لوله مانیسمان چیست؟

لوله مانیسمان

لوله مانیسمان یک نوع لوله است که برای انتقال مواد خام، گاز و مایعات در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی استفاده می‌شود. این لوله‌ها به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار، حرارت، انعطاف‌پذیری و خوردگی، برای انتقال مواد خام در فواصل طولانی استفاده می‌شوند. همچنین به دلیل عدم وجود درز جوش در این محصول احتمال نشتی از آن به حداقل می رسد. جهت آشنایی بیشتر با این محصول با ما در وبلاگ آهن بازار همراه باشید.

فهرست مطالب

لوله مانیسمان چیست؟

لوله مانیسمان یک نوع لوله است که برای انتقال مواد خام، گاز و مایعات در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی استفاده می‌شود. این لوله‌ها به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار، حرارت، انعطاف‌پذیری و خوردگی، برای انتقال مواد خام در فواصل طولانی استفاده می‌شوند.

لوله‌های مانیسمان به صورت یک تکه و بدون درز جوش از شمش آهن تولید می‌شود. یکپارچه بودن این محصول موجب می‌شود که استحکام این محصول به مراتب بالاتر از لوله‌های درز مستقیم باشد و همچنین احتمال نشتی از این لوله‌ها به نسبت لوله‌های درز مستقیم به مراتب پایین‌تر است.

لوله‌های مانیسمان در اندازه‌های مختلف و با قطرهای مختلف تولید می‌شوند و اتصالات می‌توانند به صورت جوش داده شده یا با استفاده از اتصالات فشار قوی نصب شوند. همچنین، این لوله‌ها در صورتی که زیر زمین نصب می‌شوند و برای جلوگیری از خرابی و خطرات احتمالی، با کاورهای محافظتی پوشیده می‌شوند.

تفاوت لوله های مانیسمان و لوله درز مستقیم

  1. مقاومت در برابر فشار: لوله مانیسمان نسبت به لوله درز مستقیم، مقاومت بالاتری در برابر فشار دارد.
  2. مقاومت در برابر خوردگی: لوله مانیسمان نسبت به لوله درز مستقیم، مقاومت بالاتری در برابر خوردگی دارد.
  3. جوش‌پذیری: لوله مانیسمان به صورت یکپارچه و بدون درز تولید می‌شود. در حالی که لوله درز مستقیم، با استفاده از روش جوش‌دادن تولید شده و دارای درز سراسری در طول لوله است.
  4. طول عمر: لوله مانیسمان به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار، حرارت و خوردگی، طول عمر بیشتری نسبت به لوله درز مستقیم دارد.
  5. قابلیت نصب: لوله مانیسمان با استفاده از اتصالات فشار قوی یا اتصالات جوشی نصب می‌شود، در حالی که لوله درز مستقیم با استفاده از اتصالات رزوه و پیچی نصب می‌شود.
  6. ضخامت: ضخامت لوله‌های مانیسمان با توجه به رده لوله تعیین می‌شود در حالی که در لوله‌های درز مستقیم ضخامت لوله با توجه به ورق مورد استفاده در تولید تعیین می‌شود.
  7. هزینه: لوله مانیسمان به دلیل روش تولید، کیفیت بالاتر و مقاومت بالاتر در برابر فشار و خوردگی، هزینه بیشتری دارد نسبت به لوله درز مستقیم.
  8. نحوه استفاده: لوله مانیسمان برای انتقال مواد خام، گاز و مایعات در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و لوله کشی گاز ساختمان استفاده می‌شود، در حالی که لوله درز مستقیم بیشتر برای انتقال آب و فاضلاب استفاده می‌شود.
  9.  

رده در لوله مانیسمان به چه معنی است؟

می‌توان گفت در لوله‌های مانیسمان رده به معنی نسبتی از ضخامت لوله به قطر خارجی آن می‌باشد. به این معنی که هرچه رده لوله در سایز ثابت بالاتر رود، نسبت ضخامت گوشت به قطر لوله و به طبع آن مقاومت لوله در برابر نیروهای فشاری و کششی و همچنین مقاومت در برابر فشار سیال داخل لوله افزایش پیدا می‌کند. یکی از اصلی‌ترین دلایل استفاده از لوله‌ها با رده بالاتر را می‌توان حساسیت انتقال سیال و مقاومت در برابر نشتی دانست.

لوله‌های مانیسمان در رده‌های 10، 20، 30، 40، 60، 80 100، 120، 140، 160، 5s، 10s، 40s، 80s، تولید و عرضه می‌شوند که در موارد بالا رده‌های S به معنی استفاده از فولاد ضدزنگ در تولید لوله می‌باشد. بیشترین کاربرد لوله‌های مانیسمان در رده‌های 20، 40 و 80 است.

از لوله‌های مانیسمان رده 20 بیشتر در لوله کشی گاز سختمانی و موتورخانه‌ها استفاده می شود. لوله‌های رده 40 در واقع لوله‌هایی با مقاومت متوسط در بین لوله‌های مانیسمان می‌باشند و از این لوله‌ها هم در صنایع و هم در ساختمان سازی استفاده می شود. از طرفی لوله‌های رده 80 و بالاتر به دلیل مقاومت و کیفیت بالا معمولاً در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تولید لوله مانیسمان به روش اکستروژن

یکی از متداول‌ترین روش‌های تولید لوله‌های بدون درز در صنایع فولاد، روش اکستروژن با بیرون کشی می‌باشد. در این روش شمش فولاد در کوره‌های حرارتی تا دمای نزدیک به ذوب به حالت خمیری در می آید و سپس شمش گداخته شده در دستگاه استروژن قرار داده می‌شود.

در این مرحله میله‌ای به نام سمبه با توجه به سایز لوله در وسط لوله قرار می گیرد که موجب می‌شود سوراخی در میان شمش ایجاد شده و مش به شکل لوله در آید. قطر سمبه استفاده شده تعیین کننده قطر داخلی لوله مانیسمان می‌باشد. در ادامه قطر سمبه با توجه به قطر خارجی لوله تعیین کننده رده لوله خواهد بود. در ادامه با گذشتن شمش از میان غلتک‌های مخصوص ضمن فرم گیری ابعاد خارجی و خامت لوله نیز تعیین و تولید می‌شود

در مرحله بعدی فرایند تولید لوله مانیسمان، لوله‌های باز گرمایش شده و سپس به صورت کنترل شده توسط آب یا هوای اتمسفر تا دمای لازم خنک کاری می‌شود این فرایند که به نام آنیلینگ معروف است موجب افزایش مقاومت لوله می‌شود. در مرحله بعد، لوله‌ها که همچنان داغ هستند با گذر از میان غلتک‌های نهایی تاب‌گیری می‌شوند. این فرایند موجب می‌شود که در سطح خارجی لوله هیچ انحنایی وجود نداشته باشد و لوله به صورت یکدست تولید شود. در ادامه لوله‌ها پس از خنک کاری به اندازه‌های سفارش داده شده برش کاری می‌شود. پس از این مرحله مجدداً فرایند تاب‌گیری نهایی صورت گرفته می‌شود.

وزن لوله مانیسمان

روش‌های مختلفی برای محاسبه تقریبی وزن لوله مانیسمان وجود دارد که در ادامه به بررسی هر یک از این روش‌ها پرداخته می‌شود

اولین و ساده‌ترین روش محاسبات ریاضی با توجه به ابعاد و اندازه‌های لوله می‌باشد. در این روش از رابطه زیر استفاده می‌شود:

وزن هر متر لوله= pi*D*t*7850

که در رابطه فوق pi عدد پی برابر با 3.14

D قطر لوله برحسب متر

T ضخامت لوله بر حسب متر

و 7850 چگالی تقریبی فولاد می‌باشد.

همان‌طور که مشاهده می‌شود در رابطه بالا پارامترهای زیادی وجود دارد که بایستی از جداول مربوط به لوله‌های مانیسمان در رده‌های مختلف استخراج شود که فرایند محاسبه وزن را کند می‌کند به همین دلیل جداولی برای لوله‌های مانیسمان تهیه شده است که علاوه بر وزن هر متر طول سایر مشخصات این نوع لوله نیز در آن آمده است که در ادامه جدول مربوط به سه رده پرکاربرد لوله مانیسمان (رده‌های 20، 40 و 80) آورده شده است.

سایز
وزن هر شاخه رده 20
وزن هر شاخه رده 40
وزن هر شاخه رده 80
1/2"
7
7.4
9.72
3/4"
9.4
10.2
13.2
1"
13.4
15
19.5
1/4 1"
18.5
20.3
26.8
1/2 1"
21
24.3
32.5
2"
27
33
45
1/2 2"
43
52
68.5
3"
51
68
92
4"
65
96
134
5"
101
130
186
6"
120
170
255

قیمت لوله مانیسمان

یکی از مهم‌ترین کاربردهای لوله مانیسمان را می‌توان استفاده در صنایع گاز و لوله‌کشی دانست. این محصول به دلیل توانایی بالا در تحمل خوردگی و انتقال سیالات، به یکی از پراستفاده‌ترین لوله‌ها در صنایع مختلف تبدیل شده است. هرچند قیمت لوله گاز مانیسمان نسبت به سایر لوله‌ها بالاتر است؛ ولی به دلیل مشخصات مطلوب آن به گزینه نخست صنعتگران تبدیل شده است.

علاوه بر تولید داخلی، این محصول از کشورهایی نظیر چین، هند و آلمان نیز به ایران وارد شده و از این رو تغییرات نرخ دلار بر قیمت آن تأثیر مستقیم دارد. نکته‌ای که در هنگام خرید باید توجه داشته باشید این است که قیمت لوله مانیسمان وارداتی نسبت به محصولات برندهای داخلی تفاوت داشته و در هنگام مقایسه کیفیت و مشخصات لازم است قیمت را نیز در نظر داشته باشید. علاوه بر عوامل ذکرشده، متغیرهایی همچون نرخ ارز و نوسانات اقتصادی نیز به صورت غیرمستقیم می‌توانند بر قیمت این محصول تأثیر داشته باشند. 

 

نتیجه‌گیری

در این مقاله به ببرسی لوله های مانیسمان، کاربرد ها، خصوصیات و تفاوت ها با لوله های درزدار پرداختیم در ادامه روش های تولید این محصول مورد بررسی قرار گرفت و با انواع رده و کاربرد این رده ها در تولید وله های مانیسمان آشنا شدیم. روش محاسباتی وزن لوله ها  بیان شد و همچنین جهت سهولت کار جدول وزن لوله های مانیسمان در رده های معمول آورده شد. همکاران و مهندسین گرامی می‌توانند قیمت لوله مانیسمان را به صورت روزانه در سایت آهن بازار مشاهده کنند. همچنین جهت مشاوره می‌توانید با کارشناسان آهن بازار در ارتباط باشید.

سوالات متداول

لوله مانیسمان چیست؟

لوله های تولید شده به روش فورجینگ که هیچگونه درزی ندارند و برای مصارف خاص جهت جلوگیری از نشتی استفاده می شوند به نام لوله های مانیسمان معروف هستند

منظور از رده در لوله مانیسمان چیست؟

رده در این نوع لوله ها به معنای مقاومت لوله می باشد هرچه رده لوله بالاتر باشد، ضخامت لوله بالا رفته و مقاومت آن نیز افزایش پا می کند

تفاوت لوله مانیسمان با لوله درزدار چیست؟

لوله مانیسمان به صورت یک تکه و بدون درز جوش تولید می شود در حالی که لوله درزدار از خمکاری و جوشکاری ورق با ضخامت مد نظر تولید می شود.

وزن لوله مانیسمان چگونه محاسبه می شود؟

روش محاسبه وزن لوله مانیسمان در این مقاله به صورت جامع آوره شد ولی از جداول موجود نیز می توان وزن هر متر طول لوله مانیسمان را بدست آورد.

کلیدواژه : مانیسمان
jafari
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *