تفاوت لوله درزدار و مانیسمان

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان

انواع مختلفی از لوله در بازار وجود دارد ، که در 2 نوع کلی تقسیم می‌شوند ، لوله‌های درزدار و بدون درز که به آن مانیسمان گفته می‌شود ، اما تفاوت و کارایی این 2 نوع لوله چیست؟
هدف این مقاله بررسی تفاوت لوله درزدار و مانیسمان از لحاظ ظاهر ، روش تولید و کاربرد هر یک است. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان

لوله فولادی مانیسمان (بدون درز ) با نام تجاری (API 5L / ASTM) و لوله فولادی درزدار با نام تجاری ( ERW) تفاوت هایی به شرح زیر دارند :

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان در ظاهر

لوله فولادی مانیسمان ، در ساخت از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده می‌کنند. و به صورت یک تکه و بدون درز از طریق فرآیند نورد گرم تولید می‌شوند. و به دلیل وقت کم در هنگام سرد شدن سطح خارجی لوله امکان وجود ناهمواری وجود دارد که البته در کارایی آن تاثیری ندارد.

لوله درزدار توسط ورق یک تکه و خمش و جوش لب به لب تولید می‌شود ، در این روش که نورد سرد است کنترل کیفیت سطح لوله آسان است. پس سطح هموار و یک دست تری به نسبت لوله مانیسمان دارد.

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان
لوله مانیسمان
لوله درزدار

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان در کاربرد

لوله فولادی مانیسمان ظرفیت فشار بهتری دارد ، و استحکام بالاتری به نسبت لوله درزدار دارد . بنابراین به طور گسترده ای در تجهیزات فشار بالا و صنایع حرارتی و دیگ بخار استفاده می‌شود.

اگر دما و فشار سیال جاری در سیستم لوله بالا باشد لازم است از اتصالات مانیسمان بنکن استفاده کرد. استفاده از اتصالات درزدار از فشار و دما بالا کار اشتباهی است زیرا به علت وجود درز جوش در بدنه اتصالات تحمل فشار و دما بالا را نداشته و درز جوش نقطه ضعف اتصالات محسوب می‌شود که نسبت به جاهای دیگر اتصالات حد تحمل کمتری دارد.

به طور کلی درز جوش لوله درزدار نقطه ضعف است ، و بر کیفیت عملکرد کلی آن تأثیر می‌گذارد.

به طور کلی ، لوله‌های درزدار می توانند 20٪ فشار کاری کمتری نسبت به لوله‌های مانیسمان تحمل کنند. این قابلیت و ضریب اطمینان عامل اصلی‌ای است که مردم به سراغ لوله های مانیسمان می‌روند.
در حقیقت ، تمام خطوط لوله صنعتی با لوله‌های مانیسمان انجام می‌شود ، زیرا در مصارف صنعتی لوله‌ها تحت بارهای حرارتی ، شیمیایی و مکانیکی شدید قرار می‌گیرند.

لوله‌های درزدار معمولا در صنایع هوافضا ، خودرو و الکترونیک که فشار کاری بر لوله‌ها کمتر وارد می‌شود و بودجه کمتری وجود دارد  ترجیح داده می‌شود.

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان در مشخصات فنی

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان به موارد فنی ، ابعاد و ضخامت قابل تولید بر می‌گردد.

از نظر ضخامت تفاوت لوله درزدار و مانیسمان بدین گونه است که لوله درزدار سبک‌تر از لوله مانیسمان است و دارای هیچ استاندارد خاصی نمی‌باشد ، و در 2 نوع ERW و SAW تولید می‌شود. و از نظر ضخامت و ابعاد در 2 نوع لوله‌های درزدار معمولی و لوله‌های درزدار API که طبق استاندارد انستیتوی نفت آمریکا و مخفف American Petroleum Institute است ، تولید می‌شوند. که ضخامت نوع API با لوله‌ی مانیسمان رده 40 ، تقریبا برابر است. و دارای 2 نوع درز جوش مستقیم و مارپیچ می‌باشند.
از ویژگی‌های لوله‌ی API ، عدم انتقال ترک در خطوط لوله‌ها است ، زیرا در مقابل ترک مقاوم هستند.

اما تفاوت لوله درزدار ERW و SAW به روش جوشکاری آن‌ها بر می‌گردد. در لوله درزدار ERW روش جوشکاری مقاومت الکتریکی است و در لوله درزدار SAW روش جوشکاری زیر پودری است. که لوله‌های SAW معمولا دارای عیوب بیشتری هستند ، و خط جوش صاف و هموار نمی‌باشد. و در تولید آن‌ها از حلال استفاده می‌گردد. اما لوله‌های ERW معمولا عیوب کمتری داشته که این عیوب به سیم جوش و خط جوش مستقیم محدود می‌گردد ، و دارای خط جوش صاف و همواری هستند.

لوله مانیسمان بدون درز دارای ضخامت‌های مختلف است که به آن رده بندی گفته می‌شود و دارای 5 رده می‌باشد.

  • رده 20
  • رده 40
  • رده 80
  • رده 120
  • رده 160

رده 20 جزء درای کمترین ضخامت است ، و لوله‌های رده‌ 40 به بالا که از ضخامت خوبی برخوردار هستند ، مناسب کاربردهایی با حساسیت بالا و فشار خیلی زیاد ، مثل صنایع نفت و گاز و پتروشیمی می‌باشند.
لوله‌ مانیسمان رده 80 از سایز ۱/۲ الی ۲۴ اینچ به صورت بدون درز و از سایز ۲۸ اینچ به بعد به صورت درز مستقیم (مخفی) تولید می‌شود.

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان
لوله درزدار با جوش مارپیچ

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان در قیمت

معمولاً هزینه لوله مانیسمان بالاتر از لوله‌های درزدار است ، و دلیل آن مواد اولیه ، تجهیزات ساخت ، فرآیند تولید و ضریب اطمینان بالاتر است. اما گاهی اوقات با فشار بازار ، لوله درزدار گرانتر است ، بنابراین اگر با این شرایط مواجه شدید ، در خرید لوله مانیسمان با همان ابعاد تردید نکنید.

کاربرد لوله درزدار

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان در کاربرد در درجه اول به استحکام آن‌ها بر می‌گردد و لوله درزدار با توجه به استحکام کمتر و درز جوشی که دارد در موارد زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • پایه اسکله و پل
  • گاز کشی‌های روکار
  • کشتی سازی ، معدن و تونل
  • ستون ساختمان ، نرده و مبل
  • خطوط انتقال آب ، نفت ، گاز و پتروشیمی
  • جهت انتقال مایعات و تولیدات پروفیل های قوطی، ساختن مصنوعات و سازه فلزی

همچنین از لوله درزدار SAW و ERW برای انتقال گاز، آب و یا سایر مایعات در محیط های کم فشار و یا با فشار متوسط استفاده می شود.

کاربرد لوله مانیسمان

  • صنایع نفت و گاز
  • تاسیسات ساختمان
  • صنایع هیدرولیک و جک سازی
  • صنایع کشتی سازی و صنایع سنگین
  • صنایع پتروشیمی و انتقال مایعات داغ و پر فشار
  • موتورخانه‌‌‌‌‌‌ها ، سیستم های گازرسانی توکار و آتش نشانی
  • صنایعی که در آنها انتقال گاز یا سیالات دیگر به دقت بالا نیاز دارد و خطرات بیشتری محیط را تهدید می‌کند.

نکات مهم خرید لوله مانیسمان

در هنگام خرید لوله مانیسمان باید به نکاتی که ذکر می‌شود توجه داشته باشید تا در دام افراد سودجو گرفتار نشوید.

1-لطفا خرید خود را از فروشگاه‌های معتبر انجام دهید

2-به دلیل وجود لوله درز مخفی که با زدن درز جوش مخفی و رنگ کردن لوله تولید می‌شود و به عنوان لوله مانیسمان فروخته می‌شود ، و سریع ترین نحوه تشخیص لوله درز مخفی از لوله مانیسمان ، بدین گونه است که چند قطعه ۵ سانتی متری از لوله را برش زده و به محل خط یا درز مخفی که شک دارید علامت گذاری نمایید. سپس یک شاقول را در سر لوله قرار داده و با پتک بکوبید. این کار را در کل قطعات انجام دهید. اگر محل خط مشکوک درز مخفی باشد ، در تمام لوله‌ها از همان نقطه دچار گسیختگی می‌گردد.

3-محصولات آهن و فولاد بر حسب وزن آن معامله می‌گردد ، لذا با توجه به جدول استاندارد وزن قیمت آن را محاسبه کنید. لازم به ذکر است که در لوله‌های وارداتی هر وارد کننده لوله مانیسمان با توجه به مذاکرات خاص با شرکتهای تولید کننده چینی ، گاهی اوقات رده های لوله های مانیسمان با وزن‌های کمتر از استاندارد بین‌المللی تقاضا می‌نماید. و لوله‌های مانیسمان موجود در بازار گاهی اوقات دارای وزنی کمتر از جدول استاندارد می‌باشند. بنابراین شرط وزنی در هنگام خرید الزامی است.

4-در خرید لوله توجه داشته باشید که اتصالات لوله مانند زانویی ، تبدیل و … باید از همان نوع و جنس تهیه شود.

کلام پایانی

در این مقاله با تفاوت لوله درزدار و مانیسمان آشنا شدیم ، و شاید با خود فکر کنید که لوله مانیسمان از هر لحاظ بهتر است اما باید بگوییم با توجه به قیمت و وزن بالاتر لوله مانیسمان ، لوله‌های درزدار در مواردی که مقدار فشار و دما زیاد نیست و ماده اسیدی و خورنده قرار نیست در لوله در جریان باشد و همچنین گازکشی توکار در کار نیست قطعا لوله درزدار برایمان مناسب بوده و هزینه کمتری را در کنار وزن سبک تر دارد. پس قبل از خرید لازم است تمام شرایط را بسنجید و با آگاهی کامل خرید کنید.

در ایران در حال حاضر در ایران ، لوله‌های مانیسمان ایرانی ، چینی و اوکراینی وجود دارد.

که نام چند شرکت تولید کننده ایرانی با کیفیت را ذکر می‌کنیم :

  • سپاهان
  • نورد اهواز
  • کاوه ایرانیان
  • ساوه
  • گستر اسفراین
  • فولاد صنعت

که لوله مانیسمان اولین بار توسط شرکت نورد اهواز تولید گردید.

امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد. اگر همچنان نیاز به مشاوره در امر خرید لوله درزدار و مانیسمان را دارید ، کارشناسان آهن بازار در طول شبانه روز برای پاسخگویی و مشاوره در دسترس شما خواننده گرامی می‌باشند.

اگر تجربه‌ای در رابطه با خرید لوله درزدار و مانیسمان دارید ، لطفا برایمان بنویسید تا ما و دیگران از تجربه شما بهرمند شویم.

support
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *