تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای

تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای

اتصال پیچی به عنوان یک راه حل بست مکانیکی ، هنوز روش کلاسیک برای اتصال قطعات به یکدیگر است. پیچ‌ها دارای انواع مختلفی هستند که از نظر شکل ، اندازه ، جنس و کاربرد با هم متفاوت هستند.
پیچ خودکار یکی از پر کاربردترین اتصال دهنده‌های صنعتی به شمار می‌رود. از این پیچ در ابتدا فقط از جنس فولاد تولید و استفاده می‌شد اما به مرور با انواع مدل و جنس تولید شده و به یکی از رایج‌ترین پیچ‌ها تبدیل شده است.

اما اغلب مصرف کنندگان از پیچ‌ها ، به دلیل شباهت ظاهری و حتی کاربرد مشابه 2 پیچ نمی‌توانند تفاوت آن‌ها را تشخیص دهند.
هدف این مقاله بررسی تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای است. این نوع پیچ ظاهرا فرق چندانی با هم ندارند و هر دو از نظر ویژگی کاربرد در دسته پیچ‌هایی قرار دارند که به هنگام بستن نیاز به سوراخ از پیش دریل شده ندارند. اما پس تفاوت در چیست؟ و کدام نوع مناسب پروژه شما است؟ با ما همراه باشید تا با تفاوت و کارایی پیچ خودکار و پیچ سر مته ای آشنا شوید.

فهرست مطالب

تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای

در زمینه ساخت و سازهای صنعتی سبک ، ما اساساً بین پیچ خودکار و پیچ سر مته ای تفاوت قائل می‌شویم. بیایید نگاهی دقیق‌تر به ویژگی‌های این دو نوع پیچ بیاندازیم :

پیچ خودکار

پیچ خودکار از رایج ترین نوع پیچ در صنعت می‌باشد. این نوع پیچ به صورت استوانه‌ای رزوه‌دار و نوک تیز می‌باشد و در اتصالات کاربرد دارد. این پیچ توسط پیچ‌گوشتی و یا چهارسو و … بدون نیاز به مهره بسته می‌شود. یک تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای همین طرز بستن آن‌ها است. پیچ سر مته ای برای ورود به جسم سخت به نیرو و سرعتی بیشتر از دست و پیچ گوشی دارد و نیاز به پیچ گوشتی برقی دارد. 

یکی از مهم ترین ویژگی پیچ خودکار و سر مته ای بی نیاز بودن مهره برای سفت شدن است. جنس  پیچ‌های خودکار از جنس فولاد ضد زنگ یا آهن است. از پیچ خودکار برای اتصالات در چوب و پلاستیک و فلزات نازک استفاده می شود.

پیچ‌های خودکار سوراخ را به سمت بیرون می‌بندند و در نتیجه آن را از رطوبت محافظت می‌کنند. بنابراین آنها عمدتاً در مناطق بیرونی و در نماها یا سقف‌ها استفاده می شوند. در مواردی که چوب یا ماده مورد اتصال فلزی یا دارای بافت سخت باشد و از آنجایی که این نوع پیچ سر مته ای ندارند ، ابتدا باید در مرحله قبلی یک سوراخ ایجاد شود.
البته توجه داشته باشید که سوراخ باید از قطر پیچ کوچکتر باشد تا پیچ در هنگام پیچیدن با کمک رزوه‌های خود عمل حفاری سوراخ را به صورتی انجام دهد تا اتصال قوی و بدون شل شدگی ایجاد کند. این عمل باعث حذف استفاده از رول پلاک و مهره است.

پیچ‌های خودکار بر اساس اینکه در زیر سازه‌های چوبی یا فلزی/فولادی بسته می‌شوند ، در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند. و بسته به زیرساخت ، خواص متفاوتی دارند. مثلا برای اتصال چوب از پیچ‌های خودکار دندانه (رزوه) درشت استفاده می‌شود و برای در فلز و فولاد از دندانه ریز استفاده می‌شود تا اتصال مقاوم و بدون شل شدگی داشته باشد.

تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای

پیچ سر مته ای

تفاوت پیچ خودکا و سر مته ای این است که ، پیچ سر مته ای نشان دهنده بهبود بیشتر پیچ‌های خودکار است. در اینجا ، پیچ سر مته ای رزوه‌دار با یک سر مته مانند در انتهای پیچ ترکیب می‌شوند ، که به آن پیچ سر مته ای می‌گویند. در این مدل پیچ در کل نیازی به دریل کردن محل اتصال نیست و پیچ با داشتن سر مته ای خود قادر به سوراخ کردن انواع مواد مانند چوب ، فلز/فولاد و پلاستیک را دارد.
 
پیچ سر مته ای بسته به جنس پیچ برای اتصال قطعات ساخته شده‌ از مواد مختلفی مانند : فولاد یا آلومینیوم مناسب هستند. و در صنعت ساختمان برای بستن پروفیل‌های ذوزنقه‌ای و پانل‌های کامپوزیت استفاده می‌شود.
 
پیچ سر مته ای دارای 2 نوع مختلف می‌باشد ، یک نوع آن دارای ظرفیت حفاری کم (سوراخ کم عمق ) برای ورق فلزی نازک و نوع دیگر دارای ظرفیت حفاری زیاد (سوراخ با عمق زیاد) برای زیر سازی‌های ضخیم و فولاد ساختمانی کاربرد دارد که تا ضخامت 16 میلیمتر را حفر می‌کند.
تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای

چند تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای

تا اینجا متوجه شدیم که تفاوت پیچ خودکار و سر مته ای از نظر قدرت حفاری مواد با هم متفاوت هستند. یعنی پیچ خودکار قادر به سوراخ کردن چوب و فلز را به تنهایی ندارد و باید قبل از استفاده یک سوراخ کوچک‌تر از پیچ بزنیم و اجازه دهیم پیچ در حین صفت شدن با استفاده از فشار و رزوه سوراخ را به اندازه خود حفر کند و یک اتصال محکم و بدون شل شدگی را داشته باشد.
اما پیچ سر مته ای با وجود مته ای که در انتهای پیچ دارد نیاز به سوراخ قبل از استفاده ندارد و می‌تواند با مقدار فشار مناسب خود ماده را حفر کند و یک اتصال محکم بدون شل شدگی بدون نیاز به دریل ، رول پلاک و مهره را داشته باشیم که باعث تسریع کار در پروژه می‌باشد.
 
اما این تنها تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای نیست. تفاوت در ویژگی‌های خاص پیچ سر مته ای می‌باشد که ان‌ها را بررسی می‌کنیم.

ویژگی پیچ سر مته ای

قطر
تفاوت پیچ خودکار و سر مته ای در قطر موجود این پیچ‌ها می‌باشد. پیچ خودکار از قطر یکی از ویژگی‌های پیچ سر مته ای قطر این پیچ‌ها می‌باشد که برای ساخت‌وسازهای سبک‌ وزن صنعتی معمولاً دارای قطر 4.8 میلی‌متر تا 8.0 میلی‌متر هستند.
 
اتصال فلز نازک
ویژگی بعدی مدل رزوه‌ها هستند که از آسیب به فلز جلوگیری می‌کنند. همینطور که در عکس مشاهده می‌کنید رزوه این نوع تا زیر سر پیچ ادامه ندارد. و ویژگی همین قسمتی است که مستقیماً در زیر سر پیچ قرار دارد و بدون رزوه است. 
این بخش ، از بین رفتن ورق فلز را به حداقل می‌رساند ، که می‌تواند به معنای از دست دادن ظرفیت حمل بار باشد. علاوه بر این ، محافظت در برابر برگشت با رزوه نکردن تا سر سوراخ را ارائه می دهد که از شل شدن ناخواسته پیچ و از بین رفتن سفتی سقف جلوگیری می‌کند.
تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای
جنس
علاوه بر پیچ سر مته ای ساخته شده از فولاد به روش عملیات حرارتی  ، قطعات پیچ اغلب از دو ماده اولیه متفاوت تشکیل شده است. این‌ها به اصطلاح پیچ‌های دو فلزی هستند.
سر پیچ ، شفت و رزوه از فولاد ضد زنگ ساخته شده اند تا اتصال دائمی مقاوم در برابر خوردگی را تضمین کنند. و از آنجایی که فولاد ضد زنگ برای نفوز به سطح فولادی به سختی بیشتری نیاز دارد ، در قسمت مته از فولاد با کربن بالا ساخته شده است.
 
سرِ مته در پیچ‌های سرمته ای با شماره های 1 تا 5 شماره گذاری شده اند ، این اعداد نشان دهنده مقدار فولادی است که در سر مته این نوع پیچ وجود دارد. افزایش این عدد نشان دهنده افزایش فولاد استفاده شده در سر مته است. از این اعداد می‌شود در انتخاب پیچ سرمته ای متناسب با سختی ماده مورد نظر خود استفاده نمود.
کلام آخر :

تفاوت پیچ خودکار و پیچ سر مته ای در بستن آن‌ها هم مشهود است. پیچ خودکار اول نیاز به سوراخ اولیه دارد و بعد با پیچ گوشتی بسته شود اما پیچ سر مته ای این مزیت را دارند که می‌توان آنها را به سرعت کار گذاشت ، زیرا نیازی به پیش مته نیست. سرعت صحیح بستگی به نوع پیچ دارد. به عنوان یک قاعده کلی ، هرچه قطر پیچ کوچکتر باشد ، سرعت بالاتر و فشار دستی کمتر می‌شود. از طرف دیگر ، قطر پیچ های بزرگتر با سرعت کمتر و فشار دستی بالاتر بسته می‌شود.

اگر سرعت انتخاب شده خیلی زیاد باشد ، خطر سوختن مته و غیرقابل استفاده شدن آن وجود دارد. اگر سرعت خیلی کم باشد ، حذف براده نمی‌تواند تضمین شود و پیچ مسدود می‌شود. زمان لازم برای اتصال افزایش می‌یابد یا در بدترین حالت ، اصلاً نمی‌توان اتصال را انجام داد. پس با دقت و حوصله کار را پیش ببرید تا ببینید چطور در وقت و هزینه خود صرفه جویی کرده اید.
امیدواریم مطلب فوق برایتان مفید بوده باشد. سپاسگذاریم که تا انتهای مقاله همراهمان بوده اید.
انتخاب شما کدام پیچ و در چه نوع اتصالی است؟
support
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *