منسوخ شدن وال پستهای سنتی به یکی از بزرگترین چاشها در ساختوساز تبدیل شده است چراکه مطالعات صورتگرفته حاکی از عملکرد ضعیف آنها در برابر زلزله است پس روشهای نوینی مانند وال مش را جایگزین آنها کردند.
در گذشته استفاده از این وال پستها به منظور مهار دیوارهای غیرسازهای در برابر نیروهای جانبی زلزله بوده است اما دیگر در سازههای امروزی جایی ندارند. در این مقاله از بلاگ «آهن بازار» به معرفی وال پست های سنتی، بررسی دلایل منسوخ شدن و روش جایگزین آن خواهیم پرداخت.
انواع وال پست های سنتی کدام است؟
مقاومسازی ساختمان در برابر زلزله همواره یکی از مهمترین دغدغههای مهندسان و متخصصین ساختمانسازی است. آنها همیشه به دنبال راهی برای مقاومسازی ساختمان در برابر زلزله و تخریبهای ناشی از آن هستند پس به فکر جایگزینی این سازههای سنتی افتادند تا این تخریبها را به میزان زیادی کاهش دهند. در ادامه شما را با انواع وال پستهای سنتی بر اساس نوع مصالح و نحوه اجرا آشنا خواهیم کرد.
وال پست فلزی
این نوع وال پست از مقاطع فولادی مانند نبشی، ناودانی و تیرآهن ساخته میشود که به دلیل مقاومت بالا در سازههایی با ارتفاع زیاد یا در مناطق زلزلهخیز کاربرد دارند. یکی از دلایلی که متخصصین این حوزه به فکر جایگزینی وال پست های سنتی افتادند، دشوار و زمانبر بودن اجرای وال پستهای فلزی نسبت به دیگر والپستها بود. از سویی دیگر این نوع وال پستها علاوه بر اشغال کردن فضای زیاد در معماری داخلی ساختمان هم مشکل ایجاد میکند.
وال پست بتنی
این نوع وال پست از بتن آرمه ساخته و به صورت عمودی در داخل دیوار اجرا میشود. وال پست بتنی مقاومت بالایی در برابر فشار دارند و بیشتر برای مهار دیوارهای بلند و سنگین مورد استفاده قرار میگیرند. اجرای وال پستهای بتنی نیاز به قالب بندی و بتن ریزی دارد که بسیار زمانبر و هزینهبر است. این نوع وال پستها به دلیل وزن بالا خود می توانند بار اضافی بر سازه تحمیل کنند پس میتوان آن را از از دیگر دلایل منسوخ شدن وال پستهای سنتی میتوان دانست.
وال پست چوبی
وال پست چوبی از چوب ساخته شده و در سازههای سنتی و قدیمی کاربرد داشته است. وال پستهای چوبی به دلیل مقاومت پایین در برابر رطوبت و حشرات، در سازه های امروزی کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. اجرای آنها نسبت به دیگر وال پستها آسانتراست اما همچنین مقاومت پایینتری در برابر زلزله و آتش سوزی دارند.
وال پست آجری
وال پست آجری همانطور که از نامشان برمیآید از آجر و ملات ساخته شده و در دیوارهای آجری سنتی کاربرد دارد. وال پستهای آجری به دلیل مقاومت پایین در برابر زلزله، در سازههای امروزی کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. اجرای آنها معمولا همزمان با ساخت دیوار انجام می شود و به دلیل ضخامت بالا، فضای زیادی را اشغال میکنند که میتوان آن را یکی دیگر از عوامل منسوخ شدن وال پستهای سنتی دانست.
وال پست منقطع
این نوع وال پستها در فواصل مشخصی از دیوار اجرا و به طور مستقیم به سقف متصل نمیشوند.
وال پست پیوسته
این نوع وال پستها به صورت یکپارچه در طول دیوار اجرا و به سقف متصل میشوند.
دلایل منسوخ شدن وال پستهای سنتی چیست؟
تخریب، کاهش ایمنی و بحث مقاومسازی ساختمانها مهندسین ساختوسازها را به فکر جایگزینی وال پستهای سنتی انداختند چراکه آنها دیگر منسوخ و کارایی خود را از دست دادهاند. مهمترین دلایل منسوخ شدن شدن وال پست های سنتی عبارتند از:
عملکرد ضعیف در زلزله های اخیر
مطالعات زلزله های اخیر نشان داد که وال پست های سنتی در برابر نیروهای زلزله عملکرد ضعیفی دارند و به خوبی نمیتوانند از دیوارهای غیرسازهای در برابر تخریب محافظت کنند. در بسیاری از موارد هم وال پستهای سنتی در زلزله ها خم شده، شکسته یا از محل اتصال به دیوار و سقف جدا شدهاند.
معایب اجرایی
اجرای وال پستهای سنتی دشوار و زمان بر است و به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد. از سویی دیگر این نوع وال پستها فضای زیادی را اشغال و در معماری داخلی ساختمان مشکل ایجاد میکنند. برای اجرای وال پستهای سنتی نیاز به برش تیرها و ستونها و همچنین جوشکاری میلگردها به آنها است که می تواند به سازه اصلی آسیب برساند پس اجرا هزینهبردار این وال پستها از دیگر عوامل تاثیرگذار منسوخ شدن وال پستهای سنتی محسوب میشود.
هزینه بالا
با توجه به نیاز به مصالح زیاد و همچنین دستمزد بالای نصاب، استفاده از وال پستهای سنتی میتواند هزینهبر باشد. قیمت میلگرد، تیرآهن و سایر مصالح مورد نیاز برای اجرای وال پستهای سنتی به طور قابل توجهی بالا است که هزینه ساختوساز را هم متقابلا افزایش میدهد.
جایگزین وال پست های سنتی چیست؟
وال مش نوعی سیستم مقاومسازی نوین برای دیوارهای غیر سازهای است. این سیستم از شبکهای از مفتولهای فولادی بافته شده تشکیل شده است. این سیستم به عنوان جایگزینی برای وال پست های سنتی معرفی شده است و مزایای بسیاری نسبت به آنها دارد، از جمله:
عملکرد لرزه ای بهتر
وال مش در زلزلههای اخیر عملکرد بسیار بهتری نسبت به وال پست های سنتی نشان داده است. این سیستم به دلیل انعطاف پذیری بالا قادر به جذب تنشهای ناشی از زلزله و پخش یکنواخت آن در سطح دیوار است که از تخریب آن جلوگیری کند پس دیگر نگران منسوخ شدن وال پستهای سنتی نباشید.
اجرای آسان
اجرا وال مش بسیار آسانتر و سریعتر از وال پست های سنتی است. این سیستم به صورت پیش ساخته عرضه میشود و نیاز به برش تیرها و ستون ها و جوشکاری ندارد.
اشغال فضای کمتر
وال مش فضا بسیار کمتری را نسبت به وال پستهای سنتی اشغال میکند. این موضوع در زیبایی و معماری داخلی ساختمان تاثیر مثبتی دارد. با توجه به کاربرد وال مش در سازههای امروزی دیگر میتوان به منسوخ شدن وال پستهای سنتی فکر نکرد.
هزینه پایین
هزینه اجرای وال مش به طور قابل توجهی پایینتر از انواع وال پستهای سنتی است چراکه نیاز به مصالح کمتر و اجرای آسانتری دارد.
از دیگر مزایای وال مش میتوان موارد زیر را نام برد:
- مقاومت در برابر ترک خوردگی
- افزایش مقاومت کششی دیوار
- جلوگیری از ریزش آوار در زلزله
- افزایش عمر مفید ساختمان
- قابلیت اجرا در انواع دیوارها
نتیجه گیری
با توجه به منسوخ شدن وال پستهای سنتی و آگاهی از مزایای روش های نوین مانند وال مش دیگر از آنها در سازههای امروزی استفاده نمیشود. وال مش به عنوان یک سیستم مقاوم سازی نوین، عملکرد لرزه ای بسیار بهتری نسبت به وال پستهای سنتی دارد و به طور موثری از دیوارهای غیرسازهای در برابر زلزله محافظت میکند.
در این مطلب سعی کردیم به دلایل منسوخ شدن وال پستهای سنتی و جایگزین آن در سازههای امروزی اشاره کنیم. در صورتیکه شما قصد خرید یکی از انواع وال پستها را دارید، میتوانید، محصولات ما در «آهن بازار» را انتخاب کنید.
شرکت آهن بازار، گروهی از متخصصان صنعت فولاد هست که با تجربه و توانمندیهای خود، به تامین و خرید محصولات فولادی در ایران میپردازد. این شرکت، با امکاناتی مانند انبار سرپوشیده به مساحت ۱۰ هزار مترمربع و ارائه گواهینامههای کیفیت، همواره به دنبال فراهمکردن محیط امن برای مشتریان و صنایع تولیدی است.
منبع: ukessays