مقایسه وال پست و وال مش

مقایسه وال پست و وال مش

در صنعت ساخت و ساز مهمترین نکته، رعایت عواملی است که منجر به ایمن شدن سازه‌ها می‌شود. در سال‌های اخیر شاهد بروز صدمات جانی و مالی شدید پس از رخ دادن زلزله‌ها بوده‌ایم، که دلیل آن تخریب بخش‌های غیرسازه‌ای بناها بوده است. از روش‌های جلوگیری آن می‌توان به اجرای وال پست و وال مش اشاره کرد.

به همین خاطر طراحی و اجرای صحیح دیوارها و همچنین مهار آن‌ها در مقابل لرزش و زلزله، بسیار حائز اهمیت است. برای این کار از روش‌هایی مختلفی استفاده کرده تا سطح ایمنی سازه را تقویت کنند. یکی از این روش‌ها والپست است که برای جداسازی و مهار لرزه‌ای دیوارها، استفاده می‌شود.

روش دوم، وال مش است که یک فناوری نوین بوده و در آن از ترکیب کامپوزیت‌های سیمانی تقویت شده توسط الیاف FRCM، برای بهینه‌سازی و تقویت المان‌های سازه‌ای و غیر سازه‌ای ساختمان‌ها استفاده می‌شود. وال مش یک جایگزین ایده‌آل برای والپست بوده و نسبت به آن از مزایای بیشتری برخوردار است.

ما در این مقاله از سایت آهن بازار سعی داریم که با مقایسه وال پست و وال مش این دو روش را مورد بررسی قرار دهیم و مزایای این فناوری‌ها را ذکر کنیم.

وال پست و کاربردی‌های آن

وال پست یا به عبارتی WallPaost، همانطور که از نام آن مشخص است، به معنای نگهدارنده دیوار در مقابل نیروهایی است که به آن وارد می‌شوند. در واقع والپست یک المان خاص است که باعث می‌شود دیوار به سازه طبق شرایط ذکر شده در آئین نامه، متصل شود.

طبق آئین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در مقابل زلزله در ایران، بخش‌های غیرسازه‌ای و همچنین تکیه‌گاه‌های آن‌ها باید به نحوی به سازه مهار شوند که بتوانند نیروهایی که غیر سازه‌ای هستند را در جهتی مخالف صفحه به سازه انتقال دهند و تغییر شکل بوجود آمده را در آن‌ها بپذیرد. طبق این قانون، دیوارهای خارجی به همراه تیغه های داخلی ساختمان باید به نحوی مناسب از لحاظ جانبی به سازه مهار شوند.

تعریف کلی وال مش

در این بخش به معرفی وال مش پرداخته و کاربرد آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم. همانطور که در بخش‌های قبل ذکر کردیم والمش یک راهکار فناورانه و نوین است که برای مهار لرزه‌ای دیوارهای غیر سازه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هسته اصلی این تکنولوژی، از کامپوزیت‌های سیمانی اصلاح شده با الیاف تشکیل می‌شود که اصول تئوری و محاسباتی آن در ACI549 ثبت شده است. این روش را با هدف مصلح کردن دیوار با الیاف خاص، به‌عنوان یکی از روش‌های نوین مهار دیوار در استاندارد 2800 معرفی کرده‌اند.

وال مش با اعمال بر روی دیوارهای غیر باربر، سختی و استحکام قابل توجهی را در مقابل بارهای جانبی زمین‌لرزه، به دیوارها می‌بخشد و عملکرد قابل قبولی را به ساختمان می‌دهد. در این روش نوین، نوارهای مش فایبرگلاس را روی دیوار قرار داده و سپس توسط یک ولایت معدنی این نوارها را پوشش می‌دهند.

این ترکیب در نهایت یک کامپوزیت سیمانی قدرتمند را ایجاد کرده که از دیوار در مقابل لنگر ایجاد شده از نیروی خارج صفحه‌ای زلزله محافظت می‌کند. این روش بهترین جایگزین برای وال پست بوده و نقش مهمی در مهار لرزه‌های دیوارها ایفا می‌کند.

وال مش
وال مش

مقایسه وال پست و وال مش

روش‌های وال مش و وال پست از راهکارهای مهم برای مهار نیروهای برون صفحه‌ای وارد شده بر دیوارهای غیرسازه‌ای بر اثر زلزله محسوب می‌شوند. تفاوت این دو روش در نحوه اجرا، قطعات و ترکیبات تشکیل‌دهنده آن‌ها است.

  • در روش وال پست از وادارها، تیرک‌ها، میلگرد بستر، پلیت فلزی، پیچ و مهره، نادانی‌های منقطع و مواردی از این قبیل استفاده می‌شود. این روش قبل از اینکه دیوار چینی اجرا شود، انجام می‌پذیرد.
  • در روش وال مش شبکه از الیاف شیشه، پلاست ویژه، نبشی‌های منقطع و چسب اپوکسی مخصوص وال‌مش استفاده می‌شود. وال‌مش پس از اینکه دیوار چینی بدون وال پست، به‌صورت کامل انجام شد، اجرا می‌شود. در واقع این راهکار یک جایگزین ایده‌آل برای وال پست خواهد بود.
  • یکی دیگر از تفاوت‌هایی که در مقایسه وال پست با وال مش می‌توان ذکر کرد، نوع عملکرد دیوار هنگام انتقال بار به سازه اصلی بنا است. دیواری که توسط وال پست مهار می‌شود، به‌عنوان یک دال دوطرفه عمل می‌کند و در هر دو جهت از خمش برخوردار خواهد بود. این موضوع باعث شده که طول دیوار اجرا شده محدود است و وادارهای قلم وظیفه کنترل این طول را بر عهده دارند. شایان ذکر است، به‌ این دلیل که دیوار تحت خمش افقی قرار می‌کیرد، تقویت آن در این جهت ضروری بوده که این کار توسط میلگرد بستر انجام می‌شود.
  • دیواری که با وال‌مش مهار می‌شود به‌عنوان دال یک‌طرفه عمل کرده و فقط در جهت قائم از خمش برخوردار است. این ویژگی باعث می‌شود که در طول دیوار هیچ محدودیتی وجود نداشته باشد و نیازی به استفاده از وادارهای قائم نخواهد بود.

در راستای افقی نیز نیاز به تقویت دیوار نیست و از میلگرد بستر استفاده نمی‌شود. در نتیجه می‌توان در مقایسه وال پست و وال مش، تفاوت‌های موجود را به سه مورد دسته‌بندی کرد.

1- نوع عملکرد دیوارها در زمان انتقال بار

2- نحوه اجرا

2- قطعات و اجرای تشکیل‌دهنده‌

مزایای وال مش نسبت به وال‌پست

از مزایای وال مش که بهترین جایگزین برای والپست محسوب می‌شود،  می‌توان موارد زیر را ذکر کرد.

یکپارچگی و انسجام بهتر در برابر بار

عدم نیاز به وادارقائم

عدم نیاز به میلگرد بستر

نیاز نداشتن به تیرک افقی

سرعت اجرای بالا

سهولت اجرا

عدم ایجاد ترک در نازک‌کاری

بهترین راهکار برای مقاوم سازی

جمع بندی

برای ایمن کردن سازه‌ها در دنیای امروز از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند. ما در این مطلب به مقایسه وال پست و وال مش پرداختیم تا اطلاعات شما را کامل کنیم. درصورتی که نیاز به اطلاعات بیشتری در مورد این دو راهکار دارید، می‌توانید به وبلاگ آهن بازار مراجعه کنید.

منبع: NMCE

کلیدواژه : وال پستوال مش
Sohamarketing
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *