
ناودانی یک پروفیل فولادی است که در ساختمان سازی و صنعت کاربردهای فراوان دارد. ناودانیهای تولید شده از نظر جنس ، ابعاد ، نحوه تولید و وزن ، متفاوت میباشند. ما در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم تفاوت ناودانی سبک و سنگین چیست؟ و در ادامه به کاربرد و استانداردهای موجود در ایران بپردازیم که شما خواننده عزیز اگر قصد خرید ناودانی را دارید با آگاهی کامل خرید خود را انجام دهید و خرید با صرفه و مناسب پروژه خود را داشته باشید. با ما همراه باشید.
تفاوت ناودانی ها در چیست؟
ناودانی یک پروفیل فولادی ساختمانی به شکل حرف U یا C انگلیسی است که از یک جان به صورت افقی و دوبال عمود بر آن تشکیل شده است. و یکی از محصولات مهم و کاربردی در صنعت فولاد و آهن است که با دو روش نورد گرم و سرد و در دو وزن سبک و سنگین تولید میشود. ناودانیها در جنس های مختلفی از جمله فولاد ، آلمینیوم و گالوانیزه در ابعاد مختلف تولید و روانه بازار میشوند.
اما سوال اینجاست که تفاوت ناودانی سبک و سنگین چیست؟ حتما در هنگام خرید ناودانی بعد از انتخاب روش تولید و جنس و ابعاد به مسئله انتخاب وزن بر خواهید خورد که اصلا کدام وزن مناسب پروژه شما خواهد بود. قبل از پاسخ این سوال باید در مورد روش تولید توضیح مختصری داده شود.
ناودانی با روش تولید نورد گرم و نورد سرد
ناودانیها به 2 روش نورد گرم و نورد سرد تولید میشوند که به 2 دسته پرسی و فابریک دسته بندی میشوند ، اما انتخاب هر کدام شما را با 2 کیفیت متفاوت روبرو خواهد کرد که اگر خرید خود را اینترنتی انجام دهید نیاز است این مطلب را بدانید که تفاوت در روش تولید چه تاثیری بر محصول نهایی دارد.
روش تولید نورد گرم یا فابریک
در تولید ناودانی در روش نورد گرم که به آن فابریک هم گفته میشود ، فلز در کوره تحت حرارت قرار گرفته ، تا به دمای مورد نظر برسد که در هر جنس دمای مورد نظر برای شکل دهی متفاوت است. در ادامه فلز با رسیدن به حرارت مورد نظر نرم شده و از غلتکهای افقی و عمودی عبور کرده و فرم U انگلیسی به خود میگیرند.نورد گرم فرآیندی است که ورقهای فولادی در دمای بالاتر از 926 درجه سیلیوس قرار میگیرند که این دما از درجه دمای تبلور بیشتر است ، و در نهایت محصول با گذشتن از غلتک و فرم گیری در اندازه شاخههای 6 و 12 متری برش میخورد.
اما مشکل این روش این است که کار از کیفیت پایینتری به نسبت نورد سرد برخوردار است چرا که فرصت و زمان سرد شدن محصول کوتاه میباشد و مرحله عیب یابی وجود ندارد ، و ناودانی دارای گوشه های بیرونی تیز و ابعادی نه چندان دقیق میشود.
روش نورد سرد یا پرسی
در روش تولید نورد سرد که به آن پرسی هم گفته میشود ، در روش نورد سرد به دلیل نحوه انجام کار ، کیفیت ناودانی بیشتر و بهتر است. روش نورد سرد از همان ورق نورد گرم استفاده میشود ، که فرآیند پرداخت طولانیتری را پشت سر میگذارد. در این فرآیند ، ورق سرد شده خروجی نورد گرم ، طی یک فرآیندی در دمای محیط نورد کاری میشود. این کار باعث تولید فولادی با تلورانس ابعادی دقیق و کیفیت سطحی بهتر میشود. در این روش ناودانی دارای گوشههای بیرونی گردی و ابعاد دقیقتری میباشد.
ناودانیها در روش نورد سرد به علت فشار وارده به هنگام پرس شدن در محل اتصال بال به جان از ضخامت کمتری برخوردار میباشند.
خب تا اینجا متوجه شدیم که تفاوت ناودانی با روش تولید نورد گرم و نورد سرد چیست ، حالا شما میدانید که اگر نیاز به ناودانی با کیفیت بالا و ابعاد دقیق دارید بهتر است نوع پرسی آن را انتخاب کنید. در ادامه به تفاوت ناودانی سبک و سنگین میپردازیم.
ناودانی سنگین
اغلب تولید این نوع پروفیل در کارخانجات اروپائی و تحت استاندارد UNP انجام میشود. وزن ناودانی سنگین برابر با جدول استاندارد اشتال به همین دلیل به آن ناودانی سنگین یا ناودانی صنعتی میگویند. علاوه بر آن از ضخامت و وزن سنگینی برخوردار بوده که اغلب در پروژههای سنگین و صنعتی کاربرد دارد. در بازار نمره های ۴۰ تا ۴۰۰ این محصول ساخته شده تحت استاندارد DIN-1026 و ناودانی های تولید شده تحت استانداردهای ملی و بین المللی اغلب با نمره های ۸۰ تا ۱۸۰ م باشد. اگر در پروژه تاکیید بر استاندارد جدول اشتال الزامی باشد حتما باید ناودانی مورد نیاز را از نوع سنگین انتخاب کرد.

ناودانی سبک
ناودانی سبک از لحاظ وزن نسبت به وزن درج شده در جدول اشتال وزن کمتری دارد. این نوع ناودانی بیشتر در کارخانههای ایران و روس تولید میشود.
تفاوت ناودانی سبک و سنگین چیست؟
با توجه به توضیحات بالا احتمالا تا حدودی متوجه تفاوت ناودانی سبک و سنگین ، بله وزن کمتر= قیمت کمتر دلیل تولید ناودانی سبک است که فقط در ایران و روسیه این ناودانی تولید میشود.
در کل تفاوت ناودانی سبک و سنگین در موارد زیر میباشد:
- مهمترین تأثیری که تفاوت وزن مقاطع ایجاد میکند ، روی قیمت آن است. قطعههای سنگین تر قیمت بیشتری دارند. علاوه بر این در مورد ناودانیها ، این سنگین بودن با استاندارد بودن نیز در ارتباط است و قطعاً هزینه تهیه یک قطعه استاندارد با توجه به کار و زمان بیشتر ، بالاتر برآورد میشود.
- تفاوت ناودانی سبک و سنگین به ابعاد آن نیز برمیگردد. یعنی شاید شما نمیتوانید ناودانی سنگین را در هر سایز و ابعادی که میخواهید پیدا کنید زیرا همانطور که گفته شد ، ناودانی سنگین باید مطابق با جدول اشتال طراحی و ساخته شود.
- و در نهایت به یکی از مهم ترین تفاوتهای میان ناودانی سبک و سنگین میرسیم ، کاربرد ناودانی. هر یک از انواع سبک و سنگین این قطعات ممکن است کاربردهای متفاوتی داشته باشند. زیرا تفاوت در وزن و ابعاد ، حتماَ روی مقاومت و ویژگی ناودانی نیز تأثیر میگذارد. علاوه بر این مهم ترین اصل در صنعت ، هزینه است. گاهی لازم است برای کاری که در نظر دارید برآورد اقتصادی را در اولویت قرار دهید ، به طوری که اگر لزوماً به یک ناودانی خیلی مقاوم یا استاندارد نیاز ندارید ، از قطعات ارزان تر استفاده کنید.
در نهایت عمدهترین تفاوت ناودانی سبک و سنگین در موارد زیر میباشد:
- قیمت
- الگوی اشتال
- کاربرد محصول
- ابعاد محصول
- وزن محصول
- کارخانه های تولید کننده
- نحوه تولید به روش نورد سرد و نورد گرم
- برای ساخت ناودانی سنگین از استاندارد اروپائی DIN EN 1026-1 مورد استفاده قرار میگیرد.
- استاندارد بکار گرفته شده در ساخت نوع سبک این پروفیل تحت استاندارد روسی GOST 8240 میباشد.

تفاوت کاربرد نادوانی سبک و سنگین
همانطور که گفته شد ، یکی از موارد مهم تفاوت ناودانی سبک و سنگین در کاربرد آنها است. تا اینجا متوجه شدیم که ناودانی های سنگین وزن بیشتری نسبت به انواع سبک دارند در نتیجه بدیهی است که ضخامت بیشتر و به دنبال آن مقاومت بیشتری نیز داشته باشند.
از این رو ناودانیه سنگین بیشتر برای کارهای سنگین صنعتی و کارهایی که نیاز به استاندارد جدول اشتال را دارند به کار میروند ، برای مثال:
- به صورت جفت در ساخت خرپا کاربرد دارد.
- به صورت تکی و دوبل در تیر ها استفاده میشود.
- به صورت جفت و به فرم قوطی در ستون ها به کار میرود.
- ناودانی سنگین به صورت تکی و یا جفت در باد بندها استفاده میشود.
در مقابل ، ناودانی سبک به دلیل وزن پایینتری که دارد ، در موارد دیگری به کار گرفته میشود که استاندارد جدول اشتال در نتیجه کار تاثیری نداشته باشد ، از جمله این موارد میتوان به استفاده در حوزه :
- تولید چهارچوب
- استفاده در نمای ساختمان
- استفاده به عنوان تیر یا ستون
- تولید تشکیلات و تجهیزات دریایی
- تولید ماشین آلات و تجهیزات صنعتی

کلام پایانی :
تا به اینجا تمام تفاوت ناودانی سبک و سنگین را بر شمردیم و با روش تولید آن آشنا شدیم ، اما در کلام آخر باید بگوییم اگر در پروژه خود وزن برایتان اولویت نیست و به دنبال کیفیت و مقاومت بالا هستید ، کیفیت رو در اولویت خود قرار دهید و پروژه خود را با استاندارد جهانی پیش ببرید ، شاید بنظر شما قیمت اولیه کمتر وسوسه انگیز باشد اما اگر کار از مقاومت کافی برخوردار نباشد ، قطعا ضرر مالی را در پیش رو خواهید داشت. پس لطفا کیفیت پروژه را فدای قیمت کمتر نکنید.
امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد و سپاسگذاریم که تا انتهای این مقاله همراهمان بودید. در صورت نیاز به مشاوره برای خرید ناودانی سبک و سنگین با مشاوران آهن بازار در تماس باشید.
لطفا برایمان بنویسید چه انتخابی کردید؟ برای چه پروژه ای؟