امروزه در دنیا احداث ساختمان و سازههای زیر بنایی با سرعت بالایی در حال انجام است. استفاده از روشهای قدیمی و سنتی دیگر جوابگوی سرعت بالا در کار نیستند. از این رو استفاده از سبکها و مصالح جدید به همراه تکنیکهای نوین یک امر اجتناب ناپذیر میباشد.
یکی از فاکتورهایی که باعث سرعت بخشیدن به عملیات ساخت میشود چگونگی ساخت سقف است. استفاده از روشهای جدید ساخت سقف باعث کوتاه شدن زمان اتمام پروژه میشود. سقف عرشه فولادی یکی از مصالح و تکنیک نوین در صنعت ساختمان سازی بشمار میرود. اجرای سریع ، وزن سبک ، بدون نیاز به قالب بندی ، مقرون به صرفه و استحکام بالا از ویژگیهای این سقف میباشد که بسیار پرطرفدار میباشد.
در این مقاله قصد داریم به نکات فنی مهم در خصوص اجرای سقف عرشه فولادی بپردازیم تا شما خواننده عزیز با مراحل و مشکلات احتمالی اجرای سقف عرشه فولادی آشنا شده و در ضمن رعایت تمام نکات مهم اجرایی یک اجرای بی نقص و حرفهای را داشته باشید. با ما همراه باشید.
معرفی سقف عرشه فولادی
اصولا در مراحل ساخت و ساز ، قالب بندی سقف یکی از مشکلات اجرایی سقف میباشد که روند اجرای سقف را به تاخیر میاندازد ، به همین دلیل سقف عرشه فولادی با مهمترین جزء خود که ورق گالوانیزه ذوزنقه ای شکل میباشد این مشکل را حل کرده است و سقف عرشه فولادی در کنار تمام مزیتهای خود دارای بزرگترین مزیت شده و آن نیاز نداشتن به قالب بندی میباشد.
بدین صورت که ورقهای فولادی که بر روی تیرها تکیه کردهاند نقش قالب را ایفا میکنند و به این ترتیب در اجرای این نوع سقف نیازی به قالب بندی مجزا وجود ندارد.
اجزای سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی تشکیل شده از:
ورق عرشه فولادی
تقسیم بندی ورق عرشهها از لحاظ عملکرد پوششی:
- عرشه فولادی سقف سبک (DECK ROOF)
- عرشه فولادی قالب دال یا غیر مرکب (DECK FORM)
- عرشه فولادی مرکب (COMPOSITE FLOOR DECK)
ورق عرشه فولادی به آرماتورهای کششی سقف تبدیل میشوند. ورق عرشه فولادی دارای روکش گالوانیزه میباشد که این پوشش ضد زنگ و خوردگی میباشد و طول عمر ورق را زیاد میکند.
برشگیر (گل میخ فولادی)
گل میخها نقش برشگیرها را ایفا میکنند و رابط بین ورق گالوانیزه و بتن میباشند. آنها توسط دستگاه جوش قوس الکتریکی به تیرهای سازهای متصل میشوند.
فلاشینگ
فلاشینگ به عنوان قالب بتن استفاده میشود ، که باید حداقل دارای 5 سانتیمتر طول بر روی تیرها ، و به شکل نبشی یا لبه برگشتی باشند.
آرماتور
آرماتور بندی توسط میلگرد حرارتی انجام میشود که برای سرعت بخشیدن به کار از مشهای آماده استفاده میشود.
بتن
در انتها و بعد از آرماتور بندی نوبت به بتن ریزی و مسطح کردن سطح بتن میرسد.
مراحل اجرای سقف عرشه فولادی
ابتدا طبق نقشههای اجرای ، ورقهای عرشه فولادی کنار هم چیده و روی تیرها ثابت میشوند ، عرض تکیهگاه باید با برابر با عمق ورق ها باشد ، اگر دهانه ورقهای عرشه فولادی بیشتر از 4 سانتیمتر بود باید تیر فرعی بدون شمع بندی اجرا شود. وقتی ورقها روی تیرها ثابت شدند ، گل میخها را روی آنها جوش میدهند.
پس از این مراحل نوبت به آرماتوربندی حرارتی و بتن ریزی میرسد ، نوع و فاصله میلگردهای این شبکه از سطح فوقانی دال ، به ضخامت دال بستگی دارد.
در مرحله آخر بتن ریزی انجام میشود. بتنها را روی عرشه فولادی ریخته و سطح آن را صاف میکنند که این فرآیند مانند قالب عمل میکند.
نکات فنی مهم در اجرای سقف عرشه فولادی
- پوشش بتن روی گل میخ نباید کمتر از 13 میلی متر باشد.
- ارتفاع استاندارد عرشه فولادی بین 5 تا 7.5 سانتی متر است.
- عرض متوسط کنگرههای پر شده با بتن نباید کمتر از 75 میلی متر باشد.
- بتن استفاده شده در این سقف معمولا 350 کیلوگرم در متر مکعب است.
- وصلههایی که روی تیرهای اصلی قرار میگیرد حداقل 50 میلی متر باشند.
- تا قبل از گیرش و خشک شدن بتن به هیچ وجه مصالح را روی آن انبار نکنید.
- ضخامت دال بتنی در بالای ورق که به صورت ذوزنقهای است نباید کمتر از 50 میلیمتر باشد.
- فاصله بین گل میخ ها باید در یک ردیف و در امتداد هم باشند و نباید از 900 میلی متر تجاوز کند.
- حداکثر قطر گل میخ 19 میلی متر و ارتفاع آن بعد از نصب نباید از 40 میلی متر یا 4 سانتی متر کمتر باشد.
- دمای جوش کاری مهم است. اگر دمای فلز پایه 18- درجه سانتی گراد است یا سطح ورق مرطوب است ، مجاز نیستید که عملیات جوشکاری را انجام دهید.
- گلمیخها را میتوان از روی ورق فولادی ذوزنقه ای و یا مستقیما به عضو فولادی جوش داد . باید گلمیخها روی بال ذوب شو.د
- قبل از بتن ریزی از تمیز بودن سقف عرشه فولادی مطمئن شوید ، هیچ شی و جسم اضافه روی عرشه نباشد و حلقههای سرامیکی باید از آن جدا و از محل خارج شوند ، بسیار مهم است.
- ورقها باید بدون فاصله کنار هم چیده شده باشد به همین دلیل حتما با چکش ورقها را بهم بکوبید تا هیچ فاصله ای بین ورق و تیرآهن نباشد.
- حداکثر متراژ قابل اجرا در یک روز 1000 متر مربع در یک تراز است و بیشتر از این ممکن نیست. حداکثر زمانی که یک سقف عرشه فولادی زمان میبرد تا اجرا شود 10 روز است.
- لوله بتن باید به صورت خوابیده روی سقف حرکت کند و بتنها را روی سقف قرار دهد. نباید لوله از سقف جدا و با فاصله باشد زیرا باعث میشود بتنها در یک نقطه جمع شده و سنگینی بیش از حد به وجود آورند و از 2 کارگر برای بتن ریزی استفاده شود ، یکی لوله را هدایت کند دیگری بتن را پخش کند.
- وصل ورقهای عرشه صرفاً بر روی تیرهای اصلی مجاز بوده و در این حالت میبایست دو عرشه وصل شونده به طولی حداقل برابر با 50 میلی متر بر روی تیر اصلی با یکدیگر همپوشانی داشته باشند.
- در سازههای فولادی با اتصالات خمشی ، در فاصلهای برابر با ارتفاع تیر از بر ستون اجرای گل میخ مجاز نیست و مهار عرشهها در این نواحی صرفاً با استفاده از پرچ و یا خال جوش مجاز میباشد.
- مورد دیگری که در هنگام قراردادن بندیلهای ورق عرشه فولادی بروی اسکلت باید رعایت نمایید این است که این بندیلها می بایست بصورت یک درمیان بصورت چپ و راست قرار گیرند.
- دقت داشته باشید که هرگز انتهای بستههای ورق عرشه فولادی از یکدیگر عبور نکنند. چرا که در اینصورت برداشتن و پخش ورقها به سختی و کندی انجام خواهد گرفت.
کلام آخر :
یکی از عناصر اصلی آسیب پذیر ساختمان در هنگام وقوع زلزله ، سقف ساختمان است. سقف با خسارت بسیاری در مقایسه با سایر اجزاء ساختمان به جای میگذارد که این امر باعث میشود سقف یکی از اجزای مهم ساختمان محسوب شود.
در اکثر موارد اولین عنصر ساختمان که در زلزله تخریب میشود ، سقف میباشد. سقفهای غیر یکپارچه ، سقفهای سنگین با تخریب سریع در اثر نیروی ناگهانی زلزله باعث به هم ریختگی فضای معماری و بروز تلفات بیشتر میگردند. در نتیجه عواملی از جمله یکپارچه کردن و استفاده از مصالح مناسب در سقف ، در کم کردن صدمات زلزله بسیار موثر میباشد.
سقف عرشه فولادی با توجه به یکپارچگی و وزن سبک میتواند در هنگام وقوع زلزله از خسارات گسترده جانی و مالی پیشگیری کند. و همچنین این سقف از نظر زیبایی ظاهری و معماری بسیار جذاب میباشد که در تصویر زیر یک مدل از معماری با سقف عرشه فولادی را مشاهده میکنید.
امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد و بهترین خرید را با آگاهی داشته باشید. سپاسگذاریم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.
اگر در بین نکات ذکر شده نکتهای از قلم ما جا مانده است ، برایمان بنویسید تا ما و دیگران از تجربه ارزشمند شما استفاده کنیم.
سلام
مطلب جمع و جوری بود
امیدوارم در ویرایش جدید، برای هر توضیح تصویر مربوطه رو هم بزارید که تاثیر خیلی بهتری داره
و مهتر اینکه خطاهای معمول در اجرا رو هم کنارش یادآور بشین
با تشکر از مطالب خوبتون