امروزه همه میدانیم از پشمها به عنوان عایق حرارتی و صوتی استفاده میشود ، پشم سنگ و پشم شیشه دو الیاف صنعتی هستند که در صنعت برای عایق بندی از آنها استفاده میشود. اما همیشه یک سوال پیش میآید در مورد دو محصولی که یک کارایی دارند ، کدام بهتر است؟ و تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه چیست؟
در این مقاله ما به معرفی مختصر پشم سنگ و پشم شیشه میپردازیم و در ادامه تفاوت این دو الیاف صنعتی را ذکر میکنیم تا شما خواننده عزیز با آگاهی از کارایی این دو الیاف ، بهترین را برای پروژه خود انتخاب نمایید ، با ما همراه باشید.
پشم سنگ
پشم سنگ یک عایق صوتی و حرارتی با الیاف معدنی میباشد. ماده اولیهیپشم سنگ ، سنگ بازالت است که از گروه سنگهای آذرین میباشد و بازمانده فعالیتهای آتشفشانی است.
برای تولید پشم سنگ ، سنگ بازالت را در دمای 1500 درجه سانتیگراد ذوب میکنند و با استفاده از روشهای خاص آن را به الیافی بسیار ریز با قطر میکرونی تبدیل میکند.
97% کل پشم سنگ را این الیاف سنگ تشکیل میدهد ، 3% باقی مانده رزین و روغنهای مورد نیاز برای فرم دهی الیاف متناسب با نوع محصول مورد نیاز میباشد.
پشم شیشه
پشم شیشه نوعی عایق صوتی حرارتی می باشد که متشکل از الیاف پیوسته است. معمولا ماسه ، خاکستر سودا ، سنگ آهک و شیشههای بازیافت شده ترکیبات پشم شیشه را شامل میشوند.
مواد اولیه که در سیلوها ذخیره شده غربال گیری و فیلتر میشوند تا مواد اضافی و زاید دفع شود. بعد از این کار مواد غربال شده به کوره فرستاده میشوند.
این مخلوط تحت دمای بالای ۱۴۰۰ درجه سانتیگراد ذوب میشود. و در طی فرآیندی تبدیل به پشم سنگ میشود.
تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه
همانطور که گفته شد پشم سنگ و پشم شیشه هر دو عایق حرارتی و صوتی میباشند ، اما چند تفاوت دارند که تعیین کننده این است که کدام محصول برای پروژه شما بهتر است.
تفاوتهای پشم سنگ و پشم شیشه چیست؟
- پشم سنگ میتواند تراکم بیشتری نسبت به پشم شیشه داشته باشد.
- به علت تراکم بیشتر الیاف سنگ از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر است.
- مقاومت پشم سنگ به علت وجود سنگ بازالت در آن نسبت به پشم شیشه بیشتر است.
- پشم سنگ، عایق صوتی بهتری نسبت به پشم شیشه است زیرا دانسیته و وزن بیشتری نسبت به آن دارد.
- برای عایق کاری سقف سولهها بهتر از پشم سنگ استفاده شود. برای عایق کاری دیوارها و کف از پشم شیشه ، چرا که صرفه اقتصادی این دو کار با این نوع محصولات بیشتر است.
و اما در ادامه کمی بررسی بیشتری انجام میدهیم. در شرایطی خاص به هنگام استفاده از پشم سنگ و پشم شیشه باشد به مواردی مانند تحمل دمایی و کارایی در محیط مرطوب توجه ویژه داشت ، در ادامه به تفاوتهای این دو محصول در شرایط خاص میپردازیم.
تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه از نظر عایق حرارتی
مهمترین تفاوتی که با استفاده از آن میتوانید این دو عایق را با یکدیگر مقایسه کرد ، میزان مقاومت حرارتی یا R-Value میباشد. به نسبتی که هر چه این عدد بزرگتر باشد ، میزان مقاومت حرارتی عایق هم بیشتر است. اگر بخواهیم این دو عایق را با یکدیگر مورد ارزیابی قرار دهیم میتوان گفت میزان مقاومت حرارتی در عایق پشم سنگ بالاتر است.
کاهش مصرف انرژی علاوه بر اینکه باعث کاهش هزینهها میشود ، باعث میشود که آلایندههای کمتری تولید شود و این به حفظ محیط زیست کمک میکند. پس عایق قوی حرارتی برای صرفه جویی و حفظ محیط زیست بسیار اهمیت دارد.
محدوده تحمل دمایی پشم سنگ از 30 تا 750 درجه سانتیگراد میباشد و ضریب انتقال حرارت آن بسیار پایین میباشد که این ویژگی باعث شده که نقش بسزایی در کاهش مصرف انرژی داشته باشد.
حتی پشم سنگ میتواند تا دمای ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد نیز مقاومت خوبی را از خود نشان دهد. بنابراین در ساختمانهایی که لازم است در برابر صوت و حرارت مقاومت خوبی داشته باشند بهتر است که از پشم سنگ استفاده گردد.
محدوده تحمل دمایی پشم شیشه از 195 تا 120 درجهی سانتیگراد میباشد اما در موارد خاص این بازده دمایی به 450 درجه سانتیگراد نیز میرسد.
دانسیته پشم شیشه بین 8 الی 48 کیلوگرم بر متر مکعب است. بنابراین با این چگالی کم عایق حرارتی بسیار ضعیفی است. همچنین به دلیل چگالی پایین عایق صوتی خوبی نیز نیست.
تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه در محیط مرطوب
میزان مقاومت عایق پشم سنگ و عایق پشم شیشه با یکدیگر یکسان نیست. پشم سنگ اگر در مکانهای مرطوب هم قرار گیرد دچار پوسیدگی و یا خوردگی نخواهد شد. همچنین محیطی برای رشد میکروب ، قارچ ها و یا باکتری فراهم نمیکند. این امر به این دلیل است که آب و رطوبت را به خود جذب میکند. در حالی که پشم شیشه قابلیت جذب آب را ندارد و در صورتی که برای سازه ای از این نوع عایق استفاده شود ، سازه مورد نظر در مدت کوتاهی دچار آسیب دیدگی خواهد شد.
تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه از نظر قیمت
از جمله تفاوت پشم شیشه و پشم سنگ در قیمت آنها است. از آن جایی که پشم سنگ از سنگ بازالت تولید میشود ، بنابراین از تراکم بیشتری برخوردار است. این مسئله روی هزینه تاثیر داشته و سبب کاهش هزینه پشم سنگ میشود.
بنابراین در صورتی که قصد دارید عایق کاری را با هزینه کمتری انجام دهید ، بهتر است از پشم سنگ استفاده کنید. پشم سنگ به منظور عایق کاری صوتی ساختمان گزینه مناسب تری بوده و مقرون به صرفهتر است. اگرچه هر دو برای عایق کاری حرارتی نیز بسیار مناسب هستند.
کلام آخر
یکی از فاکتورهایی که با استفاده از آن میتوان کیفیت این دو عایق را به راحتی بررسی نمود ، وزن است. عایق پشم شیشه از وزن کمی برخوردار است و قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارد. در نتیجه نصب و جایگذاری آنها به مراتب راحت تر است. اما پشم سنگ به دلیل مواد به کار رفته برای تولید آن بسیار سنگین بوده و با توجه به اینکه قابلیت خم شدن هم ندارد نصب آن سخت تر صورت میگیرد.
به طور کل 2 فاکتور بسیار مهم در انتخاب این دو الیاف وجود دارد ، اول اینکه پروژه مورد نظر به چه مقدار تحمل دمایی نیاز دارد ، بعد از تحمل دمایی وزن کار است ، اگر وزن محصول برایتان مهم است باید بدانید پشم شیشه به مراتب سبک تر از پشم سنگ است.
امیدواریم مطالب فوق برایتان مفید بوده باشد.
آیا تا بحال از پشم سنگ و شیشه استفاده کردهاید؟ در چه پروژهای و از کدام یک استفاده کردید؟