معرفی جامع انواع تیرچه بتنی و مزایا

معرفی جامع انواع تیرچه بتنی و مزایا

در صنعت ساخت و ساز یکی از مصالح پرکاربرد و مهم تیرچه بتنی است که در این مقاله قصد داریم توضیح دهیم تیرچه بتنی چیست ، انواع تیرچه بتنی و مزایای آن را بشناسیم.

فهرست مطالب

تیرچه بتنی چیست؟

تیرچه بتنی یک عضو پیش ساخته در ساختمان سازی می‌باشد که از بتن و میلگرد فولادی ساخته می‌شود. از تیرچه بتنی به عنوان تیرهای فرعی استفاده می‌شود و به عنوان تیر کمکی در ساخت سقف به کار می‌رود. تیرچه بتنی برای حمل بارهای افقی و عمودی استفاده می‌شود.

انواع تیرچه‌ بتنی که به عنوان تیرچه بتن آرمه یا تیرچه بتن مسلح سیمانی هم شناخته می‌شوند ، با آرماتور بندی و پوشاندن میلگردهای آرماتور با بتن ساخته می‌شوند. استفاده از میلگرد حرارتی فولادی ، استحکام تیرچه بتنی را افزایش می‌دهد و به تیرچه اجازه می‌دهد تا با تنش‌های کششی مقابله کند و در برابر خمش مقاومت کند. بدون آرماتور فولادی ، تیرچه بتنی تحت بارهای وارد شده بر آن شکننده بوده و می‌شکند.

ضریب انبساط حرارتی بتن و فولاد مشابه است. این شباهت تضمین می‌کند که تنش‌های داخلی ناچیز ناشی از اختلاف انبساط حرارتی و انقباض حرارتی بین دو ماده وجود داشته باشد یا وجود نداشته باشد. وجود چنین تفاوت‌هایی ممکن است  تیر بتنی را ضعیف کند.
عامل دیگری که امکان انتقال موثر تنش بین فولاد و بتن را فراهم می‌کند این است که بتن مرطوبی که روی فولاد ریخته و خشک می‌شود ، سطح آن دقیقاً با سطح فولاد مطابقت دارد. و برای اتصال بهتر میلگرد و بتن به یکدیگر ، از میلگرد فولادی آجدار استفاده می‌شود.
پوشاندن فولاد در بتن از آن در برابر آب و هوا محافظت می‌کند و از خوردگی و زنگ زدگی فولاد جلوگیری می‌کند. اگر فولاد زنگ بزند ، منبسط شده و ترک می‌خورد و از پوشش بتنی جدا می‌شود. و این موضوع باعث ضعیف شدن تیرچه بتنی می‌شود.

انواع تیرچه بتنی

تیرچه بتنی در 2 روش ساخته و روانه بازار می‌شود که روش ساخت هر کدام متفاوت است.
  • تیرچه بتنی خرپا
  • تیرچه بتنی پیش تنیده 

تیرچه بتنی خرپا

این نوع تیرچه در انواع تیرچه بتنی ، یکی از پر کاربردترین نوع است. تیرچه بتنی خرپا از اتصالات میلگردهای مستقیم که به صورت مفصلی به هم متصل شده اند ساخته می‌شود و شبکه‌های مثلثی شکلی را به وجود می‌آورد. از خرپای تیرچه بتنی به منظور تحمل فشار و نیروهای کششی سازه و همچنین تحمل وزن مرده سازه استفاده می‌شود.
تیرچه بتنی خرپا به 2 روش ساخته می‌شود :

  • سنتی (با قالب ماندگار)
  • صنعتی (با قالب موقت)

انواع تیرچه خرپا سنتی

تیرچه خرپا سنتی که به آن تیرچه سفالی یا فندوله دار هم گفته می‌شود ، در ساخت آن از میلگرد و قالب سفالی برای پاشنه بتنی استفاده می‌کنند. در این نوع تیرچه از میلگردها به صورت زیگزالی و طولی استفاده می‌شود که به شکل خرپا یا مثلثی در می‌آید. در روش سنتی برای ریختن پاشنه بتنی از قالب سفالی استفاده می‌شود که این قالب ماندگاره و جدا نمی‌شود. این نوع تیرچه بتنی به علت استفاده از جوش قوس الکتریکی که بسیار ضعیف و شکننده است ، منسوخ شده و در صورتی اجازه استفاده از آن داده می‌شود که از جوش نقطه‌ای در جوشکاری میلگردهای آن استفاده شود.

معرفی جامع انواع تیرچه بتنی و مزایا

انواع تیرچه خرپا صنعتی

تیرچه خرپا صنعتی ، همانطور که از نامش پیداست به صورت صنعتی و در کارخانه ساخته و آماده می‌شود. در این نوع تیرچه به جای قالب سفالی از قالب موقت استفاده می‌شود و بعد از خشک شدن بتن از آن جدا می‌شود. جوش میلگردها ، جوش نقطه‌ای و مقاوم است که باعث مقاومت بالای این نوع شده است.
کیفیت مدل صنعتی انواع تیرچه از مدل سنتی آن بسیار بالاتر و مقاوم‌تر است زیرا بتن در نمونه صنعتی تحت فشار قالب به صورت یکپارچه می‌باشد.

تیرچه بتنی پیش تنیده

تیرچه بتنی پیش تنیده ، تیرچه‌ای که قبل از بارگذاری با فولاد تنیده می‌شود و در فشار کششی قرار می‌گیرد تا قبل از بارگذاری در سازه نسبت به بار وارده مقاوم شود و مقداری تنش فشاری در آن ایجاد می‌شود تا در برابر تنش‌های کششی که بعدا هنگام بارگذاری ایجاد خواهد شد ، مقاوم گردد.
برای ایجاد نیروی پیش تنیدگی در تیرچه بتنی پیش تنیده ، ابتدا مفتول‌ها را تا 65 درصد مقاومت خود می‌کشند. سپس بتن ریزی انجام شده و پس از خشک شدن بتن ، سیم‌ها رها می‌شوند. در این حالت بتن تحت فشار قرار می‌گیرد.

انواع تیرچه بتنی پیش تنیده به 2 نوع دسته بندی می‌شوند :

  • تیرچه بتنی پیش کشیده
  • تیرچه بتنی پس کشیده

پیش کشیده : در این مدل قبل از بتن ریزی مفتول‌ها به وسیله جک هیدرولیکی کشیده می‌شوند.

پس کشیده : در این مدل مفتول ها در جای خود قرار می‌گیرند بتن ریخته می‌شود و زمانی که بتن به 70% گیرش خود رسید بعد مفتول‌ها کشیده می‌شوند.

تیرچه بتنی پیش تنیده یکی از مقاوم‌ترین تیرچه‌های بتنی است و از آن در پل‌ها ، اتوبان‌ها و ساختمان‌های بلند استفاده می‌شود.

معرفی جامع انواع تیرچه بتنی و مزایا

مزایای انواع تیرچه بتنی

  • انواع تیرچه بتنی در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی مقاومت فشاری بالایی دارند.
  • با توجه به وجود بتن و آرماتور می‌تواند به مقدار به کیفیت تنش کششی نیز کمک کند.
  • بتن در برابر آب و هوا و آتش سوزی بسیار مقاوم است.
  • تیرچه بتن آرمه برای سیستم ساختمان از هر مصالح و روش ساختمانی دیگری ماندگارتر است.
  • انواع تیرچه بتنی به نسبت دیگر مصالح قیمت مناسب تری دارند.
  • در ساخت و سازهایی مانند سدها ، پایه‌ها ، اسکله‌ها و غیره ساختمان‌هایی با بتن مسلح به صرفه ترین و بهترین مصالح را دارند.
  • در مقایسه با فولاد در ساخت سازه ، و بتن مسلح برای نصب سازه نیاز به نیروی متخصص ماهر ندارد.
  • استفاده از بلوک های توخالی جهت قرار گیری بین تیرچه ها مقدار بتن ریزی را به مقدار قابل توجهی کم می‌کند.
  • به علت پیش ساخته بودن تیرچه بلوک فرآیند نسبتا آسانی دارد.
  • به دلیل توخالی بودن تقریبی بلوک‌ها سقف حاصله در برابر صوت و حرارت عایق است.
  • مصرف کم فولاد باعث شده تا از لحاظ اقتصادی به صرفه تر شود.
  • استفاده از تیرچه بتنی برای اجرای سقف، باعث ایجاد مقاومت بالا در برابر نیروهای افقی از جمله باد و زلزله می شود.
  • هنگام اجرای سقف، به علت اجرای شمع بندی، میزان ارزش سقف کاهش پیدا می کند.
  • تیرچه بلوک دارای وزن کمی می باشد به همین جهت هنگام حمل و نقل نیازی به جرثقیل نیست و هزینه های حمل و نصب کاهش پیدا می کند.
معرفی جامع انواع تیرچه بتنی و مزایا

کلام آخر :

تمام مصالح ساختمانی دارای مزایا و معایبی هستند که نیاز است شما سازنده گرامی از تمام آن‌ها اطلاع داشته باشید. انواع تیرچه بتنی که یکی از مهم‌ترین مصالح برای ساخت سقف سازه به کار می‌روند ، دارای اهمیت بالایی هستند و باید در خرید و کیفیت آن‌ها دقت لازم را داشته باشید. از معایب تیرچه‌های بتنی می‌توان به احتمال زنگ زدگی آرماتور ها و مفتول ها در صورت درست ریخته نشدن بتن اشاره کرد که این مشکل با انتخاب مصالح خود از فروشگا‌ه‌های معتبر حل می‌شود و باعث تضمین کیفیت ساخت شما می‌شود. همچنین شما می‌توانید قیمت انواع تیرچه بتنی را در سایت آهن بازار مشاهده کنید و برای ثبت سفارش خود یا به صورت آنلاین ، تماس و حضوری ثبت کنید.

امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد. 

آیا می‌دانید تفاوت تیرچه بتنی و تیرچه بلوک چیست؟

Sohamarketing
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *