قالب فلزی بتن ذکر شده ، برای پروژههای ساختمانی و صنعتی مختلفی طراحی و ساخته شدهاند که لازم است پیمانکار بعد از بررسی محیط و عمق مورد نیاز برای پی ریزی و شرایط دیگر ، اقدام به انتخاب مناسبترین گزینه برای پروژه خود کند.
- انواع قالب فلزی بتن مدولار
قالب فلزی بتن مدولار ، قالبی است که طراحی و ساخت آن با توجه به ابعاد عرضی ۵ سانتی متر صورت گرفته است.. قالب فلزی بتن لبه 5 با عرض 5 سانتی متر در حال حاضر این مدل در اندازهها و ابعاد مختلف در بازار موجود است. با توجه به تنوع بسیار زیاد آن ، بیشترین کاربرد و عملکرد را در قالب گیری قسمتهای مختلف سازه های بتنی دارد.
انواع قالب فلزی بتن به طور معمول 1 متر ، 1.5 متر و 2 متر ارتفاع و 10 تا 50 سانتی متر عرض دارند و در اندازههای استاندارد تولید و عرضه میشوند. علاوه بر این ، قالبهای فلزی بتن مدولار را میتوان با توجه به نیاز مشتریان و با توجه به اندازه های سفارشی آنها تولید کرد. زمانی که از قالبهای مدولار بتنی برای اجرا و ساخت سازهها استفاده میشود ، سازه ای بسیار زیبا و پایدار با طول عمر بالا ایجاد میشود.
انواع قالب فلزی بتن مدولار در اشکال مختلفی مانند دایره ، منحنی ، مثلث ، متوازی الاضلاع ، زوایای خاص ، چند ضلعی و .. ساخته میشوند. این نوع قالب برای ساخت سنگفرش ، مانع بتنی ، جدول خیابان و جوی استفاده میشود.
ویژگی انواع قالب فلزی بتن
از مزایای انواع قالب فلزی بتن نسبت به سایر قالبها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- عمر طولانی
- قابل استفاده مکرر
- مقاومت و عدم احتراق
- تمیز شدن ساده و سریع
- سرعت در اجرا و جمع آوری
- سطحی صاف و مقاوم برای بتن
- امکان تغییر فوری ظرفیت و مقاومت آنها
- اقتصادی تر به دلیل عدم نیاز به مواد وارداتی
- کاهش مدت زمان عملیات اجرایی به دلیل قطعات پیش ساخته
نکات اجرایی انواع قالب فلزی بتن
پس از قرار دادن قالب فلزی بتن در محل مربوطه باید آنها را به طور کامل بررسی و درزهایی که احتمالاً باعث نشتی بتن میشود را مسدود کرد.
پایداری یکی از مهم ترین ویژگیهایی است که در قالب بندی باید مورد توجه قرار گیرد. قالب فلزی بتن را از نظر استقامت قبل از بتن ریزی چک کنید.
مهاربندی ناکافی پی یا مهاربندی افقی سکوها ، عدم تنظیم تعادل افقی بتن ریزی که منجر به پر شدن یک قسمت از قالبهای بتنی و خالی ماندن قسمت دیگر میشود.
نچسبیدن قطعات قالب بتن به هم ، نادیده گرفتن بارهای زنده و مرده وارد بر قالب فلزی بتن و لغزش لایه خاک مجاور قالب ها و .. میتواند باعث خرابی انواع قالب فلزی بتن شود.
اتصالات بین تخته ها و درزهای بازشوی ساخته شده در قالبهای فلزی بتن باید کاملاً آب بندی شوند تا بتن از درزها نشت نکند.
از حرکت قالب بتن از محل خود و همچنین حرکت اجزای قالب بتن نسبت به یکدیگر باید جلوگیری شود.
برای حذف قطعاتی که برای حفظ فاصله بین تختههای دو طرف مقابل قالبهای بتنی استفاده میشود اقدامات لازم صورت گیرد تا این قطعات در بتن باقی نماند.
تمامی قسمتهایی که به قالب فلزی بتن بسته میشوند باید کاملا محکم باشند تا لرزش بتن باعث شل شدن قالبهای فلزی بتن نشود.
برای سهولت کار تراکم بتن در دیوارهای مرتفع و مواردی از این قبیل ، در نقاط بتنی در جاهایی که لازم است بازشو تعبیه شود.
این دهانهها باید دارای درهایی باشند که به راحتی باز و بسته شوند و کاملا آب بندی شوند. پایههای اطمینان باید به گونه ای گذاشته شود که از پایداری مجموعه قالب بتن کاملاً اطمینان حاصل شود.
از اتکای پی به زمین یخ زده و سست باید جدا خودداری شود.
دیواره انواع قالب فلزی بتن باید به موادی آغشته شود که بتن پس از برداشت به آن نچسبد و هم قالب بندی به راحتی انجام شود و هم سطح بتن پس از قالب گیری آسیب نبیند.
انتخاب قالبهای فلزی و نحوه بستن آنها با توجه به حجم بتن ریزی و میزان فشار وارده به آنها میباشد.
کلام پایانی :
انواع قالب فلزی بتن عموما جهت پروژههای با عمق پی زیاد ، قالب بندی فونداسیون ، ستونهای بتنی ، دیوارها و حتی اتوبان سازی استفاده میشوند زیرا دارای استحکام و مقاومت بالایی هستند .
قالب فلزی بتن باید دارای استحکامی باشد تا در پروژه ، حین ریختن بتن و فشار آمدن به قالب مقاومت لازم را داشته باشد و دفرمه نشود.
محاسبه قیمت انواع قالب فلزی بتن بر حسب کیلوگرم میباشد یعنی هنگام خرید انواع قالب فلزی بتن ، باید مشخص شود کل قالب مورد نیاز چند گیلو گرم میباشد و برحسب وزن آن میتوانید قیمت انواع قالب فلزی بتن را محاسبه کنید.
قالب فلزی بتن نسبت به نوع قالب چوبی دارای قیمت بیشتری میباشد ، البته قالب چوبی از لحاظ وزنی سبک تر میباشند ، اما به دلیل اینکه قالبهای چوبی استحکام زیادی ندارند و شاید نتوان از آنها برای بار دوم استفاده کرد آنچنان مقرون به صرفه نخواهند بود ، از این رو قالب فلزی بتن با وجود اینکه وزن بالاتری دارد که در نهایت موجب افزایش قیمت آنها نسبت به نوع دیگر است ، اما دارای برتری میباشد.
امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد ، سپاسگذلریم که تا انتها همراهمان بودید.
آیا شما در حال انتخاب قالب برای پروژه خود میباشید؟ انتخاب شما کدام است و چرا؟