ساختمانها از اجزای مختلفی مثل دیوار، کف، سقف و … تشکیل شدهاند که استحکام و طراحی دقیق هر یک از این عناصر، نقش کلیدی در پایداری سازه ایفا میکند. در این بین اجرای سقف و پیادهسازی صحیح و کارآمد آن، از جمله مهمترین قسمتهای ساختمانها است که به روشهای مختلف و متنوع انجام میشود. انواع سازههای سقف بسته به عوامل مختلف، اجرایی و انتخاب میشوند. اگر میخواهید با انواع سقف پروژههای ساختمانی آشنا شوید، در این مطلب از بلاگ آهن بازار ما را همراهی کنید.
انواع سقف در پروژههای ساختمانی
سقفها از جمله اصلیترین اجزای هر ساختمانی به شمار میروند که وظیفه آنها انتقال بارها به ستونها و محافظت از سایر بخشهای سازه است.
در پروژههای ساختمانی، تعیین نوع سقف یکی از تصمیمات مهم است که بر روی استحکام، هزینه و زیبایی سازه تاثیرگذار است. انتخاب سقف مناسب به عوامل مختلفی مانند کاربری ساختمان، شرایط آب و هوایی، بودجه و… بستگی دارد.
روشهای متفاوتی برای اجرای سقف توسط مهندسین و سازندگان به کار برده میشود؛ از این رو در ادامه به معرفی انواع سازههای سقف و ویژگیهای آنها میپردازیم:
1.سقف دال بتنی
سقف دال بتنی سقفی است که به صورت کاملا یکپارچه از فولاد و بتن ساخته شده یا بهتر است بگوییم از میلگرد و بتن (دال بتن) تشکیل شده است، این سقف در بیشتر موارد دارای ضخامتی بین 10 تا 50 سانتی متر است و از سادهترین انوع سقفهای بتنی است که از یک لایه بتن مسلح یکپارچه تشکیل شده و برای دهانههای کوچک تا متوسط مناسب است.
2.سقف تیرچه بلوک
سقف تیرچه بلوک یکی از متداولترین و پرکاربردترین انواع سقف در ساختمانسازی است. این نوع سقف ترکیب از تیرچههای پیشساخته، بلوکهای سبک (از جنس پلیاستایرن، سفال یا سیمان)، میلگرد حرارتی، میلگرد منفی و بتنپوششی یا درجا تشکیل شده است و به دلیل مزایای متعدد، در اکثر ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
سقف تیرچه بلوک شامل تعدادی تیر T شکل است که در کنار هم گذاشته میشوند. تیرچه بلوک در واقع به یک دال یکطرفه اطلاق میشود. در اجرای سقف تیرچه بلوک، تیرچهها به عنوان تکیهگاه اصلی عمل کرده و بلوکها فضای خالی بین تیرچهها را پر میکنند سپس یک لایه بتن روی این مجموعه ریخته میشود تا یکپارچگی سقف را فراهم کند.
3.سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی به یک سیستم سقف مهاربندی فلزی اطلاق میشود که از تیرها و ستونهای فولادی تشکیل شده است. در این سیستم، تیرها به صورت افقی و به فاصله منظم در کنار یکدیگر قرار میگیرند و به ستونهای عمودی متصل میشوند. سقف عرشه فولادی معمولاً برای پوشش ساختمانهای صنعتی، اداری و تجاری استفاده میشود. اجرای سقف عرشه فولادی به دلیل وزن سبک، زمان اجرای کوتاه، مقاومت بالا در برابر بارهای زنده و مرده، انعطافپذیری در طراحی و نصب، مقاومت بالا در برابر حریق و زلزله و هزینه کمتر در بین سازندگان بسیار محبوب است.
4.سقف پیشتنیده
سقف پیشتنیده یکی از نوآورانهترین و مقاومترین انواع سقف در ساختمانسازی مدرن است که که در آن، آرماتورهای فولادی قبل از بتنریزی تحت کشش قرار میگیرند. این نوع سقف با ایجاد تنشهای فشاری داخلی در بتن، مقاومت سازه را به طور چشمگیری افزایش داده و امکان ایجاد دهانههای بزرگتر و سازههای سبکتر را فراهم میکند.
5.سقف کامپوزیت
سقف کامپوزیت سازهای است که از ترکیب پروفیل فولادی با بتن مسلح ساخته میشود. در همین راستا به سقف کامپوزیت، به اصطلاح سقف مرکب یا سقف مختلط نیز میگویند. سقفهای کامپوزیت، برای اجرا بر روی اسکلتهای فلزی بسیار مناسب هستند. سقف کامپوزیت یکی از روشهای اجرای سقف و کف با استفاده از ترکیب بتن و فولاد است. استفاده از سقفهای کامپوزیت به دلیل سرعت اجرای بالا، وزن پایین، ایمنی مناسب و مزیتهای دیگر بسیار رواج دارد.
6.سقف یوبوت
یوبوت، یک سیستم اجرای سقف دال مجوف دو طرفه بتنی به وسیله قالبهای پلاستیک بازیافتی است. قالبهای مورد استفاده در سیستم یوبوت قطعات پیشساخته یا مدولار به شکل مخروطهای ناقص توخالی هستند. این قالبهای توخالی، یک دال بتنی متشکل از چندین تیر I شکل را به وجود میآورند. سرهم کردن قالبهای سیستم یوبوت به طور کامل در محل پروژه صورت میگیرد. پس از نصب قالبها، سقف بتنریزی میشود.
7.سقف کرومیت
سقف تیرچه کرومیت نوعی سقف تیرچه بلوک است، که از تیرچه فلزی با جان باز ساخته میشود. تیرچههای کرومیت، قطعاتی از پیشساخته هستند که از بال تحتانی، اعضای قطری و بال فوقانی تشکیل شدهاند. در این نوع سقفها فضای بین تیرچهها میتوانند با پلیاستایرن، بلوک سیمانی، کامپوزیت و … پر شوند. این سقفها دارای انسجام بالایی بوده و صلبیت مناسبی داشته و به دلیل عدم نیاز به شمع بندی سرعت اجرای بالایی دارند و میتوانند در انواع ساختمانها مسکونی، صنعتی و اداری استفاده شوند.
8.سقف وافل
سقف وافل نوعی سقف بتنی است که به دلیل ظاهری شبیه به شبکههای وافل، به این نام شناخته میشود. در واقع، برای این سقفها از قالبهای توخالی به شکل شبکهای از اشکال هندسی استفاده شده که پس از بتنریزی، حفرههایی در سقف ایجاد میکند. این حفرهها باعث کاهش وزن سقف، افزایش مقاومت آن و ایجاد ظاهری مدرن و زیبا میشوند.
9.سقف کوبیاکس
سقفهای کوبیاکس در حقیقت با نام سقفهای «دال دو محوره توخالی» شناخته میشوند اما از آنجایی که برند سوئیسی Cobiax نمایندگی اصلی و شناخته شده این سقفها است به عنوان سقف کوبیاکس مشهور شدهاند. سقف کوبیاکس با استفاده از گویهایی از جنس پلیاتیلن ساخته میشود؛ این گویها در داخل بتن قرار میگیرند و با ایجاد فضای خالی وزن سقف را کاهش و در عین حال مقاومت آن را بهبود میبخشند.
کلام آخر
با پیشرفت علوم مختلف و تکنولوژیهای مدرن، صنعت ساختمانسازی نیز پیشرفت قابل توجهی داشته و امروزه از انواع مصالح نوین و مدرن برای اجرای سقف ساختمانها استفاده میشود. در این مطلب دریافتیم که سقف به عنوان یکی از اصلیترین و مهمترین اجزای ساختمان شناخته شده و امروزه از انواع سقف ساختمانی در این صنعت استفاده میشود.