وقتی اسم سیم خاردار به گوشمان میخورد ، شاید اولین چیزی که به فکرمان میرسد یک زندان یا پادگان نظامی است که بر روی دیوارهای بلندش سیم خاردار کشیده شده است. اما آیا میدانید سیم خاردار دارای انواع متفاوتی است که هر یک از نظر جنس ، نوع ساختار و کاربرد متفاوت هستند؟ آیا میدانید چرا سیم خاردار یکی از محبوبترین و ایمن ترین نوع محافظت را ارائه میدهد؟
هدف ما در این مقاله معرفی انواع سیم خاردار از لحاظ جنس ، ساختار و کاربرد هر یک از آنها است. پس اگر برای ملک ، باغ ، مزرعه یا هر مکانی دیگر خود نیاز به محافظ با قیمت مناسب و نهایت کارایی را دارید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
تاریخچه سیم خاردار
سیم خاردار ابداع جوزف گلیدن برای سکونت در دشتهای آمریکا در اواخر قرن نوزدهم بود که بسیار ضروری بود و ثابت کرد که این روشی مؤثر برای محصور کردن امن داراییها ، نگه داشتن حیوانات اهلی در داخل و متجاوزان را بیرون نگه میدارد. سیم خاردار از آن زمان تا به کنون در ایجاد موانع برای مکانها و مصارف مختلف نیز بسیار مؤثر بوده است.
قبل از سیم خاردار ابداعی گلیدن ، هیچ راه عملی یا مؤثری برای محصور کردن اموال در غرب وجود نداشت. نصب سیم خاردار گلیدن آسان بود و تولید آن بسیار ارزان تر از سایر انواع نردهها بود.
ظهور سیم خاردار ، در عین حال که اجازه میداد دامها را مهار کنند ، همچنین باعث پایان دادن به گاوداریهای بزرگ شد. مزایای اقتصادی استفاده از سیم خاردار در توانایی پرورش گاو در شرایط کنترل شده تر آشکار بود.
گلیدن با ایجاد یک رشته سیم دوتایی که خارها را در جای خود محکم نگه میداشت ، نوآوری هایی در طرحهای سیم خاردار موجود ایجاد کرد. او شرکت Barb Fence را برای تولید سیم خود تأسیس کرد.
به مرور زمان و با توجه به انواع متریال موجود برای ساخت سیم خاردار که هر یک مزایای منحصر بفرد خود را دارند ، و همچنین میزان حفاظتی که نیاز است باعث طراحی و تولید انواع سیم خاردار شد.
انواع سیم خاردار
همه ی انواع سیم خاردار یکسان هستند ، یک سیم فولادی که دارای سیمهایی با لبههای نوک تیز که در فواصل معین به سیم اصلی متصل شده اند.
اما به مرور زمان و با توجه به نیازهای گوناگون جامعه ، مهندسان برای بهره بردن بیشتری از سیم خاردار ، انواع سیم خاردار را طراحی و تولید کردند. امروزه سیم خاردارها در انواع مختلفی تولید میشوند که هر یک بهترین کارایی را در مکانها و پروژه های متفاوت ارائه میدهند.
انواع سیم خاردار از انواع جنس و متریال متفاوت برای دسترسی به مزایایی مانند ضدزنگ و خوردگی ، استحکام بالا و وزن کم ، استفاده میشود. همچنین سیم خاردارها در انواع ساختار تولید میشوند که هر یک از نظر درجه حفاظت ، انعطاف پذیری و کارایی متفاوت هستند.
همچنین نصب حصار سیم خاردار ارزان تر از ساختن حصار سنتی است. آنها نیاز به سرمایه گذاری بسیار کمی دارند زیرا برای ساختن یک حصار سیم خاردار مستحکم فقط به پایه های نرده ، سیم و منگنه نیاز دارید.
سیم خاردارها به دو دسته کلی تقسیم میشوند :
تفاوت انواع سیم خاردار خطی و حلقوی
سیم خاردار خطی و حلقوی تنها 3 تفاوت برجسته دارند.
- نوع کاربرد یکی از اصلی ترین تفاوت های میان این سیم خاردار خطی و حلقوی است. سیم خاردار خطی برای محیطهایی که به امنیت و حفاظت کمی نیاز است ، استفاده میشود و این محصول بیشتر جنبه خصوصی سازی محوطه ، پیشگیری از ورود افراد ناشناس و حیوانات را به داخل محیط دارد. اما سیم خاردار حلقوی اغلب برای افزایش امنیت در اطراف پادگانها ، پایگاههای نظامی و…. استفاده میکنند.
- تفاوت دیگر این 2 محصول در ظاهر آنها است. انواع سیم خاردار حلقوی ظاهری حلقه ای با حلقههایی با قطر 60 و 90 سانتی متر دارند. اما ، سیم خاردار خطی از نظر ظاهری کاملاً صاف و ساده می باشد.
- از نظر قیمت نیز قیمت خرید سیم خاردار حلقوی در مقایسه با خطی ، بیشتر است. زیرا ، نوع حلقوی ساختار پیچیده تری داشته و برای ساخت آن از مفتول های بیشتری استفاده شده است.
انواع سیم خاردار از نظر ساختار
سیم خاردار تک سیم
سیم خاردار تک سیم ، یک نوع سیم خاردار بسیار ساده است که از یک سیم منفرد و مستقیم تشکیل شده است. این سیم پیچ نشده حاوی خارهایی است که به طور مساوی از هم فاصله دارند.
از آنجایی که آنها فقط شامل یک رشته سیم هستند ، برای تحمل بارهای سنگین مناسب نیستند. آنها را میتوان برای مشخص کردن مرزهای زمین و همچنین برای حصار کشیدن برای دامهای کوچک مانند گوسفند استفاده کرد.
سیم خاردار دو سیم
سیم خاردار دو سیم بیشتر از انواع تک سیم رایج است. این نوع همچنین بسیار محبوب است زیرا میتواند وزن بیشتری را نسبت به سیم خاردار تک سیم تحمل کنند. این سیم خاردار از دو سیم خطی به هم پیچیده و خارهایی با فاصله یکسان تشکیل شده اند.
میتوان از آنها برای حصارکشی گاو استفاده کرد. از آنجایی که از دو رشته سیم تشکیل شده است ، دستکاری در آنها دشوارتر از انواع سیم خاردار تک رشتهای است.
سیم خاردار تک خار
انواع سیم خاردار ، بر اساس تعداد نقاط تیز و برنده ای که بر روی هر یک از خارهای کنار سیم دارند ، انواع مختلفی دارند.
این نوع سیم خاردار از یک خار تشکیل شده است که روی سیم رشته پیچ خورده است به گونه ای که دو انتهای نوک تیز را تشکیل میدهد. چون دو لبه یا نقطه دارد به آنها سیم خاردار دو نقطه نیز میگویند.
سیم خاردار دوبل خار
در یک سیم خاردار دو خار ، هر یک از خارهای امتداد سیم با چرخاندن دو سیم خاردار به همدیگر به گونهای که انتهای چهار پر را تشکیل میدهند ، ساخته میشوند.
سیمهای خاردار دو خار به سیمهای خاردار چهار نقطه نیز معروف هستند زیرا روی هر خار دارای 4 لبه نوک تیز هستند. از آنجایی که دارای لبههای نوک تیزتر است ، سیمهای خاردار دوگانه محافظت بیشتری را ارائه میدهند و از متجاوزان جلوگیری میکنند.
سیم خاردار تابیده سنتی یا معمولی
این نوع سیم خاردار شامل دو رشته سیم پیچ خورده است که هر دو در یک جهت به هم تابیده شده اند. این نوع سیم خاردار از لحاظ تعادل بین هزینه ، کارایی ، تعمیر و نگهداری یکی از بهترین و با صرفهترین نوع سیم خاردار خطی است.
از این نوع سیم خاردار معمولا برای ایمن سازی محیط روی دیوار و حصار در مناطق دولتی و شخصی استفاده میشود.
سیم خاردار تابیده معکوس
سیم خاردار به هم تابیده معکوس ، از سیمهای دو رشته میباشد که در سمت مخالف به یکدیگر تابیده شده اند. تابیده شدن معکوس سیمها به هم باعث شده تا خارها با استحکام بیشتر به راحتی جدا نشوند.
انواع سیم خاردار از نظر جنس
انواع سیم خاردار از انواع جنس تولید میشوند تا در انواع شرایط جوی و منطقهای بتوانند بهترین کارایی را ارائه دهند. در ادامه با انواع متریال ساخت سیم خاردار و مزایای هر یک آشنا میشوید.
سیم خاردار با روکش پی وی سی
پلی وینیل کلراید (PVC) یک پلیمر پلاستیکی مصنوعی است که به عنوان یک پوشش محافظ استفاده میشود. پوشش هر نوع حصار سیم خاردار با PVC باعث میشود آنها ضد آب و رطوبت ، مقاوم در برابر هر گونه آلودگی ، مواد شیمیایی و اشعه ماوراء بنفش باشند.
این موضوع باعث افزایش دوام سیم میشود. پوشش روی سیم آهنی گالوانیزه یا مشکی ساخته میشود. سیم خاردار با روکش پی وی سی معمولاً در نردههای امنیتی ، شهرهای شمالی و با رطوبت بالا استفاده میشود.
پوشش پی وی سی باعث کاهش سایش و پارگی بین سیمهای رشته میشود. آنها در برابر خوردگی و همچنین آتش مقاوم هستند.
از آنجایی که این نوع به دلیل پوشش اضافی خود سختتر هستند و نسبت به سایر گزینههای حصار دوام بیشتری دارند ، ارزش سرمایهگذاری را دارند. آنها همچنین در رنگ های مختلفی مانند سبز ، آبی و حتی زرد وجود دارند.
در انواع سیم خاردار از روکش گالوانیزه برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی نیز استفاده میشود که یک روکش با دوام بالا و نقرهای جذاب است.
سیم خاردار فولادی کربن بالا
فولاد کربن بالا نوعی فولاد است که به دلیل کربن بیشتر دارای استقامت و کشش بالایی است. سیم فولادی با کشش بالا معمولاً دارای محتوای کربن 0.28٪ است. محتوای کربن بالاتر به معنای استحکام بیشتر سیم است.
استحکام فولاد به این معنی است که قطر کلی سیم نازکتر از سایر انواع است. سیم خاردار فولادی کربن بالا از دیگر انواع سیم خاردارها سبک تر است و این مزیت نصب آن را آسان تر میکند.
این نوع سیم خاردار یک سیم کششی بسیار قوی است و میتواند بارهای سنگین یا برخورد را تحمل کند. این همچنین به این معنی است که هنگام ایجاد حصار با استفاده از سیم خاردار فولادی کربن بالا ، از امنیت بیشتری برخوردارید. اگر سیم خاردار فولادی کربن بالا به درستی نگهداری شوند ، حتی تا 40 سال نیز عمر میکنند.
انواع خار در سیم خاردارها
انواع سیم خاردار ، دارای 2 نوع خار هستند :
- خار سوزنی
- خار تبری (تیغ)
خار سوزنی : این نوع خار از پیچیده شدن سیم مفتول با نوک های سوزنی تیز ساخته میشود.
خار تبری : این نوع خار به علت شکل ظاهری که شبیه به تبر دارد به استم تبری شناخته میشود. خارهای روی سیم ، اگرچه تیغ نیستند ، اما بسیار تیزتر از سیم خاردارهای معمولی هستند. آنها به اندازهای تیز هستند که لباسها و حتی گوشت را پاره میکنند.
این نوع سیم خاردار بسیار خطرناک تر از نوع سوزنی هستند و میتوانند صدمات جدی ایجاد کنند بنابراین از آنها برای محصور کردن دام استفاده نمیشود. برخی کشورها و مناطق حتی استفاده از سیم خاردار تبری را برای حصارکشی ممنوع میکنند.
از این نوع سیم خاردار مدرن در مناطق نظامی و امنیت بالا استفاده میشود.
سیم خاردار حلقوی
سیم خاردار حلقوی از یک رشته فولاد سخت فنری ساخته میشود ، مقاومت بسیار بالایی دارد و خواص کشسانی آن بسیار زیاد است و در نتیجه از کیفیت بهتری برخوردار بوده و طی فرآیند گالوانیزاسیون گرم ایجاد میشود. روکش گالوانیزه به آن خواص ضدزنگ و ضد خوردگی میبخشد و آن را به یکی از بادوامترین سیم خاردارها تبدیل میکند.
سیم خاردار حلقوی ، از سیم مفتول فولادی با خواص فنری شکل به شکل دایره ای مارپیچ تولید میشود که در 2 نوع سوزنی و تبری موجود میباشد.
انواع سیم خاردار حلقوی به نسبت سیم خاردار خطی از ضخامت کمتر و انعطاف بیشتری برخوردار است اما به دلیل روکش گالوانیزه و ساختار پیچیده یکی از قدرتمندترین نوع سیم خاردار در محافظت از محیط است و بیشتر به وسیله ارتش و محلهای نظامی مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجه
انواع سیم خاردار به 2 دسته کلی سیم خاردار خطی و سیم خاردار حلقوی تقسیم میشوند.
سیم خاردارهای خطی دارای ساختار سادهتر ، قیمت مناسب تر ، دارای ضخامت بالا و نصب ساده تری هستند.
سیم خاردارهای حلقوی دارای انعطاف پذیری بیشتر ، ساختار پیچیده و حلقوی با قطرهای 60 و 90 سانت ، روکش گالوانیزه ، امنیت بالاتر و قیمت بالاتری میباشند.
انواع سیم خاردار از نظر تعداد سیم اصلی که به تک سیم و دو سیم تقسیم میشوند ، و از نظر خار به تک خار ، دو خار ، خار تابیده معمولی یا سنتی و خار تابیده معکوس متفاوت هستند.
انواع سیم خاردار برای ماندگاری و ایجاد مزایایی مانند ضدزنگ و خوردگی ، به انواع روکش مانند پی وی سی و گالوانیزه مجهز میشوند که قیمت بالاتری به نسبت دیگر سیم خاردارها دارند.
انواع سیم خاردار از نظر نوع ساختار خار به دو دسته سوزنی و تبری تقسیم میشوند. نوع سوزنی نوع متداول و قدیمی است با کارایی قابل قبول و نوع تبری آن نوع مدرن خار است که توسط لیزر برش زده میشود و شبیه به تبر و به برندگی تیغ است که بیشتر در موارد ارتش و نظامی مورد استفاده قرار میگیرد.
امیدواریم مطلب فوق برایتان مفید بوده باشد.