میلگرد یک میله شاخهای فولادی است که در صنعت ساختمان سازی یکی از مهمترین مصالح به شمار میرود. میلگرد حرارتی در آرماتوربندی سازه استفاده و باعث کاهش تنشهای حرارتی و جلوگیری از ترکخوردگی در سطح بتن میشود.
ما در این مقاله قصد داریم به میلگرد حرارتی و ضرورت استفاده ، نکات مهمی که در نحوه اجرای آن بهتره بدانید بپردازیم. با ما همراه باشید.
میلگرد حرارتی چیست ؟
میلگرد حرارتی یکی از انواع میلگرد است که در آرماتوربندی سازه استفاده و باعث کاهش تنشهای حرارتی و جلوگیری از ترکخوردگی در سطح بتن میشود.
دو روش کراواتی و ضربدری برای اجرا و کنار هم قرارگیری این محصول وجود دارد که این تفاوت این روشها از نحوه پیچیدن مفتول به دور میلگرد ناشی میشود.
مهندسان معمولا با مشکلی مثل ترک خوردگی بتن سقف در اثر تغییر حرارت که در اجرای سقفهای تیرچه بلوک روبرو میشوند .برای حل این مشکل راه حلهای متفاوتی وجود دارد که یکی از آنها به کارگیری میلگرد حرارتی است.
با قرار گرفتن میلگرد درون بتن ، تنشهای حرارتی که به بتن وارد میشود تا حد زیادی توسط میلگرد جذب میشود و مانع از ترک خوردن بتن میشود.
البته در اجرای میلگردهای حرارتی سقف رعایت برخی نکات مانند آجدار نبودن ، قطر میلگرد حرارتی ، فاصلهی آرماتورهای حرارتی از هم و …. الزامی ست.
مشخصات و ویژگی میلگرد حرارتی :
سطح این نوع میلگرد بدون آج و صاف است و به میلگرد فولادی نرم هم معروف است. خم کردن این میلگردها به آسانی صورت میگیرد.
میلگردهای حرارتی که مقاوم به تغییرات دمایی هستند ، اغلب به صورت مش تولید میشوند. قطر یا نمره میلگرد حرارتی ۸ – ۴ میلیمتر و کمتر از سایر میلگردها است.
پرکاربردترین میلگردهای حرارتی قطری برابر با ۴ یا ۵ میلیمتر دارند. آنها عموما با جوش سرد یا مفتول به هم وصل میشوند.
در هنگام خشک شدن بتن و با کاهش رطوبت آن ، پدیدهای به نام جمع شوندگی رخ میدهد. سپس در طی انقباض بتن ، تنشهای کششی و در نهایت ترک ایجاد میشود.
دلیل اصلی استفاده از میلگردهای حرارتی جلوگیری از اشاعه همین ترکها در بتنریزیهایی با نسبت سطح به ضخامت بالا است.
زیرا وجود ترک در بتن علاوه بر کاهش استحکام سازه ، باعث نفوذ آب و مواد قلیایی به داخل بتن ، اکسید شدن میلگردهای آجدار و در نهایت تخریب سازه می شود.
بنابراین استفاده از آرماتورهای حرارتی ضریب ایمنی ساختمان را بالا برده و از بروز خطرات احتمالی جلوگیری میکند.
نحوه اجرای میلگرد حرارتی :
میلگرد حرارتی در زمان آماتوربندی اجرا میشود. از آنجایی که سقف بیشترین نیروی کششی را تحمل میکند ، برای جلوگیری از نیروی کششی و جمع شدگی و ترک خوردگی از میلگرد حرارتی استفاده میشود.
در ساختمانهای اسکلت فولادی و بتنی آخرین مرحله از اجرای سقف، مرحله قرار دادن این نوع از میلگرد است.
با توجه به نقشه و ابعاد محاسبه شده ، این محصولات در اندازههای مناسب خم میشود و در محل مشخص شده ، عمود بر تیرچهها به گونهای که روی بلوک و یا قطعات پلی اورتان باشد ، نصب میشود.
حتما باید میلگردها به صورت شبکههای منظم در کنار یکدیگر قرار گیرند. دو روش برای در کنار هم قرارگیری این محصولات فولادی وجود دارد:
- روش کراواتی
در این روش بستن ، میلگردها مشابه بستن گره کراوات بوده ، به این صورت که ابتدا مفتول و یا سیم از زیر میلگرد زیری به بالا آورده و به دور میلگرد بالایی پیچیده میشود و دوباره به زیر میلگرد پایینی برده و گره زده میشود.
- روش ضربدری
در این روش همانند روش کراواتی ، میلگردها در کنار هم بسته میشود. تنها تفاوت این روش با روش کراواتی این است که مفتول یک بار به دور دو میلگرد پیچیده و بسته میشود.
نکات مهم در انتخاب میلگرد حرارتی :
- در حالت کلی قطر میلگرد حرارتی نباید از ۶ میلیمتر کمتر باشد. برای استفاده از مناسب ترین نوع این میلگردها کافی است از قطرهای ۶ ، ۵ تا ۸ میلیمتری در سقف استفاده کنید.
- آرماتورهایی که دارای قطر ۸ میلیمتری هستند به یونولیت سقف نمیچسبند و باقرارگیری در داخل بتن از ترک خوردن آن جلوگیری میکنند.
- میلگردهای آج دار به دلیل خشکی آنها و احتمال شکستگی در جوش برای استفاده در سقفها مناسب نیستند. بیشترین فاصلهای که دو میلگرد حرارتی با یکدیگر دارند ، نباید بیشتر از ۲۵ سانتی متر باشد.
- توجه به مقاومت سقف و حفظ آن از جمله مهمترین کارهایی است که به عملیات مهندسی سازی شده احتیاج دارد. بدون این امر ساختمان سازی تحت تاثیر عوامل متفاوتی قرار میگیرد.
- در نتیجه امکان ریزش و آسیب به آن تحت شرایط متفاوت بالا میرود. با دانستن نکاتی در ساختمان سازی از ایجاد تنشهای موجود جلوگیری میشود.
- به دلیل واکنشهای حرارتی که در آن رخ میدهد ، در ساعات اولیهای که بتن در حال سفت شدن است ، احتمال ایجاد ترک در آن افزایش پیدا میکند.
- از آنجا که در سقف سازی از بتن زیاد استفاده میشود ، باید از طریق روشهای مناسب این انبساط و انقباض را کاهش داد. وجود آرماتورهای فولادی به این منظور است.
- بسیاری از مهندسین بر این باورند که آرماتورهای حرارتی نقش باربر را نیز به عهده دارند. این روش ، سازه سقف را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و از ایجاد فشار در آن میکاهد.
- در اجرای میلگرد حرارتی نباید میلگرد را با فشار دست به یونولیتها نزدیک کنید زیرا این امر سبب میشود تا میلگرد نتواند در سطح بتن قرار گیرد. در نتیجه از ایجاد واکنش در بتن جلوگیری نخواهد شد.
- برای جلوگیری از چسبیدن میلگرد حرارتی به یونولیتها از وسیلهای به نام اسپیسر استفاده میشود.که در انواع متفاوتی تولید میشوند.
- نمونهای برتر از این محصولات دارای کفی پهن به اندازه ۲.۵ سانتیمتر هستند. لازم است قبل از بتن ریزی از اسپیسرها برای بالا آمدن سطح میلگردها استفاده شود.
استفاده از میلگرد حرارتی در دالها :
در پروژههایی که از دالهای بتنی یکطرفه استفاده میشود ، میلگردهای حرارتی باید در جهت مخالف آرماتورهای خمشی بسته شود. این میلگرد حرارتی در دال بتنی جهت تامین همسان سازی میلگرد حرارتی در دو راستای عمودی و خمشی به استحکام ساختمان کمک میکند.
میزان میلگرد حرارتی در دالها طبق استاندارد از فرمول زیر محاسبه میگردد:
فرمول محاسبه میزان میلگرد حرارتی دال
در این فرمول fcd مقدار مقاومت بتن و fyd میزان مقاومت میلگرد است.
در دالها بسته به ضخامت قرارگیری میزان آرماتورهای حرارتی تفاوت دارد. دالهایی که ضخامت آنها تا ۱۲ سانتیمتر است ، شبکه مشبندی آرماتورها در یک طرف خواهد بود.
ولی زمانی که صخامت یک دال بیش از ۱۲ سانتیمتر و تا ۲۰ سانتیمتر باشد ، شبکه مشبندی در دو طرف بالا و پایین خواهد بود. فاصله آرماتور در دالها نباید از ۳۵۰ میلیمتر و دو برابر ضخامت دالها بیشتر باشد.
سخن پایانی :
این روش علاوه بر مزایای زیادی که برای میلگرد حرارتی دارد ، ممکن است معایبی نیز داشته باشد. با این حال ، بسیاری از مهندسین شاغل در این زمینه تصور میکنند که این روش به نوعی هزینههای ساخت را افزایش میدهد و زمان زیادی را صرف میکند ، بدون اینکه به نتیجه مطلوب برسد.
زیرا دیده شده است که در برخی موارد سقفها با وجود استفاده از میلگردهای حرارتی همچنان ترک خورده و آسیب دیده اند. که البته امکان رعایت نشدن تمام نکات مهم هم باعث این امر میشود.
این افراد برای جلوگیری از این مشکل به جای استفاده از میلگرد حرارتی راههای دیگری را پیشنهاد میکنند. در اینجا روشهای جایگزین وجود دارد.
- مصرف بتن الیافی در سقف
- به جای این روش فوق روان کننده ها را جایگزین کنید
- افزایش غلظت بتن با کاهش نسبت آب به سیمان
اگر از الیاف فلزی همراه با بتن در سقفها استفاده شود ، این امر بر مقاومت حرارتی بتن تأثیر میگذارد و در نتیجه به افزایش راندمان آن کمک میکند.
سوپر روانکارها به عنوان روش دیگری در این زمینه مطرح میشوند. این مواد بتن را روانتر میکنند. در نتیجه از ترک خوردن آن در طی این فرآیند جلوگیری میشود.
ممنون که تا انتهای مقاله ما را همراهی کردید ، امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد.
شما برای حل مشکل ترک خوردن بتن در سقف چه راهی رو پیشنهاد میکنید؟
برایمان بنویسید تا ما و دیگران از تجربه شما استفاده کنیم.
عالی بود ممنونم