تفاوت کاربرد پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه

تفاوت کاربرد پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه

پیچ‌ و مهره‌ها اتصال دهنده های مکانیکی هستند که برای قرار دادن و اتصال دو یا چند جزء کنار هم استفاده می‌شوند. اما هر یک از آنها ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارند. در جهان بیش از 120 هزار نوع پیچ وجود دارد که هر کدام از نظر شکل ظاهری ، متریال ، ابعاد و نوع رزوه متفاوت می‌باشند و هر کدام برای موارد خاص خود طراحی شده‌اند.

در این میان رزوه‌های پیچ دارای انواع گوناگونی هستند که پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه موضوع این مقاله است. در مقاله قبل انواع رزوه پیچ و استانداردشان را توضیح دادیم. رزوه‌های پیچ نه تنها از نظر گام و مدل با هم متفاوت هستند بلکه از نظر طول هم به 2 نوع تقسیم می‌شوند ، پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه. احتمالا برای شما هم سوال است که یک پیچ تمام رزوه چه تفاوتی در کارایی با یک پیچ نیم رزوه دارد. در این مقاله قصد داریم تفاوت کاربرد پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه را توضیح دهیم با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه چیستند؟

هنگام انجام هر نوع طراحی ، معمولاً لازم است تصمیم بگیرید که از چه نوع پیچ و مهره اتصال دهنده‌ای برای کار استفاده کنید. زیرا کیفیت نتیجه را تعیین می‌کند. با توجه به انواع مختلفی از اتصال دهنده‌ها که وجود دارد ، انتخاب اشتباه بسیار راحت اتفاق می‌افتد. برای شناخت یک اتصال دهنده مناسب اول نیاز است با ساختار کلی آن آشنا باشید.

 پیچ دارای 3 قسمت هستند : 

سر پیچ : سر پیچ که بالاترین قسمت یک پیچ است و در انواع گوناگونی موجود است و پیچ از طریق آن با آچار یا پیچ گوشتی باز و بسته می‌شود.

نوک : انتهای پیچ که در انواع مختلفی مانند : تخت ، مخروطی ، تیز و مته ای موجود می‌باشد که هر کدام کارایی خاص خود را دارند، انتهای پیچ یا به داخل جسم فرو می‌رود یا به وسیله مهره بسته و سفت می‌شود.

شافت : شافت همان بدنه پیچ است که رزوه به 2 صورت بر روی آن قرار می‌گیرد ، یا به صورت دستی که حدیده گفته می‌شود و با تراشیدن بدنه رزوه ایجاد می‌شود و به اصطلاح براده برداری می‌شود ، یا به صورت نورد و ماشینی انجام می‌شود که با گرما دادن به بدنه پیچ باعث نرمی فلز شده و به وسیله ماشین و فشار به بدنه داغ رزوه شکل میگیرد بدون براده برداری انجام می‌شود.

خب با ساختار کلی پیچ آشنا شدیم حالا تفاوت ظاهری پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه در چیست؟ احتمالا متوجه شده اید که در قسمت شافت است.

پیچ تمام رزوه : این نوع پیچ در سرتاسر شافت خود دارای رزوه می‌باشند یعنی از نوک تا زیر سر پیچ رزوه می‌شوند.

تفاوت کاربرد پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه

پیچ نیم رزوه : این نوع پیچ فقط در دو سوم از شافت دارای رزوه هستند و یک سوم بدنه به صورت صاف و بدون رزوه باقی می‌ماند. یعنی از نوک تا دو سوم شافت و نرسیده به سرپیچ دارای رزوه است و قسمت زیر سرپیچ بدون رزوه است.

تفاوت کاربرد پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه

حالا سوال اینجاست که تفاوت کاربرد پیچ با رزوه کامل و نیم رزوه چیست؟

تفاوت کاربرد پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه

تفاوت پیچ پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه در کاربرد آن‌ها است. رزوه ها دارای نر و مادگی هستند ، رزوه پیچ نر هست و رزوه های داخلی مادگی مانند مهره یا رول پلاک ، نیاز به هر نوع پیچ بستگی به نوع پروژه دارد که به شرح زیر می‌باشد :

اگر در حال اتصال دو قطعه جفت شونده هستید که هر دو رزوه دارند یعنی هر دو قطعه دارای رزوه داخلی می‌باشند که نیاز است با رزوه پیچ چفت شوند ، یک پیچ تمام رزوه مورد نیاز است.

اگر قطعه جفت اول بدون رزوه باشد و فقط قطعه دوم رزوه شده باشد ، ممکن است بتوانید از یک پیچ نیم رزوه استفاده کنید. که باید در نظر بگیرید طول بدون رزوه دقیقا با قطعه اتصال اولی که رزوه ندارد یکی باشد.

اگر از پیچ‌ها در برنامه‌ای استفاده می‌کنید که در آن از مهره و واشر استفاده می‌کنید ، معمولاً پیچ نیم رزوه ترجیح داده می‌شود.

شاید با خود بگویید پس زیاد مهم نیست کدام را انتخاب می‌کنیم اما بدانید استفاده از بست نادرست برای هر کاربرد شما می‌تواند باعث آسیب شود و در برخی موارد خطرناک باشد.

یکی از تفاوت های عمده بین پیچ تمام رزوه با سایر انواع پیچ ها ، این واقعیت است که آنها معمولاً در سوراخ‌های رزوه شده استفاده می‌شوند. در بسیاری از انواع دیگر پیچ‌ها مانند پیچ خودکار و سر مته ای ، خود پیچ ​​زمانی که آن را به داخل قطعه می چرخانید ، سوراخ ایجاد می‌کند. یکی از مزایای داشتن یک سوراخ رزوه‌دار که می‌توانید پیچ ​​را از طریق آن بچرخانید این است که احتمالاً با اتصال قوی‌تری مواجه خواهید شد. این به کیفیت بالاتر اتصال اشاره دارد مانند اتصال پیچ و مهره یا اتصال قطعه قلاویز شده (قلاویز دستگاهی است که رزوه داخلی (مادگی) را میزند).

تفاوت کاربرد پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه

آیا استحکام پیچ پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه متفاوت است؟

شاید در جاهایی خوانده باشید که تفاوت این دو نوع پیچ در مقاومت و کارایی آن‌ها است که کاملا اشتباه است. درجه یا گرید یا کلاس یک پیچ تعیین کننده استحکام آن است. پیچ‌ها رتبه بندی‌هایی دارند که مختص به صنعت است و استحکام هر پیچ با درجه آن مشخص می‌شود.  البته طریقه رزوه زدن آن تا حد کمی می‌تواند تعیین کننده استحکام آن باشد ولی فقط تا حد ناچیزی تعیین کننده است.

در یک توضیح کوتاه در رابطه با استحکام رزوه پیچ باید به اینصورت بگوییم : در روش براده برداری یا همان حدیده ، چون شفت پیچ براده برداری می‌شود یا به زبان ساده تر تراشیده می‌شود تا رزوه شکل بگیرد ، مقداری استحکام و مقاومت پیچ نسبت به پیچ نورد شده که روش رزوه رولینگ است ، را کمتر می‌کند و علت آن تراش زدن فلز است که باعث تغییر خاصیت ملکولی و انسجام فلز می‌شود.

به عنوان مثال :

پیچ سایز M12 با گرید 10.9 سطح مقطعی برابر با 113 میلیمتر مربع دارد. یعنی 11300 کیلوگرم نیرو را تحمل می‌کند.

این مثال برای هر دو نوع پیچ با رزوه کامل و نیم رزوه یکسان است.

تفاوت کاربرد پیچ تمام رزوه و پیچ نیم رزوه

کلام پایانی

ما در مقاله‌های قبلی به صورت کامل در مورد انواع پیچ ، درجه و گرید آن‌ها و همچنین نوع رزوه آن‌ها توضیح دادیم که شما خواننده عزیز اگر به دنبال آگاهی قبل از خرید هستید که بسیار کار هوشمندانه‌ای است بتوانید بهترین خرید و نتیجه را داشته باشید. توجه کنید قوی تر همیشه بهتر نیست. برخی از تجهیزات با استفاده از پیچ‌های نرم‌تر یا درجه پایین‌تر طراحی شده‌اند که دارای انعطاف پذیری و مقاومت کششی بیشتر هستند ، بنابراین اگر مشکلی پیش بیاید ، تجهیزات نمی‌شکند بلکه پیچ می‌شکند. پس به جای دنبال سخت ترین و قوی‌ترین بودن ، به دنبال مناسب ترین نوع برای نوع پروژه خود باشید.

امیدواریم مطلب فوق برایتان مفید بوده باشد و در آگاهی شما نقشی ایفا کرده باشیم.

آیا برای بستن یک جالباسی چوبی به دیوار از پیچ با رزوه کامل استفاده می‌کنیم یا نیم رزوه؟

support
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *