وال پست منقطع یا ناودانی منقطع اصطلاحی است که در صنعت ساختوساز برای اشاره به پروفیل فلزی پیشساخته به کار برده میشود. این پروفیل فلزی یک عنصر سازهای پیشساخته است که برای پروژههای مختلف ساختمانی در طول و اندازههای خاص ساخته و برش داده میشوند. این کار منجر به صرفه جویی زمان در ساختوساز و راحتی کار متخصصین خواهد شد.
در مقالههای قبلی «آهن بازار» به تعریف وال پست پرداختهایم اما در این مقاله به تعریف وال پست منقطع، انواع وال پست، مزایای استفاده و نحوه اجرای آن اشاره خواهیم کرد.
وال پست منقطع چیست؟
وال پست منقطع در ساختمانسازی یک روش مهار لرزهای در زمینه سازهها و دیوارهای غیرسازهای به حساب میآید که در جهت استحکام و مقاومت در برابر نیروهای لرزهای به کار برده میشود. هدف استفاده از آن بیشتر جلوگیری از زلزله و افرایش ایمنی سازهها است. این ورقهای فولادی شکل به صورت عمودی یا افقی در ساختمانها قرار میگیرند که با پیشرفت فناوری بهینهتر و کارآمدتر شدهاند.
استفاده از این وال پست علاوه بر افزایش استحکام به زیبایی داخلی و خارجی ساختمان هم کمک میکند. وال پست را میتوان یک المان سازهای برای اتصال دیوار به سازه اصلی ساختمان مانند ستونها و تیرها، به حساب آورد که وظیفه انتقال بارهای جانبی ناشی از زلزله به سازه را بر عهده دارند و از تخریب دیوارها جلوگیری میکنند.
انواع وال پست منقطع کدام است؟
این وال پست پرکاربرد بر اساس جنس و شکل ظاهری به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که هر کدام را با توجه به نوع سازه، شرایط اقلیمی، نظر مهندس ناظر و دیگر مسائل مرتبط انتخاب میکنند. استفاده از هر کدام از انواع آن مزایا و معایب خود را به همراه دارد. رایجترین آنها عبارتند از:
- وال پست ناودانی
این نوع وال پست از ناودانیهای فولادی با مقاطع مختلف ناودانی « U100» ساخته میشود که به دلیل تنوع و سهولت اجرا کاربرد گستردهای در صنعت ساختمان دارد. در مقایسه با نوع نبشی، وزن کمتر و اجرای آسانتری هم دارد. از سویی دیگر این وال پست در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومت کمتری دارد.
- وال پست نبشی
از نبشیهای فولادی با مقاطع مختلف نبشی« 40*40» ساخته میشود. در مقایسه با نوع ناودانی میتوان گفت که مقاومت و پایداری بیشتری در برابر بارهای جانبی دارد. این وال پست به دلیل وزن بیشتر و پیچیدگی اجرا هزینه تمام شده بالاتری هم دارد. وال پست نبشی در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومت بیشتری نسبت به وال پست ناودانی دارد.
- وال پست بتنی
از بتن پیشساخته با مقاطع مختلف تیرچههای بتنی ساخته میشود که در سازههایی با ارتفاع زیاد و بارهای جانبی سنگین به کار برده میشود. وال پست بتنی مقاومت و پایداری بسیار بالایی در برابر بارهای جانبی دارد تا جایی که اجرای آن نسبت به دیگر وال پستها پیچیدهتر و زمانبرتر است و هزینه تمام شده بالاتری هم دارد.
- وال پست گالوانیزه
نوعی وال پست است که با فلز روی پوشیده شده است. این وال پست مقاومت بالایی به خوردگی و زنگ زدگی بالایی دارد و بیشتر برای استفاده در مناطق با رطوبت بالا و شرایط اقلیمی نامناسب استفاده میشود. هزینه تمام شده وال پست گالوانیزه به نسبت دیگر انواع آن معمولیتر است.
علاوه بر موارد گفته شده در بالا وال پست منقطع را میتوان براساس نحوه اجرا هم به دو دسته کلی تقسیم کرد:
- وال پست عمودی
برای اتصال دیوارهای خارجی به ستونها و تیرهای عمودی اسکلت استفاده میشود.
- وال پست افقی
برای اتصال دیوارهای داخلی به تیرهای افقی اسکلت استفاده میشود.
مزایا استفاده از وال پست منقطع کدام است؟
این وال پست مانند دیگر سازهها و المانهای ساختمانی در ساختوساز مزایا و کاربردهای فراوانی دارد که قبل از انتخاب آن باید با مزایا و کاربردهای آن هم آشنا شوید. این مزایای قابلتوجه عبارتند از:
- اجرای آسان و سریع
عدم نیاز به اتصال در تمام طول دیوار، اجرا این وال پست را به مراتب آسانتر و سریعتر از نوع پیوسته آن کرده است.
- کاهش هزینهها
استفاده از مصالح کمتر در اجرای این نوع وال پست، کاهش هزینهها را در مقایسه با نوع پیوسته آن دربر دارد.
- قابلیت انعطافپذیری
عدم اتصال پیوسته به سازه، انعطافپذیری بیشتری در برابر حرکات جانبی زلزله به وال پست میدهد و احتمال ترک خوردگی دیوار را تا حد زیادی کاهش میدهد.
- افزایش ایمنی و حفظ جان ساکنین
با جلوگیری از تخریب دیوارها، وال پست نقش مهمی در ارتقای ایمنی و حفظ جان ساکنین در هنگام زلزله ایفا میکند.
نحوه اجرا وال پست منقطع چگونه است؟
مهندسین ناظر برای استفاده از این وال پست در ساختوسازها باید گامبهگام مراحل اجرایی آن را به درستی پیش ببرند. نحوه اجرا شامل مراحل زیر است:
- محاسبه و طراحی
تعیین تعداد، نوع و محل قرارگیری وال پستها باید با دقت و توسط مهندس سازه طراحی و صورت بگیرد.
- آماده سازی محل اتصال
محل اتصال وال پست به سازه باید با دقت آماده سازی و عاری از هرگونه ناهمواری و آلودگی باشد.
- نصب وال پست
وال پستها در محلهای تعیین شده به اسکلت سازه متصل میشوند که نوع اتصال و مصالح مورد استفاده هم در این مرحله به نوع وال پست (ناودانی، نبشی و …) و جنس اسکلت (فلزی، بتنی) بستگی دارد.
- اجرای دیوار
پس از نصب وال پستها، دیوار با رعایت فاصله مناسب از آنها اجرا میشود.
با توجه به مراحل گفتهشده در بالا نیاز است که هنگام اجرای وال پست منقطع، نکات کلیدی زیر را هم در نظر داشته باشید:
- رعایت فاصله بحرانی تیر
در هنگام نصب وال پستهای افقی باید فاصله بحرانی تیر که توسط مهندس سازه تعیین میشود به دقت رعایت شود.
- استفاده از مصالح باکیفیت
مصالح مورد استفاده در اجرای وال پست اعم از ناودانی، نبشی، میلگرد، بست و دیگر موارد باید از کیفیت و مقاومت کافی در برابر زلزله برخوردار باشند.
- اجرای صحیح اتصالات
اتصالات وال پست به سازه از اهمیت بالایی برخوردارند و باید با دقت و توسط افراد متخصص انجام شوند.
- نظارت مهندسی
نظارت مستمر مهندس ناظر بر مراحل مختلف اجرای وال پست تضمین کننده صحت و کیفیت کار خواهد بود.
- استفاده از بستهای جدید
بستهای نوینی مانند بست رادیکالی هبلکس با ایجاد اتصال گیردار بین وال پست و دیوار، عملکرد و پایداری دیوار را در برابر زلزله به طور قابل توجهی ارتقا میدهند.
- استفاده از میلگرد بستر میلگرد
بستر که در داخل ناودانی وال پست قرار میگیرد به افزایش مقاومت دیوار در برابر ترک خوردگی و کمانش کمک میکند.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی کردیم به وال پست منقطع و نحوه اجرای آن اشاره کنیم. در صورتی که شما قصد خرید وال پست را دارید میتوانید محصولات ما در «آهن بازار» را انتخاب کنید.
شرکت آهن بازار، گروهی از متخصصان صنعت فولاد هست که با تجربه و توانمندیهای خود، به تامین و خرید محصولات فولادی در ایران میپردازد. این شرکت، با امکاناتی مانند انبار سرپوشیده به مساحت ۱۰ هزار مترمربع و ارائه گواهینامههای کیفیت، همواره به دنبال فراهمکردن محیط امن برای مشتریان و صنایع تولیدی است.
منبع: engineeringcivil