میلگرد از دیرباز به عنوان یک عامل تقویت کننده بتن استفاده میشده است. و از درجه های مختلف فولاد ساخته شده است. میلگرد دارای 2 نوع ساده و آجدار میباشد. قسمت بیرونی نوع آجدار میلگرد فولادی شامل برجستگیهایی است که به آن آج میگویند. این برآمدگیها بتن را قادر میسازد تا به میلگرد بچسبد تا در داخل دال حرکت نکند.
انتخاب نوع میلگرد رابطه مستقیمی با استحکام و عمر ساختمان دارد ، ما در این مقاله به معرفی ویژگی های بهترین میلگرد برای ساختمان میپردازیم ، با ما همراه باشید.
اهمیت میلگرد برای ساختمان
میلگرد فولادی معمولاً به عنوان یک وسیله کششی برای تقویت بتن برای کمک به نگه داشتن بتن در حالت فشرده استفاده میشود. بتن مادهای ماده ای بسیار قوی است ، اما بدون استحکام کششی میباشد. برای جبران این عدم تعادل در رفتار دال بتنی ، میلگرد به عنوان تقویت برای تحمل فشار کششی در آن گذاشته میشود.
فولاد و بتن در کنار هم یک بتن مسلح با استحکام بالا را به وجو میآورند. برای اینکه آنها با هم به درستی کار کنند ، بسیار مهم است که فولاد به اندازه کافی به بتن بچسبد. دستیابی به این پیوند با انتخاب یک بهترین میلگرد برای ساختمان سازی است که در ادامه به ویژگیهای آن میپردازیم.
برای مهندسی سازه بتنی سالم و با دوام ، استفاده از آرماتورهایی با مشخصات و کیفیت مناسب ضروری است. مشخصه سازی فرآیندی برای کنترل و تضمین کیفیت یک ماده است. هدف اصلی توصیف یک ماده این است که اطمینان حاصل شود که دارای خواص لازم برای استفاده مهندسی مورد نظر را دارد.
خواص بهترین میلگردهای فولادی تحت تأثیر ترکیب شیمیایی فولادی است که از آن ساخته میشود. مشخصهسازی عموماً با بررسی ترکیب شیمیایی و خواص فیزیکی مشخص انجام میشود.
ویژگی بهترین میلگرد برای ساختمان سازی
میلگرد از جمله مصالحی است که در بازار دارای انواع متفاوتی میباشد. شناخت فاکتورهای بهترین میلگرد باعث میشود بهترین نتیجه را در ساخت و ساز بگیرید. میلگردهای ساخت ایران با توجه به روش ساخت و مواد مصرفی قیمتگذاری میشوند و شما میتوانید به صورت روزانه از کارخانه مورد نظر قیمت میلگرد ، برای آج و گریدهای مختلف بررسی کنید.
اما ویژگی های بهترین میلگرد برای ساختمان سازی چیست؟ قبل از معرفی میلگردها با ویژگیهای کلی بهترین میلگرد بپردازیم.
ویژگیهای کلی بهترین میلگرد :
- باید دارای تنش کششی خوب و کشش بالایی باشد.
- باید به راحتی و ارزان به صورت عمده در دسترس باشد.
- باید عاری از زنگ زدگی و پوشش رنگ باشد که باعث کاهش چسبندگی میشود.
- ضریب انبساط حرارتی آن باید تقریباً برابر با بتن باشد تا تنش حرارتی به حداقل برسد.
- باید عمر طولانی و بادوام داشته باشد تا بتواند برای مدت طولانی تری خدمات رسانی کند.
- باید قابلیت اتصال یا چسبندگی کامل با بتن را داشته باشد تا تنشها از یک ماده به ماده دیگر منتقل شود.
اما چگونه متوجه شویم این ویژگیها در میلگرد مورد انتخاب ما وجود دارد. در ادامه به بررسی راههای شناخت بهترین میلگرد میپردازیم.
راههای شناخت بهترین میلگرد برای ساختمان
مشخصات گواهی نامه فنی میلگرد
گواهینامه فنی میلگرد شامل یکسری مشخصات فنی و عمومی میلگرد میباشد که توليد كننده بايد برای هر محموله از ميلگردهای آماده عرضه به بازار ، يک گواهينامه فنی حاوی مشخصات زير را به مشتری تحويل دهد :
1- گرید میلگرد
میلگرد دارای 4 نوع A2 ، A1 و A4 ، A3 میباشد.
نوع A1 مقاطعی نرم و بدون آج ، نوع A2 نیمه سخت با آج ساده ، نوع A3 سخت با آج پیچیده و A4 مقاطع سخت با آجهای مرکب میباشد. هر چه عدد گرید بیشتر باشد مقدار مقاومت میلگرد بیشتر است. این مشخصات شامل درصد تركيب شيميايی ، كربن معادل و خواص مكانيكی میلگرد نیز میباشد. که در مقاله مشخصات گواهی نامه فنی میلگرد میتوانید جزئیات آن را بخوانید.
2- ترکیب شیمیایی میلگرد
درصد کربن نباید زیاد باشد که منجر به خوردگی میشود.
حداکثر %0.25 = [IS 1786-1985 Cl-3.2 ]
3- رنگ میلگرد
بهترین میلگرد برای ساختمان سازی باید خاکستری رنگ باشد و زنگ زده نباشد. اگر متوجه زنگ زدگی روی میلگرد شدید ، ابتدا نگران نباشید. مقدار مشخصی از زنگ قابل قبول است. مسئله واقعی این است که آیا زنگ زدگی باعث خوردگی قابل توجهی (سوراخ شدگی) در میلگرد نشده باشد. در این صورت ممکن است میلگرد قابل استفاده نباشد.
4- تست خم
به ترتیب مراحل زیر را انجام دهید تا از کیفیت میلگرد اطمینان حاصل کنید.
- میلگرد را 180 درجه خم کنید و رفتار میلگرد را مشاهده کنید.
- میله را در 135 درجه خم کنید و رفتار میلگرد را مشاهده کنید.
- آن را به مدت 30 دقیقه در آب داغ 100 درجه سانتیگراد قرار دهید.اجازه دهید آب خنک شود و میله را خارج کنید. سپس در 157.5 درجه خم کنید و رفتار میلگرد را مشاهده کنید. میلگرد نباید دچار پارگی شود.
در تمام مراحل به دقت محل خم شده را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید در بافت میلگرد هیچ گونه پارگی و شکستی ایجاد نشده باشد.
5- توجه به استاندارد میلگرد
استانداردهای کیفیت بین المللی برای میلگردهای فولادی بر اساس ویژگیهای استحکام ، انعطاف پذیری ، توانایی جوشکاری و قابلیت خم شدن تعیین میشود.
انواع میلگردهای دفرمه
این نوع میلهها دارای نوعی برجستگی هستند که به عنوان کلید برای بتن عمل میکنند و جلوی چرخش میله در بتن را میگیرند. تغییر شکلها که به صورت جناقی ، مارپیچ و مرکب میباشد ، در امتداد میلگرد در فواصل مساوی قرار میگیرند و بنابراین میله با مقاومت مکانیکی در برابر لغزش پیوند بیشتری ایجاد میکند.
معرفی 2 نوع استاندارد بهترین میلگردهای آجدار
- میلگرد TMT (ترمومکانیکی)
این نوع میلگرد ، میلگردهای گرم با مقاومت بالایی هستند. این نوع دارای کشش و چکش خواری بالا ، استحکام و سختی بالا ، مقاوم در برابر خوردگی ، مقاوم در برابر زلزله ، استحکام در پیوند با بتن ، مقاوم در برابر حرارت زیاد ، مقرون به صرفه و بدون از دست دادن استحکام در اتصالات جوش داده میشود.
- میلگرد HSD
این نوع میلگرد ، میلگردهای پیچ خورده سردی هستند که در سطحشان لبه ، دنده ، برجستگی یا تغییر شکل وجود دارد. از ویژگی این نوع میلگرد میتوان به مقدار کربن پایین که موجب شکل پذیری ، جوش پذیری و چکش خواری بالا میشود ، استحکام کششی بالا ، کاربردهای زیاد مانند سازههای مسکونی ، تجاری ، صنعتی و پلها میباشد.
6- خاصیت مغناطیسی پایین
برای سازههای بتنی که به میدان مغناطیسی کم نیاز دارند ، میلگرد فولادی ضد زنگ مغناطیس را کاهش میدهد ، و مطمئن میشوید که ماشین آلات یا فرآیندهای داخل ساختمانهای خاص دچار اختلال نمیشوند.
برای ساخت و سازهایی مانند:
- بیمارستان ها
- آزمایشگاه ها
- کارخانه های شیمیایی
- سایر امکانات پزشکی با دستگاه های MRI
- باجههای عوارضی با تشخیص پاس الکترونیکی
برخی از شکلهای میلگرد یک میدان مغناطیسی داخلی ایجاد میکند که کار با انواع خاصی از ماشین آلات یا تجهیزات را دشوار میکند. با این حال ، فولاد ضد زنگ میدان مغناطیسی ایجاد نمیکند.
کلام آخر :
فولاد دارای ضریب انبساط تقریباً برابر با بتن مدرن است. اگر اینطور نبود ، از طریق تنشهای طولی و عمودی اضافی در دماهای متفاوت از دمای تنظیم ، مشکلاتی ایجاد میکرد. اگرچه میلگردهای فولادی دارای دنده هایی هستند که آن را به صورت مکانیکی به بتن متصل میکنند ، اما همچنان میتوان آن را تحت تنشهای زیاد از بتن بیرون کشید ، اتفاقی که اغلب با ریزش سازههای بزرگ همراه است.
برای جلوگیری از چنین شکستی ، میلگردهای فولادی یا عمیقاً در اعضای ساختاری مجاور (40 تا 60 برابر قطر) فرو میروند ، یا در انتها خم میشوند و قلاب میشوند تا اطراف بتن و سایر میلگردهای فولادی قفل شوند. این رویکرد اول باعث افزایش اصطکاک میشود که میلگردهای فولادی را در جای خود قفل میکند ، در حالی که روش دوم از مقاومت فشاری بالای بتن استفاده میکند.
انتخاب اندازه ، گرید و نوع مناسب میلگردهای تقویت کننده برای موفقیت هر پروژه بسیار مهم است. فاصله مناسب و یکنواخت نیز مهم است. درک کامل استحکام کششی و تسلیم هر گرید میلگرد و همچنین مزایا ، معایب و تفاوت هزینه کلی بین گزینه های میلگرد شما به شما این امکان را میدهد که یک پروژه ایمن ، مقرون به صرفه و با دوام ایجاد کنید.
امیدواریم با توجه به مشخصات و ویژگیهای ذکر شده موفق به انتخاب بهترین میلگرد برای پروژه خود شده باشید. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی کارشناسان آهن بازار از طریق پلهای ارتباطی شرکت در خدمت شما مشتری گرامی میباشند.
آیا تجربه خرید نامناسب میلگرد را داشته اید؟