گالوانیزه بهترین راه برای محافظت از فلز در برابر خوردگی است. دوام آن بسیار بیشتر از رنگ است و تضمین میکند که فلز یا فولاد زیر آن در فضای باز و در برابر شرایط آب و هوایی سخت ، میتواند به مدت 50 سال یا بیشتر مقاومت کند. اگر در حال ساخت یک سازه فولادی هستید که باید دوام داشته باشد ، بسیار مهم است که فولاد یا فلزی که استفاده میکنید گالوانیزه باشد.
همچنین اگر یک فروشنده هستید و ادعا میکنید که محصول شما گالوانیزه است ، ممکن است بخواهید به مشتریان خود اطمینان دهید که از فولاد گالوانیزه استفاده میکنید. در این مقاله در مورد نحوه تشخیص گالوانیزه صحبت میکنیم و انواع راه تست تشخیص گالوانیزه را بررسی میکنیم.
چرا تشخیص گالوانیزه مهم است
هنگامی که آب ، مواد اسیدی یا نمکی با سطح فلز و فولاد تماس پیدا میکنند ، باعث خوردگی فلز و فولاد میشوند. تشکیل سلول خوردگی بر روی سطح فلز باعث ایجاد اکسید آهن شده و قطعه فلزی ما پوسته پوسته شده که به آن اکسید شدن و زنگ زدگی گفته میشود. این زنگ زدگی باعث میشود طول عمر فلزات به شکل قابل توجهی کم شود.
برای جلوگیری از زنگ زدگی ، مواد پوششی ای نیاز است تا از تشکیل سلول خوردگی بر روی فلز جلوگیری کند. فلز روی به عنوان یک لایه پوشش محافظتی بر روی فلز کشیده میشود که به این عمل گالوانیزه کردن میگویند.
اما مثل همیشه در این ضمینه هم افرادی سودجو هستند که امکان دارد ادعا کنند محصولی که دارند گالوانیزه است اما اینطور نباشد!
در این زمان بهتر است ما با نحوه تشخیص گالوانیزه و تشخیص میزان نسبی کیفیت آن آشنا باشیم تا به راحتی سرمان کلاه نرود.
نحوه تشخیص گالوانیزه
سه راه اصلی برای تشخیص اینکه آیا فلز گالوانیزه شده است وجود دارد:
- ظاهر فلز
- تست با آهنربا
- آزمایش با جوهر نمک
- اندازه گیری ضخامت پوشش
- تست با آب و نمک
تشخیص گالوانیزه از ظاهر
یک پوشش گالوانیزه دارای سطحی براق ، صیقلی و شفاف هستند. البته سطح گالوانیزه بعد از گذشت مدتی کدر میشود و این ارتباطی با میزان کیفیت آنها ندارد. سطح باید عاری از هر گونه لک سیاه یا زرد و سفیدک زدگی باشد.
در فرآیند گالوانیزه روی سطح فلز شکلهایی تشکیل میشود که به آن گل ، پولک یا اسپنگل میگویند. این شکلها در 3 سایز درشت ، متوسط و ریز تشکیل میشوند که خود نحوه تشخیص کیفیت گالوانیزه هم است. گل ریزتر و براق تر نشانه کیفیت و خلوص فلز روی بر روی فلز است.
و همچنین صاف و یکدست بودن سطح بدون چین خوردگی ، بادکردگی و انحنا از دیگر راه تشخیص گالوانیزه از روی ظاهر ورق است.
توجه داشته باشید تفاوت در درخشندگی و رنگ پوششهای گالوانیزه بر مقاومت در برابر خوردگی پوشش تأثیر نمیگذارد و وجود یا عدم وجود اسپنگل تأثیری بر عملکرد پوشش ندارد. برعکس عدم وجود اسپینگل بر روی فلز نشانه کیفیت بالای روی است و اگر روی دچار ناخالصی باشد اسپینگل ها شکل میگیرند. برای همین فلز گالوانیزه به کمترین و ریزترین اسپینگل نشانه کیفیت گالوانیزه است.
تشخیص گالوانیزه با آهنربا
لایه روی بر روی سطح فولاد خاصیت مغناطیسی ندارد. میتوان یک آهنربا روی سطح فولاد قرار داد. اگر آهنربا جذب شود ، فولاد فولاد گالوانیزه نیست. اگر آهنربا جذب نشود ، فولاد فولاد گالوانیزه است. این آزمایش بسیار ساده و آسان است ، اما نیاز به استفاده از آهنربا دارد و برای مواد غیر فرومغناطیسی (غیر فلزی) قابل اجرا نیست.
تشخصی گالوانیزه با جوهر نمک
فلز گالوانیزه شده میتواند با مواد شیمیایی خاصی واکنش نشان دهد. برای آزمایش گالوانیزه بودن فولاد میتوان از تعدادی معرف شیمیایی مانند آزمایش با اسید هیدروکلریک یا همان جوهر نمک استفاده کرد. اگر بر روی سطح فولاد حباب ظاهر شود به این معنی است که فولاد دارای یک لایه گالوانیزه است. این روش آزمایش درست است که ساده و آسان است اما یک روش مخرب است و از مواد شیمیایی استفاده میشود که دارای بوی تند و بسیار خورنده است و باید به نکاتی از جمله آشنایی با ماده ، طرز کار آن و نکات ایمنی در حین استفاده آن توجه کرد.
تشخیص گالوانیزه با اندازه گیری ضخامت پوشش
دستگاه ضخامت سنج پوشش مغناطیسی ، ضخامت یک پوشش غیر آهنی را بر روی سطح آهنی (فولاد) اندازه گیری میکند. از این نوع دستگاه در هنگام گالوانیزه کردن فلز هم استفاده میشود و پوششهای روی ، رنگها و حتی رنگهای غنی از روی همگی از نظر ضخامت با این نوع دستگاه ضخامت سنج با موفقیت اندازهگیری میشوند. این نوع آزمایش غیر مخرب است و می تواند در چندین نقطه روی سطح فولاد انجام شود.
خریداران اغلب از این روش برای تعیین اینکه آیا فولاد گالوانیزه شده است یا خیر استفاده میکنند. سهولت استفاده ، در دسترس بودن و ماهیت غیر مخرب آن ، آن را به اولین و بدیهی ترین انتخاب برای تایید وجود پوشش گالوانیزه تبدیل کرده است.
قبل از انجام اندازهگیری ، سطح باید از تمام آلایندههای آلی و ذرات غبار که ممکن است در اندازهگیری ضخامت پوشش اختلال ایجاد کند ، شسته شود. اگر طیف وسیعی از اندازهگیریهای ضخامت پوشش ، نمره غیر صفر را نشان دهد ، یک پوشش غیرآهنی روی فولاد وجود دارد.
البته این دستگاه فقط قادر به تشخیص وجود یک پوشش غیر فلز بر روی فلز را دارد اما اینکه چه نوعی از پوشش است را نمیتواند تشخیص دهد. ممکن است یک پوشش گالوانیزه گرم ، اسپری رنگ ، آبکاری مکانیکی یا حتی رنگ روی شده باشد.
هنگامی که اندازه گیری ضخامت پوشش مشخص میکند که یک پوشش غیر آهنی واقعاً وجود دارد ، شما میتوانید با توجه به سرنخهای ظاهری متوجه شوید که پوشش گالوانیزه است یا نه. به عنوان مثال ، اگر تاول و پوسته وجود داشته باشد ، پوشش مورد استفاده به احتمال زیاد رنگ روی است. اگر سطح دارای ویژگیهای معمول یک ماده گالوانیزه باشد ، میتوان نتیجه گیری کرد که گالوانیزه است. با این حال ، شما نمی توانید 100٪ مطمئن باشید که یک پوشش روی بر روی فلز است.
تشخیص گالوانیزه با تست آب و نمک
این تست یکی از راحتترین و در دسترس ترین تست است. محلولی از 3 قسمت نمک به 1 قسمت آب تهیه کنید. یک پارچه را در محلول آغشته کنید سطح فلز را با آن پاک کنید. بعد از 24 ساعت فلز را بررسی کنید ، اگر فلز غیر گالوانیزه باشد زنگ میزند و اگر گالوانیزه باشد زنگ نمیزند. فولاد تصفیه نشده در عرض یک روز وجود زنگ را نشان می دهد ، در حالی که فولاد گالوانیزه اجازه تشکیل زنگ را نمیدهد.
اگر هنوز مطمئن نیستید که آیا نمونه شما تحت فرآیند گالوانیزه قرار گرفته است یا خیر ، زبان خود را کمی به سطح فلز بزنید و آن را مزه کنید. فولاد گالوانیزه طعم گچی دارد و طعم آن مشخص و بسیار محسوس است.
کلام آخر :
همانطور که در مطالب فوق توضیح دادیم ، تشخیص اینکه آیا فلز گالوانیزه شده است یا نه ، دشوار است. ظاهر فلز یک سرنخ است و رفتار غیر مغناطیسی وجود یک پوشش را نشان میدهد ، اما فقط با آزمایش آزمایشگاهی میتوانید 100٪ مطمئن شوید که محصول مورد نظرتان گالوانیزه است یا خیر. راه دیگر خرید از یک فروشگاه معتبر است که کالای خود را تضمین میکند.
امیدواریم مطلب فوق برایتان مفید بوده باشد.
آیا میدانید گالوانیزه مرغوب چه مشخصاتی دارد؟