روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

هنگامی که صحبت از اتصال مقاوم ورق‌های نازک پلاستیکی یا فلزی به یکدیگر می‌شود ، به خصوص در شرایطی که تنها به یک طرف قطعات دسترسی دارید ، پرچ‌ها یک روش بسیار موثر برای بستن با هزینه نصب کم هستند. چه از تفنگ پرچ پاپ یا یک تفنگ بادی قوی‌تر استفاده کنید ، بهتر است مطمئن شوید که مراحل را درست دنبال می‌کنید.
در این مقاله روش پرچ کاری با انبر پرچ دستی و دستگاه تفنگ پرچ بادی را توضیح می‌دهیم و همچنین در مورد نکات مهمی مانند انتخاب پرچ مناسب و کارایی بهتر توضیحاتی را ارائه می‌دهیم تا شما خواننده عزیز قبل از شروع پرچ کاری با آگاهی کامل کار را پیش برده و بهترین نتیجه را بگیرید. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

پرچ کاری

زمانی که شما برای قطعات خود نیاز به یک اتصال قوی و دائم داشته باشید به سراغ بهترین گزینه یعنی پرچ کاری می‌روید. میخ پرچ ها با وجود انواع مدل و کاربرد متفاوت از قدیم به عنوان یک اتصال دائم قوی شناخته و به کار گرفته شده اند. پرچ ها از جنس های مختلفی ساخته می‌شوند ، مانند : فولاد ، فولاد ضدزنگ ، آلومینیوم ، مس و برنج که هر کدام با توجه به میزان مقاومت و کارایی خود برای پروژه انتخاب می‌شوند. به طور مثال برای اتصال ورق های هواپیما از فولاد ضدزنگ و برای اتصال 2 لایه چرم از پرچ مسی یا برنجی استفاده می‌شود.

انواع پرچ با هدف و کارایی خاص تولید شده و در بازار موجود می‌باشند که هر کدام دارای مزیت و کاربرد خاص خود می‌باشد که در مقاله قبل انواع میخ پرچ توضیح دادیم اما پرچ کاری نیاز به مهارت و آموزش دارد تا بهترین اتصال را بتوان ایجاد کرد.

پرچ کاری به وسیله دستگاه پرچ کن انجام می‌شود ، اگر شما یک انبر پرچ یا یک تنفگ بادی پرچ یا تفنگ میخکوب بتن دارید با ما همراه باشید تا طرز انتخاب پرچ مناسب و روش پرچ کاری با این دستگاه‌ها را یاد بگیرید و از عملیات پرچ کاری لذت ببرید.

روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

انتخاب پرچ مناسب پرچ کاری

1- در استفاده از انبر پرچ ، به جای پرچ های جامد ، پرچ های کور را انتخاب کنید. می‌توانید پرچ‌های کور را از یک طرف نصب کنید و بدون انجام فرآیند چکش کاری برای نصب پرچ جامد ، اتصالات مطمئن ایجاد کنید. پرچ‌های کور استاندارد مقرون به صرفه ترین نوع هستند و برای سوراخ هایی که به طور منظم زده شده و به درستی تراز شده اند عالی هستند.
نکات مهم در مورد انتخاب پرچ کور :
  • برای محکم کردن قطعات فلزی که قرار نیست وزن زیادی تحمل کنند ، از پرچ‌های کور استاندارد استفاده کنید. برای تعیین حداکثر وزنی که پرچ های شما می‌توانند تحمل کنند ، در پشت بسته بندی و میزان استحکام برشی آنها را نگاه کنید.
  • هرگز از پرچ‌های استاندارد برای موقعیت‌هایی که نیاز به آب بندی دارند استفاده نکنید.
  • اگر با اتصالات ساختاری مهم کار می‌کنید ، از پرچ های کور استفاده نکنید. در عوض ، از پرچ های جامد با تفنگ بادی پرچ استفاده کنید.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

2- برای موقعیت‌هایی که نیاز به بست با استحکام بالا دارید ، پرچ‌های افشان را انتخاب کنید. این پرچ‌ها دامنه چسبندگی بیشتری دارند و همیشه به دلیل عملکرد “پخش شدگی” خود سوراخ‌های فلز شما را کاملا پر می‌کنند. این نوع پرچ برای سوراخ‌های نامنظم یا بزرگ و همچنین موقعیت‌هایی که از طول بهینه پرچ مطمئن نیستید ، مناسب‌تر هستند.

  • اتصال پرچ های افشان ضد آب و هوا و لرزش هستند.

 

روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

3- هنگامی که به اتصال محکمی نیاز دارید که در برابر نشتی مقاوم باشد ، پرچ های آب بندی خریداری کنید. پرچ های آب بندی دارای یک سنبه محصور (انتهای بلندتر) هستند که در هنگام نصب یک اتصال ضد آب ایجاد می‌کنند. آنها می توانند انواع مختلفی از مواد را ببندند و در نوسانات دما و ضخامت‌های مختلف عملکرد خوبی دارند.

  • اگر به اتصال ضد آب نیاز ندارید ، به جای آن پرچ های استاندارد را انتخاب کنید ، آنها معمولاً ارزان تر از محصولات آب بند هستند.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

4- برای موقعیت‌هایی که نیاز به بست با استحکام بالا دارید ، پرچ های فولادی اینترلاک را انتخاب کنید. اگر به استحکام کششی و برشی بیشتری نیاز دارید ، مانند کاربردهای سازه ای ، پرچ های فولادی اینترلاک بهترین هستند. آنها در اندازه های بزرگ هستند که معمولاً با تفنگ‌های پرچ کوچکتر مناسب نیستند.

  • پرچ های اینترلاک برای بستن شکاف های بزرگ و جلوگیری از حرکت ورق عالی عمل می‌کنند.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

نکات انتخاب پرچ برای پرچ کاری

1- پرچ‌های سر گنبدی را برای قطعات و موقعیت‌های استاندارد انتخاب کنید. پرچ های سر گنبدی به دلیل تطبیق پذیری و کاربرد ساده ، رایج ترین نوع برای انبر پرچ هستند. آنها به بهترین وجه برای موقعیت هایی استفاده می‌شوند که نیاز به قابلیت اطمینان و ایمنی دارند. به عنوان مثال ، هزاران پرچ سر گنبدی برای ایجاد چارچوب ساختاری هواپیماهای مدرن استفاده می‌شود.

  • اگر از کاربرد سرهای گنبدی برای موقعیت خود مطمئن نیستید ، به بسته بندی آنها نگاهی بیندازید تا مقاومت برشی (که به عنوان وزن به پوند ذکر شده است) را که می‌توانند تحمل کنند ، تعیین کنید.
  • هنگام اتصال مواد مشابه فولاد کربنی ، زمانی که اتصال لبه به لبه است ، از سرهای گنبدی استفاده کنید.
  • این نوع پرچ ، پرچ کور سرگرد می‌باشد.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

2- برای اطمینان از تناسب صاف و محکم ، پرچ های سر صاف را انتخاب کنید. پرچ های تخت برای مواد نرمی که به راحتی در اثر نوسانات درجه حرارت زیاد تغییر شکل می دهند مانند پلیمرها ، مواد دانه ای و مواد بیولوژیکی نرم ، ایده آل هستند. این به دلیل سر بزرگ آنها است که باعث افزایش سطح باربری آنها می‌شود. آنها همچنین برای موقعیت هایی ایده آل هستند که پرچ ها و سازه های مجاور امکان قرار دادن سرهای گرد را غیرممکن می‌کند.

  • منطقه باربر منطقه ای است که سازه باربر می‌تواند به طور قابل اعتماد آن را نگه دارد. پس توجه کنید پرچ انتخابی شما در کدام محل و تحت چه میزان باری است.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

3- میخ پرچ انتخابی باید از همان مواد قطعات مورد اتصال باشد. انواع مختلفی از مواد پرچ وجود دارد. همیشه پرچ را با نوع فلزی که وصل می کنید مطابقت دهید. به عنوان مثال، فلز آلومینیوم باید با پرچ های آلومینیومی بسته شود.

  • اگر چرم را با پرچ می‌چسبید، همیشه از مس، آلومینیوم یا برنج استفاده کنید. مثلا پرچ های فولادی نباید در چرم کاری استفاده شوند به دلیل اینکه تمایل چرم به حفظ رطوبت است و پرچ زنگ می‌زند.
  • سنبه های فولادی تمایل به خوردگی دارند و همچنین می‌توانند با مواد اطراف واکنش ایجاد کنند. از خرید پرچ هایی که از سنبه های فولادی جفت شده با بدنه فولادی ضد زنگ یا آلومینیومی ساخته شده اند خودداری کنید.

روش پرچ کاری با انبر پرچ (پرچ کاری دستی)

قدم اول :

با استفاده از مته پیچشی استاندارد ، سوراخ پرچ را دریل کنید. اندازه سوراخی که در قطعات خود سوراخ می‌کنید ، اندازه پرچ مناسب را تعیین می‌کند. به عنوان مثال ، یک سوراخ 0.40 سانتی متر با مته شماره 21 ایجاد می‌شود و شما به یک پرچ 0.40 سانتی متر با اتصال سری مناسب نیاز دارید.

روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
قدم دوم :

اندازه پرچ را متناسب با سوراخ زده شده خود انتخاب کنید. اطمینان حاصل کنید که اندازه پرچ با سوراخ های مته ای که ایجاد کرده اید مطابقت دارد.

  • هر پرچ از 2 قسمت از پیش مونتاژ شده ساخته شده است: بدنه (به شکل لوله ای) و سنبه تنظیم (سمت بلند بیرون کشیده شده از بدنه).
قدم سوم :

نوک اتصال و سری مناسب را بر اساس اندازه پرچ خود وصل کنید. انبر شما دارای سری‌ها با اندازه متفاوت می‌باشد که پرچ در آن گذاشته و محکم نگهداشته می‌شود. اکثر تفنگ‌های پرچ دارای 3 سری هستند. این سری ها را می‌توان با استفاده از آچار کوچکی که در داخل دسته آنها قرار دارد جدا کرد.

  • برای جدا کردن سری ها ، از آچار آن‌ها را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید. پس از جدا کردن یک سر از دسته تفنگ ، با چرخاندن آن در جهت عقربه های ساعت با دست ، آن را به آرامی داخل نازل پیچ کنید.
  • با ادامه چرخاندن آن در خلاف جهت عقربه های ساعت ، از آچار کوچک برای سفت کردن آن استفاده کنید.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
قدم چهارم :
 
ابتدا پرچ را از طرف بلند به داخل سری تفنگ خود بگذارید و سمت بلندتر پرچ را در نازل تفنگ خود قرار دهید. قطعه کوتاهتر انتهایی است که از طریق 2 قطعه ای که به آن وصل می کنید وارد می شود.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
قدم پنجم :

پرچ را روی سوراخ زده شده در هر دو قطعه قرار دهید و سری انبر پرچ را روی آنها فشار دهید. مطمئن شوید که سمت کوتاه‌تر پرچ کاملاً از سوراخ‌های هر دو قطعه شما عبور کرده باشد و انبر پرچ شما موازی با قطعه فلز باشد. به سری انبر فشار بیاورید تا انتهای بزرگ پرچ محکم به فلز فشرده شود و انگشت شست خود را روی بالای انبر قرار دهید تا ثابت بماند.

  • انبر را با دست ثابت نگه دارید و قبل از فشار دادن ماشه فشار ثابتی را اعمال کنید.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
قدم ششم :

ماشه انبر را فشار دهید تا پرچ وصل شود. همانطور که دسته را فشار می‌دهید روی پرچ هم فشار بیاورید. هر فشردن ، پین فلزی موجود در پرچ را از طریق بدنه به داخل پرتاب می کند. هنگامی که سر پین به انتهای کوچک پرچ می‌رسد ، شروع به فشرده کردن 2 قطعه فلزی به هم می‌کند. به فشار دادن ادامه دهید تا زمانی که صدایی را بشنوید و سنجاق به هم بخورد.

  • اگر اشتباه کردید ، پرچ را با استفاده از مته برقی یا با ابزار جدا کردن پرچ بردارید.
  • سنجاق (سمت بلندتر پرچ) را پس از بیرون آمدن آن ، هم پرچ و سنجاق را دور بی اندازید.
 
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ

روش پرچ کاری با تفنگ پرچ بادی

قدم اول :
 
با یک مته پیچشی استاندارد یک سوراخ برای پرچ خود دریل کنید. پس از سوراخ کردن ، می‌توانید بهترین اندازه پرچ را تعیین کنید. به عنوان مثال ، سوراخ های 0.48 سانتی متر با مته شماره 41 ایجاد می‌شود و یک پرچ 0.48 سانتی متر با اتصال دقیق نازل بر روی سوراخ یک اتصال مناسب را ایجاد می‌کند.

قدم دوم :

پرچ های جامد متناسب با اندازه سوراخ مته را انتخاب کنید. پرچ‌های جامد برای موقعیت‌هایی استفاده می‌شوند که نیاز به ایمنی و اطمینان بیشتری نسبت به پرچ های کور دارند. اگرچه آنها گران تر هستند ، اما هنگام کار با اتصالات سازه ای مهم ، بسیار ارزشمند هستند.

  • اگر 1 طرف سازه غیر قابل دسترس باشد ، نمی توان از پرچ های جامد استفاده کرد.
قدم سوم :

برای پرچ های متوسط ، می‌توانید از تفنگ پرچ بادی پنوماتیک استفاده کرد  ، تفنگ پرچ بادی پنوماتیک دارای ضربه متوسط است و رایج ترین نوع تفنگ پرچ پنوماتیک هستند و برای پرچ های متوسط ​​مناسب هستند. آنها ساده ترین نوع پرچ کن هستند و برای اولین بار توصیه می‌شود.

  • پرچ‌های سایز متوسط ​​به این صورت برچسب گذاری می‌شوند.
  • تفنگ پرچ بادی پنوماتیک معمولاً دارای سرعت تکرار حدود 2500 ضربه در دقیقه (bpm) هستند و ضربات سنگین تری را وارد می‌کنند.
 

هنگام استفاده از پرچ‌های نرم ، یک پرچ کن سریع را انتخاب کنید. تفنگ پرچ بادی سریع که به عنوان تفنگ های 2X یا ویبراتور نیز شناخته می‌شوند ، برای پرچ‌های نرم (که از آلیاژ آلومینیوم نرم ساخته شده اند) ایده آل هستند. این نوع تا زمانی که ماشه را پایین نگه داشته اید به چکش زدن ادامه می‌دهند. به خاطر داشته باشید که کنترل آنها سخت تر از انبر پرچ پنوماتیک آهسته است.

  • تفنگ پرچ بادی ، ضربات خفیف تری را در حدود 2500 تا 5000 ضربه در دقیقه وارد می‌کنند.
 

اگر با فلزات سنگین مانند فولاد کار می‌کنید ، یک تفنگ میخکوب بتن تک تیر بخرید. تفنگ میخکوب تک تیر با هر فشردن ماشه 1 ضربه وارد می‌کنند و هنگام کار با مواد سنگین تر (مانند آهن) و موادی که در اثر کوبیدن مکرر به راحتی می‌ترکند (مانند ورق آلومینیوم)  ایده آل هستند.

  • برای چکش زدن پرچ های آلیاژ آلومینیوم از تفنگ میخکوب تک تیر استفاده کنید ، این پرچ ها شکننده هستند و در هنگام ضربه زدن مکرر با سایر تفنگ‌های پرچ بادی راحت تر میشکنند.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
قدم چهارم :
 
فشار هوای تفنگ پرچ خود را متناسب با اندازه پرچ خود تنظیم کنید. فشار هوا (PSI) بر میزان فشاری که باید هنگام استفاده از تفنگ به ماشه وارد کنید تأثیر می‌گذارد. هرچه پرچ شما بزرگتر باشد ، به فشار هوای بیشتری نیاز دارید. هنگام جابجایی بین اندازه های پرچ ، همیشه مطمئن شوید که فشار هوا را تغییر می‌دهید.
  • یک پرچ 0.24 سانتی متر به 25 PSI ، پرچ 0.32 سانتی متر به 40 PSI و پرچ 0.40 سانتی متر به 60 PSI فشار هوا نیاز دارد.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
قدم پنجم :

در هر دستگاه چندین سری با سایز مختلف وجود دارد یک سری که با پرچ شما مطابقت دارد را وصل کنید. تفنگ پرچ  بادی پنوماتیک دارای مجموعه سری‌ها با سایز متفاوت هستند که برای اندازه های خاص پرچ طراحی شده‌اند. آنها از 2 قسمت ساخته شده اند: یک محور که به تفنگ وارد می‌شود و یک منطقه صیقلی که به سر پرچ می رسد. از مجموعه های سری فلاش برای پرچ های فلاش و سری‌های یونیورسال (همچنین به عنوان سرهای سر گنبدی شناخته می‌شوند) برای پرچ های یونیورسال استفاده کنید.

  • یک فنر در انتهای تفنگ، مجموعه پرچ های شما را در جای خود نگه می دارد و به شما امکان می دهد اندازه های مجموعه را در صورت نیاز تعویض کنید.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
قدم ششم :

میخ پرچ را از سوراخ آن وارد کنید و نوک سری آن را در جای خود نگه دارید. با استفاده از دست میخ پرچ را داخل سوراخ بلغزانید. پس از آن ، تفنگ پرچ را طوری نگه دارید که با قسمت بالایی فلز افقی شود.

  • نوک سری تفنگ ناحیه صیقلی است که به شفت وارد شده در تفنگ متصل می‌شود.
قدم هفتم :

برای گرفتن ضربه ، یک میلگرد باکینگ را روی انتهای شفت پرچ که از سوراخ بیرون زده با فشار نگه دارید تا تفنگ به عقب پرتاب نشود. شفت به بدنه و زیر سر پرچ گفته می‌شود که در ابتدا بدون صاف است. میلگرد در انتهای شفت نگه داشته می‌شود ، در حالی که سر پرچ در طرف دیگر قطعه فلزی شما بر روی تفنگ پرچ نگه داشته می‌شود.

  • برای گرفتن ضربه نیاز به یک میلگرد باکینگ نیاز دارید ، آن را از یک ابزار فروشی تهیه کنید.
  • میلگردهای کمانش یا باکینگ از فولاد ساخته شده و دارای ظاهری صیقلی هستند. این میلگرد ها در اشکال و اندازه های مختلفی برای جا دادن در مناطق مختلف وجود دارند.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
قدم نهایی :

تفنگ را با سر پرچ کاملاً درگیر کرده و ماشه را فشار دهید. در حالی که میلگرد باکینگ محکم در جای خود نگه داشته شده و تفنگ با سر پرچ درگیر شده است ، ماشه را برای چند لحظه فشار دهید تا پرچ شما در جای خود قرار گیرد. ماشه‌ها برای کاهش جریان هوا طراحی شده‌اند و به شما کنترل دقیقی بر قدرت و مدت ضربه‌های وارد شده از طریق هر مجموعه پرچ به سر آن می‌دهند.

  • مدت زمانی که برای نگه داشتن ماشه نیاز دارید به قدرت تفنگ و فشار هوای آن بستگی دارد.
  • در صورت اشتباه می‌توانید پرچ را با استفاده از مته برقی یا ابزار حذف پرچ جدا کنید.
روش پرچ کاری با انواع دستگاه پرچ
کلام آخر
 
در این مقاله سعی کردیم عملیات پرچ کاری با 3 نوع دستگاه پرچ : انبر پرچ دستی ، تفنگ پرچ بادی پانوماتیک و تفنگ را توضیح دهیم و نکات قابل توجه را در هر یک بازگو کنیم.
توجه داشته باشید که از اولین نکات مهم اندازه یکسان سوراخ و پرچ می‌باشد تا یک اتصال با دوام و قوی داشته باشید. همچنین در هنگام پرچ کاری با هر نوع دستگاه پرچی ، به میزان فشار وارده توجه کنید که میخ پرچ شما در اثر فشار کم یا زیاد دچار نقص نشود.
امیدواریم مطلب فوق برایتان مفید بوده باشد و یک عملیات پرچ کاری موفق داشته باشید.
آیا می‌دانید تفاوت تفنگ پرچ بادی با تفنگ میخکوب چیست؟
support
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *